Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż pomysł mi się spodobał to jednak podchodziłam do niego mocno sceptycznie. Ale po moim udanym eksperymencie z chipsami z kalafiora postanowiłam, że muszę kiedyś spróbować. I odpowiedni moment się pojawił jak zajechałam do mojem mamy i usłyszałam „zrób coś z kalafiora, bo kupiłam bardzo duży, z części zrobiłam zupę i nie mam pomysłu na resztę“ – stwierdziłam, że to doskonała okazja.
Spód ten powstaje z rozdrobnionego, odciśniętego z wody kalafiora, wymieszanego z jajkiem i parmezanem. Spód się najpierw samodzielnie podpieka a potem można go obłożyć ulubionymi dodatkami – u mnie był to sos pomidorowy i mozzarella.
Zakoczyła mnie jego plastyczność – mimo moich obaw spód się dobrze trzymał i można było wziąć w rękę ukrojony kawałek pizzy. Zaletą też jest czas wykonania – wszystko jest dość mało pracochłonne – nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać na wyrośnięcie. A smak, no cóż, jest ok. Bez zachwytu ale ok. Z pewnością nie można smaku tej pizzy porównywać z klasyczną pizzą, bo to przegrana sprawa – należy na nią patrzeć jako danie z oddzielnej kategorii – pizza na spodzie z kalafiora. Na pewno ciekawa alternatywa dla tych którzy szukają przepisu na pizzę bezglutenową lub pizzę fit. Warte wypróbowania, a już na pewno przepis wart zachowania na wypadek gdy zostanie Wam nadprogramowy kalafior.
- 1 kalafior
- 50 g parmezanu albo innego twardego sera
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mieszanki ziół – oregano, bazylia, inne ulubione
- sól, pieprz
- na wierzch ulubione dodatki do pizzy – u mnie najprościej sos pomidorowy, mozzarella i bazylia
- Kalafior dokładnie rozdrobnić w blenderze. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Przełożyć kalafior do ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć całą wodę.
- Dodać parmezan, jajka, zioła, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem, przełożyć na nią masę z kalafiora i ubijając uformować okrąg.
- Piec 15 minut w 190 stopniach.
- Wyjąć, obłożyć dodatkami (sos pomidorowy, sery, salami, oliwki, etc).
- Piec aż ser się rozpuści i zapiecze ( ok 10-15 minut).
laNika says
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na mojego bloga http://lanika.pl po pytania 🙂
Bardzo ciekawy pomysł na spód, będę musiała wypróbować 🙂
cookiemonster says
No proszę spód z kalafiora ? Bardzo, bardzo fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować 🙂
Moje Bistro says
Też ostatnio zrobiłam pizzę na spodzie z kalafiora, ale totalnie przylepiła mi się do papieru. W rezultacie uratowałam ją i była przepyszna, ale następnym razem jednak spróbuję na Twój sposób 🙂
Dagmara says
Witam, dzisiaj zrobiłam pizzę z tego przepisu i wszystkim smakowało. Przepis jak najbardziej zostanie z nami i bedziemy z jego korzystać. Pozdrawiam
cookingforemily says
dziękuję za opinię!
ela says
A czy masz pomysł czym można zastąpić parmezan? Mam w domu bezmlecznego małego alergika, jajka kurze zastąpię przepiórczymi, ale ten ser…
cookingforemily says
Oj chyba musisz go po prostu pominąć.
Grzesia says
Zrobiłam wczoraj – PYSZNA!! Polecam !