Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

14 lipca 2015 by cookingforemily 8 komentarzy

pizza-na-spodzie-z-kalafiora

Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż pomysł mi się spodobał to jednak podchodziłam do niego mocno sceptycznie. Ale po moim udanym eksperymencie z chipsami z kalafiora postanowiłam, że muszę kiedyś spróbować. I odpowiedni moment się pojawił jak zajechałam do mojem mamy i usłyszałam „zrób coś z kalafiora, bo kupiłam bardzo duży, z części zrobiłam zupę i nie mam pomysłu na resztę“ – stwierdziłam, że to doskonała okazja.

Spód ten powstaje z rozdrobnionego, odciśniętego z wody kalafiora, wymieszanego z jajkiem i parmezanem. Spód się najpierw samodzielnie podpieka a potem można go obłożyć ulubionymi dodatkami – u mnie był to sos pomidorowy i mozzarella.

Zakoczyła mnie jego plastyczność – mimo moich obaw spód się dobrze trzymał i można było wziąć w rękę ukrojony kawałek pizzy. Zaletą też jest czas wykonania – wszystko jest dość mało pracochłonne – nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać na wyrośnięcie. A smak, no cóż, jest ok. Bez zachwytu ale ok. Z pewnością nie można smaku tej pizzy porównywać z klasyczną pizzą, bo to przegrana sprawa – należy na nią patrzeć jako danie z oddzielnej kategorii – pizza na spodzie z kalafiora. Na pewno ciekawa alternatywa dla tych którzy szukają przepisu na pizzę bezglutenową lub pizzę fit. Warte wypróbowania, a już na pewno przepis wart zachowania na wypadek gdy zostanie Wam nadprogramowy kalafior.

pizza-na-spodzie-z-kalafiora

Rozdrobniony kalafior. Podpieczony spód

5.0 from 1 reviews
Pizza na spodzie z kalafiora
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Bezglutenowa alternatywa dla klasycznej pizzy - spód z kalafiora
Serves: 4
Ingredients
  • 1 kalafior
  • 50 g parmezanu albo innego twardego sera
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół – oregano, bazylia, inne ulubione
  • sól, pieprz
  • na wierzch ulubione dodatki do pizzy – u mnie najprościej sos pomidorowy, mozzarella i bazylia
Instructions
  1. Kalafior dokładnie rozdrobnić w blenderze. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  2. Przełożyć kalafior do ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć całą wodę.
  3. Dodać parmezan, jajka, zioła, sól i pieprz.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem, przełożyć na nią masę z kalafiora i ubijając uformować okrąg.
  6. Piec 15 minut w 190 stopniach.
  7. Wyjąć, obłożyć dodatkami (sos pomidorowy, sery, salami, oliwki, etc).
  8. Piec aż ser się rozpuści i zapiecze ( ok 10-15 minut).
3.3.3070

pizza-na-spodzie-z-kalafiora

Related Posts

  • Chipsy z kalafiora i sera żółtego

    Ugotowałam w zeszłym tygodniu zupę kalafiorową i zostało mi w lodówce pół kalafiora. Leżał biedak…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Warzywne mini pizze na spodzie z polenty

    Polenta to tradycyjna włoska mamałyga przygotowywana z kaszki lub mąki kukurydzianej. Ja przygotowuje ją z…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, kalafior, pizza, sos pomidorowy, wegetariańskie

« Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki
Placki z cukinii z jogurtowym sosem »

Comments

  1. laNika says

    18 lipca 2015 at 12:21

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na mojego bloga http://lanika.pl po pytania 🙂

    Bardzo ciekawy pomysł na spód, będę musiała wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  2. cookiemonster says

    22 lipca 2015 at 12:01

    No proszę spód z kalafiora ? Bardzo, bardzo fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. Moje Bistro says

    1 sierpnia 2015 at 21:21

    Też ostatnio zrobiłam pizzę na spodzie z kalafiora, ale totalnie przylepiła mi się do papieru. W rezultacie uratowałam ją i była przepyszna, ale następnym razem jednak spróbuję na Twój sposób 🙂

    Odpowiedz
  4. Dagmara says

    21 października 2015 at 17:59

    Witam, dzisiaj zrobiłam pizzę z tego przepisu i wszystkim smakowało. Przepis jak najbardziej zostanie z nami i bedziemy z jego korzystać. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 października 2015 at 20:56

      dziękuję za opinię!

      Odpowiedz
  5. ela says

    13 lutego 2016 at 14:40

    A czy masz pomysł czym można zastąpić parmezan? Mam w domu bezmlecznego małego alergika, jajka kurze zastąpię przepiórczymi, ale ten ser…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 lutego 2016 at 17:12

      Oj chyba musisz go po prostu pominąć.

      Odpowiedz
  6. Grzesia says

    16 kwietnia 2016 at 08:54

    Zrobiłam wczoraj – PYSZNA!! Polecam !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress