Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli kluski z kaszy jaglanej i mąki ryżowej z ricottą. Zrobiłam je z myślą o jarmużowym pesto ale sposobów ich podania może być wiele więcej – specjalnie w składnikach nie ma ani soli ani cukru – żeby były uniwersalne, do podania na słodko lub na wytrawnie. Na słodko to klasycznie – z masłem i odrobiną brązowego cukru (nie ukrywam, że ta wersja najbardziej pasowała Emilce) lub z owocowym musem. Wytrawnie to np. z pesto ( jak na zdjęciu) lub z grzybowym sosem, albo podsmażoną cebulką. Gotujcie i decydujcie na co macie ochotę, na słodki czy na wytrawny obiad.

Kluski podane na słodko – z masłem i brązowym cukrem
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 50 g ricotty
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- trochę mąki ryżowej do posypania stołu
- Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na ogniu.
- Prażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zalać 2 szklankami wody, przykryć i zostawić na małym ogniu.
- Gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
- Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Można też wykorzystać kaszę ugotowaną wcześniej
- Do kaszy dodać ricotte i jajka – zmiksować na gładką masę.
- Dodać oba rodzaje mąk i wyrobić na ciasto – najlepiej ręką.
- Stół wysypać mąką, nabierać porcję ciasta i rolować długie rulony.
- Pokroić je na ok 2-3 cm kawałki.
- W garnku zagotować wodę, kluski gotować partiami.
- Wrzucać na wrzątek i gotować ok 3-4 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię.
- Podawać na słodko – z musem owocowym (truskawkowym) albo z masłem i brązowym cukrem. Albo na słono – z ulubionym pesto lub z podsmażoną cebulką.

chodzą za mną ostatnio leniwe. takie z kaszy jaglanej będą w sam raz!
super kluseczki, kolejny dowód na to, że kasza jaglana to królowa kasz! 🙂
Muszą być przepyszne, uwielbiam takie kluseczki<3
Wyglądają bardzo zachęcająco! !
Ale pyszności!
ciekawe kluseczki.. tak sobie myśle czy gdyby nie dawać jajek, a mąki zastąpić ziemniakami, czy konsystencja bylaby ok na cos ala gnocchi? nie wpadłam na to, żeby dodawać kaszę do takich klusków… super pomysl!
Do gnocchi tez się dodaje jajko. Myślę ze jednak może się rozpadac bez jajka
bardziej myślałam, że z jajkiem będzie za mokra masa.. tylko tak czy siak pewnie bedzie za mokra. pokombinuje i zobacze co sie da zrobic 😉
tylko jajko spala i się nie rozpadają w czasie gotowania. jak nie będzie jajka to będą się rozpadać, ale jak coś wymyślisz daj znać
Czy mąkę ryżową można zastąpić innym rodzajem mąki? Jeśli tak to jakim?
można pszenną, tylko lepiej dodać jej trochę mniej
Mam w domu tylko mąkę pszenna i kokosowa. Mam tez ryż, który moge zemleć na mąkę;) i co zrobić? Chce je robić teraz ;)))
z pszenną pewno wyjdzie bo to pewnik w kwestii klusek, tylko dodaj może trochę mniej niż w przepisie. kokosowej nigdy nie używałam, możesz spróbować;)
A czy mozna pozniej takie kluski zamrozic?
Można mrozić. Ugotowane i przestudzone
czy można ricottę zastąpić białym serem?
tak można. ale najlepszy jest taki serek włoskiego typu ( np. capri)
Zrobiłam i wyszły twarde dałam dużo więcej maki a na drugi dzień były kruche i łamałaby je jak paluszki . Może następnym razem się uda .
Nie dawaj więcej mąki niż w przepisie. Z tych proporcji powinno być ok o ile dobrze ugotujesz kaszę i nie bedzie zbyt wodnista ( a jak będzie wodnista to trochę ją doatkowo odparuj). Jak masa wyjdzie trochę klejąca to się nie przejmuj – wałkując na wysypanej mąką powierzchni uda Ci się uformować wałeczki.
Dzień dobry, czy takie gotowe wałeczki można zamrozić lub przechować w lodówce 12h i potem dopiero gotować?
Myślę, że z przechowywaniem w lodówce nie powinno być problemu, tylko musisz mocno podsypać mąką powierzchnię, żeby się wałeczki nie przykleiły. Nie wiem jak z mrożeniem – chyba bym zamroziła po prostu całą masę w jakiejś torbie foliowej i po rozmrożeniu zrobiła wałeczki..
Szczególnie przypadły do gustu najmłodszej córeczce 🙂 Z czego się niezmiernie cieszę 😉
tez mam je w planach na ten tydzień, już ugotowałam kaszę jaglaną.
chcę zrobić z truskawkami i jogurtem:)