Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

30 kwietnia 2015 by cookingforemily 23 komentarze

kluski-z-kaszy-jaglanej-z-ricotta
Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli kluski z kaszy jaglanej i mąki ryżowej z ricottą. Zrobiłam je z myślą o jarmużowym pesto ale sposobów ich podania może być wiele więcej – specjalnie w składnikach nie ma ani soli ani cukru – żeby były uniwersalne, do podania na słodko lub na wytrawnie. Na słodko to klasycznie – z masłem i odrobiną brązowego cukru (nie ukrywam, że ta wersja najbardziej pasowała Emilce) lub z owocowym musem. Wytrawnie to np. z pesto ( jak na zdjęciu) lub z grzybowym sosem, albo podsmażoną cebulką. Gotujcie i decydujcie na co macie ochotę, na słodki czy na wytrawny obiad.

kluski-z-kaszy-jaglanej-z-ricotta

Kluski podane na słodko – z masłem i brązowym cukrem

5.0 from 3 reviews
Kluski z kaszy jaglanej z ricottą
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
20 min
Total time
1 godzina
 
Kluski w stylu naszych poczciwych "leniwych" ale bezglutenowe - z kaszy jaglanej i mąki ryżowej, i z ricottą zamiast twarogu, Do podania na słodko- z masłem i cukrem, albo na słono - z sosem lub pesto
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 50 g ricotty
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • trochę mąki ryżowej do posypania stołu
Instructions
  1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na ogniu.
  2. Prażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Zalać 2 szklankami wody, przykryć i zostawić na małym ogniu.
  4. Gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
  5. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Można też wykorzystać kaszę ugotowaną wcześniej
  6. Do kaszy dodać ricotte i jajka – zmiksować na gładką masę.
  7. Dodać oba rodzaje mąk i wyrobić na ciasto – najlepiej ręką.
  8. Stół wysypać mąką, nabierać porcję ciasta i rolować długie rulony.
  9. Pokroić je na ok 2-3 cm kawałki.
  10. W garnku zagotować wodę, kluski gotować partiami.
  11. Wrzucać na wrzątek i gotować ok 3-4 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię.
  12. Podawać na słodko – z musem owocowym (truskawkowym) albo z masłem i brązowym cukrem. Albo na słono – z ulubionym pesto lub z podsmażoną cebulką.
3.3.2998

kluski-z-kaszy-jaglanej-z-ricotta

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Na obiad, W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, kasza jaglana, kluski, mąka ryżowa, obiad dla rocznego dziecka, ricotta, wegetariańskie

« Pesto z jarmużu
Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem »

Comments

  1. kocie-smaki says

    30 kwietnia 2015 at 17:35

    chodzą za mną ostatnio leniwe. takie z kaszy jaglanej będą w sam raz!

    Odpowiedz
  2. foodmania says

    30 kwietnia 2015 at 19:23

    super kluseczki, kolejny dowód na to, że kasza jaglana to królowa kasz! 🙂

    Odpowiedz
  3. Angie says

    30 kwietnia 2015 at 19:54

    Muszą być przepyszne, uwielbiam takie kluseczki<3

    Odpowiedz
  4. Anna | Studio Kuchnia says

    1 maja 2015 at 07:55

    Wyglądają bardzo zachęcająco! !

    Odpowiedz
  5. An@Mari says

    18 maja 2015 at 17:32

    Ale pyszności!

    Odpowiedz
  6. Ania says

    17 lipca 2015 at 14:05

    ciekawe kluseczki.. tak sobie myśle czy gdyby nie dawać jajek, a mąki zastąpić ziemniakami, czy konsystencja bylaby ok na cos ala gnocchi? nie wpadłam na to, żeby dodawać kaszę do takich klusków… super pomysl!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lipca 2015 at 15:08

      Do gnocchi tez się dodaje jajko. Myślę ze jednak może się rozpadac bez jajka

      Odpowiedz
      • Ania says

        19 lipca 2015 at 17:07

        bardziej myślałam, że z jajkiem będzie za mokra masa.. tylko tak czy siak pewnie bedzie za mokra. pokombinuje i zobacze co sie da zrobic 😉

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          19 lipca 2015 at 18:59

          tylko jajko spala i się nie rozpadają w czasie gotowania. jak nie będzie jajka to będą się rozpadać, ale jak coś wymyślisz daj znać

          Odpowiedz
  7. Kama says

    20 sierpnia 2015 at 13:35

    Czy mąkę ryżową można zastąpić innym rodzajem mąki? Jeśli tak to jakim?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 sierpnia 2015 at 14:04

      można pszenną, tylko lepiej dodać jej trochę mniej

      Odpowiedz
  8. Ola says

    8 września 2015 at 20:18

    Mam w domu tylko mąkę pszenna i kokosowa. Mam tez ryż, który moge zemleć na mąkę;) i co zrobić? Chce je robić teraz ;)))

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 września 2015 at 20:49

      z pszenną pewno wyjdzie bo to pewnik w kwestii klusek, tylko dodaj może trochę mniej niż w przepisie. kokosowej nigdy nie używałam, możesz spróbować;)

      Odpowiedz
  9. Ania says

    22 września 2015 at 13:45

    A czy mozna pozniej takie kluski zamrozic?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2015 at 14:34

      Można mrozić. Ugotowane i przestudzone

      Odpowiedz
  10. magdalena says

    24 lutego 2016 at 21:48

    czy można ricottę zastąpić białym serem?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 lutego 2016 at 21:50

      tak można. ale najlepszy jest taki serek włoskiego typu ( np. capri)

      Odpowiedz
  11. Monika says

    13 czerwca 2016 at 12:45

    Zrobiłam i wyszły twarde dałam dużo więcej maki a na drugi dzień były kruche i łamałaby je jak paluszki . Może następnym razem się uda .

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 czerwca 2016 at 13:29

      Nie dawaj więcej mąki niż w przepisie. Z tych proporcji powinno być ok o ile dobrze ugotujesz kaszę i nie bedzie zbyt wodnista ( a jak będzie wodnista to trochę ją doatkowo odparuj). Jak masa wyjdzie trochę klejąca to się nie przejmuj – wałkując na wysypanej mąką powierzchni uda Ci się uformować wałeczki.

      Odpowiedz
  12. Kasia says

    16 listopada 2016 at 11:37

    Dzień dobry, czy takie gotowe wałeczki można zamrozić lub przechować w lodówce 12h i potem dopiero gotować?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 listopada 2016 at 12:16

      Myślę, że z przechowywaniem w lodówce nie powinno być problemu, tylko musisz mocno podsypać mąką powierzchnię, żeby się wałeczki nie przykleiły. Nie wiem jak z mrożeniem – chyba bym zamroziła po prostu całą masę w jakiejś torbie foliowej i po rozmrożeniu zrobiła wałeczki..

      Odpowiedz
  13. Majka says

    18 czerwca 2019 at 18:06

    Szczególnie przypadły do gustu najmłodszej córeczce 🙂 Z czego się niezmiernie cieszę 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 czerwca 2019 at 11:36

      tez mam je w planach na ten tydzień, już ugotowałam kaszę jaglaną.
      chcę zrobić z truskawkami i jogurtem:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress