Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

18 listopada 2014 by cookingforemily Leave a Comment

kotlety-z-fasoli-adzuki Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni np. robi się z niej słodycze) i w Stanach. U nas dostępna w sklepach ale chyba nieczęsto kupowana. A można z niej zrobić to wszystko co z każdej innej fasoli czyli dodać ją do zupy, do gulaszu, do potrawki, zrobić pastę, kotleciki czy wegeariański pasztet. I warto to robić bo fasola ta ma lecznicze właściwości min. odtruwające, wzmacnia funkcję nerek, likwiduje obrzęki, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Mnie jednak najbardziej interesują jej właściwości wysuszające, bo tego teraz szukam w pokarmach gdy przeziębienie, katar i kaszel jest jak sztafeta przekazywane w rodznie. Kupiłam więc paczkę fasolki i najpierw zrobiłam z niej zupę, a resztę postanowiłam przerobić na kotleciki.

Do kotlecików oprócz fasoli dodałam ryż. Miałam akurat ryż słodki – specjalny gatunek, który po ugotowaniu robi się kleisty (używany jest do robienia azjatyckich deserów) ale można użyć innego gatunku ryżu, najlepiej brązowego. Przyprawy i kolendra które też dodałam do kotlecików bardzo mi się skojarzły z daniami meksykańskimi więc dorobiłam do tego też pastę z avoacado i ładnie wszystko się skomponowało. Placuszki można jeść z sosem, śmietaną i sałatką, albo zawinąć je w tortille – i ten sposób podania pokażę w następnym wpisie.

Przygotowując te kotleciki należy pamiętać o tym, że fasolę trzeba namoczyć na 12 godzin w wodzie a następnie masa na kotlety musi postać minimum godzinę w lodówce, więc trzeba rozłożyć pracę.

Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Zdrowe kotlety z fasolą adzuki i ryżem do podania z sosem avocado i śmeitaną.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • KOTLETY
  • 1 szklanka fasoli adzuki
  • 1 szklanka ryżu słodkiego albo brązowego
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyzeczka kminu zmielonego
  • 5 suszonych pomidorów
  • garść kolendry albo natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • SOS Z AVOCADO
  • 2 avocado
  • łyżeczka musztardy
  • garść kolendry
  • sok z całej limonki
Instructions
  1. Fasolę i ryż namoczyć w wodzie – każde w oddzielnej misce – i zostawić na noc.
  2. Następnego dnia opłukac zarówno ryż jak i fasolę, zalać świeżą wodą i każde oddzielnie ugotować – do miękkości.
  3. Do garnka z gotującą się fasolą dodać cząber.
  4. Ryż odstawić do ostgnięcia. Jeżeli jest to brązowy ryż należy go zmielić na gładką masę.
  5. Posiekać cebulę i czosnek.
  6. Na patelni rozgrzac oliwę dodać cebulę, trochę podsmażyć i dodać czosnek. Po 3-4 minutach smażenia dodać zmielony kmin i fasolę. Całość lekko przesmażyć rozgniatając fasolę widelcem. Powinna zostać masa z lekkimi grudkami fasoli.
  7. Fasolę przełożyć do ryżu.
  8. Pomidory zmiksować na pastę, dołożyć do masy razem z posiekaną kolendrą, przyprawić całość solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać.
  9. Masę najlepiej wstawić na conajmniej godzinę (a najlepiej na noc) do lodówki.
  10. Zmoczoną dłonią formowac małe kotleciki i smażyć na oliwie.
  11. Kotleciki nie powinny być duże, żeby się nie rozpadały. Jeżeli użyjecie ryżu słodkiego to ma on klejącą konsystencje więc masa jest trochę ciągnąca – ja miałam kłopot z formowaniem kotlecików więc brałam trochę masy, kładłam na patelnię i na patelni formowałam szpatułką w kotlet.
  12. Żeby zrobić sos z avodaco należy umieścić wszystkie składniki w mikserze i zmiksować.
  13. Podawać kotleciki z sosem z avocado, śmietaną i sałatką np. z pomidora.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków

    Jedz lokalnie to dobra inicjatywa. Jedzenie nie podróżuje, jest świeże, nie wymaga specjalnego zabezpieczania na…

  • Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

    Już zwierzałam się tu kiedyś w kwestii swojej  sympatii do  kotlecików - szczególnie rodzice małych…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

Filed Under: Na obiad Tagged With: bezglutenowe, fasola, kotlety, wegańskie, wegetariańskie

« Truskawkowy pudding chia z musem z mango
Pełnoziarnista tortilla z kotletem fasolowo-ryżowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress