Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

30 czerwca 2015 by cookingforemily Leave a Comment

kotlety-z-fasoli-i-ryby-na-marchewce
Już zwierzałam się tu kiedyś w kwestii swojej  sympatii do  kotlecików – szczególnie rodzice małych dzieci doceniają dania, gdzie wszystko można zmielić i ulepić z tego kulkę nierozpoznawalnych składników, przemycając do środka różne zdrowe rzeczy. Moja dzisiejsza propozycja to kotlety z fasoli białej i ryby. O ile ryby Emilka chętnie wciąga, tak rośliny strączkowe aktualnie są w niełasce. A w środku kotletów, kto by powiedział, że tam w ogóle są 🙂 Do nich podałam duszoną w soku pomarańczowym i miodzie marchewkę z dodatkiem pomidora i kaszę bulgur.

Uniwersalne pod względem tego co włożymy do środka, zachęcające do eksperymentów kotlety mają jednak jedną wadę- czas przygotowania. Zwykle bowiem masa przed smażeniem musi stężeć, najlepiej całą noc. Składniki do ich przygotowania trzeba uprzednio ugotować i ostudzić (strączkowe, ziemniaki, kasza etc). A dodatkowo jak dodajecie do nich rośliny strączkowe (nie idąc na skróty czyli używając puszkowanych) to trzeba liczyć dodatkową noc na namoczenie nasion. I tak przygotowanie kotlecików trwa 3 dni. Więc na pewno nie jest to danie spontaniczne. Ale można sobie cały proces zaplanować i rozłożyć, że będzie to w miarę bezbolesne. Oto kilka moich patentów: 1) fasoli zwykle gotuję więcej – resztę od razu wykorzystuję do innego dania ( fasolka po bretońsku albo sałatka). Tak samo robię jak bazę kotletów stanowi ciecierzyca – ją najczęściej wykorzystuje do hummusu. 2) Ugotowana fasola ( inne strączkowe albo kasza)  może trochę postać więc możecie ją ugotować nawet 2-3 dni wcześniej. Potem wystarczy rano przed wyjściem do pracy wszystko zmielić i odstawić do lodówki, a wieczorem szybko usmażyć kotleciki na kolację. 3) Warto zrobić więcej masy na kotlety – można ją zamrozić i potem po rozmrożeniu usmażyć na szybki obiad lub kolację.

Kotleciki z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Kotlety z białej fasoli z dorszem podane z marchewką duszoną z pomidorami w soku pomarańczowym z miodem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • KOTLECIKI:
  • 250 g suchej fasoli białej
  • 1 duża cebula
  • garść natki pietruszki
  • 250 g filetu z dorsza
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • MARCHEWKA:
  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego albo winnego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia kilkakrotnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Następnie rozdrobnić – widelcem, w maszynce do mięsa albo w blenderze.
  2. Filet z dorsza dokładnie pozbawić ości ( najlepiej pęsetą), pokroić na kawałki i umieścić w blenderze- lekko zmiksować (ale nie na mus). Przełożyć do miski.
  3. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do ryby.
  4. Dodać fasolę, jajka, mąkę i przyprawy – dokładnie wymieszać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  5. Przed smażeniem formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
  6. Przygotować marchewkę: marchewki zetrzeć, czosnek posiekać. Na mieszance oliwy z masłem podsmażyć czosnek i marchewkę ( ok 10 minut, mieszając).
  7. Do marchewki dodać sok z pomarańczy, ocet i posiekane pomidory. Dusić aż marchewka zmięknie. Na koniec dodać koncentrat, dusić jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę pietruszki.
  8. Kotleciki podawać z kaszą (np. kuskus, bulgur) i marchewką.
3.3.3070

Przepis inspirowany wydaniem „Kukbuk podróże”.

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

    Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni…

  • Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą

    Święta i po świętach. Czas wrócić do normalnych, śród-tygodniowych dań- prostych, szybkich, najlepiej ze składników,…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, fasola, kotlety, kotlety rybne, marchewka

« Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem
Ciasteczka z białą czekoladą i malinami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress