Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

30 czerwca 2015 by cookingforemily Leave a Comment

kotlety-z-fasoli-i-ryby-na-marchewce
Już zwierzałam się tu kiedyś w kwestii swojej  sympatii do  kotlecików – szczególnie rodzice małych dzieci doceniają dania, gdzie wszystko można zmielić i ulepić z tego kulkę nierozpoznawalnych składników, przemycając do środka różne zdrowe rzeczy. Moja dzisiejsza propozycja to kotlety z fasoli białej i ryby. O ile ryby Emilka chętnie wciąga, tak rośliny strączkowe aktualnie są w niełasce. A w środku kotletów, kto by powiedział, że tam w ogóle są 🙂 Do nich podałam duszoną w soku pomarańczowym i miodzie marchewkę z dodatkiem pomidora i kaszę bulgur.

Uniwersalne pod względem tego co włożymy do środka, zachęcające do eksperymentów kotlety mają jednak jedną wadę- czas przygotowania. Zwykle bowiem masa przed smażeniem musi stężeć, najlepiej całą noc. Składniki do ich przygotowania trzeba uprzednio ugotować i ostudzić (strączkowe, ziemniaki, kasza etc). A dodatkowo jak dodajecie do nich rośliny strączkowe (nie idąc na skróty czyli używając puszkowanych) to trzeba liczyć dodatkową noc na namoczenie nasion. I tak przygotowanie kotlecików trwa 3 dni. Więc na pewno nie jest to danie spontaniczne. Ale można sobie cały proces zaplanować i rozłożyć, że będzie to w miarę bezbolesne. Oto kilka moich patentów: 1) fasoli zwykle gotuję więcej – resztę od razu wykorzystuję do innego dania ( fasolka po bretońsku albo sałatka). Tak samo robię jak bazę kotletów stanowi ciecierzyca – ją najczęściej wykorzystuje do hummusu. 2) Ugotowana fasola ( inne strączkowe albo kasza)  może trochę postać więc możecie ją ugotować nawet 2-3 dni wcześniej. Potem wystarczy rano przed wyjściem do pracy wszystko zmielić i odstawić do lodówki, a wieczorem szybko usmażyć kotleciki na kolację. 3) Warto zrobić więcej masy na kotlety – można ją zamrozić i potem po rozmrożeniu usmażyć na szybki obiad lub kolację.

Kotleciki z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Kotlety z białej fasoli z dorszem podane z marchewką duszoną z pomidorami w soku pomarańczowym z miodem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • KOTLECIKI:
  • 250 g suchej fasoli białej
  • 1 duża cebula
  • garść natki pietruszki
  • 250 g filetu z dorsza
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • MARCHEWKA:
  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego albo winnego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia kilkakrotnie przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Następnie rozdrobnić – widelcem, w maszynce do mięsa albo w blenderze.
  2. Filet z dorsza dokładnie pozbawić ości ( najlepiej pęsetą), pokroić na kawałki i umieścić w blenderze- lekko zmiksować (ale nie na mus). Przełożyć do miski.
  3. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do ryby.
  4. Dodać fasolę, jajka, mąkę i przyprawy – dokładnie wymieszać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  5. Przed smażeniem formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
  6. Przygotować marchewkę: marchewki zetrzeć, czosnek posiekać. Na mieszance oliwy z masłem podsmażyć czosnek i marchewkę ( ok 10 minut, mieszając).
  7. Do marchewki dodać sok z pomarańczy, ocet i posiekane pomidory. Dusić aż marchewka zmięknie. Na koniec dodać koncentrat, dusić jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę pietruszki.
  8. Kotleciki podawać z kaszą (np. kuskus, bulgur) i marchewką.
3.3.3070

Przepis inspirowany wydaniem „Kukbuk podróże”.

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

    Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni…

  • Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą

    Święta i po świętach. Czas wrócić do normalnych, śród-tygodniowych dań- prostych, szybkich, najlepiej ze składników,…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, fasola, kotlety, kotlety rybne, marchewka

« Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem
Ciasteczka z białą czekoladą i malinami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress