Chia robi się w Polsce coraz bardziej popularna, przynajmniej na blogach kulinarnych. Jej rosnąca popularność jest zasłużona bo te niepozorne nasionka kryją w sobie mnóstwo mocy i zaliczane są do superfoods.
Chia jest bogata w:
# kwasy Omega 3 bardzo ważne dla serca i mózgu i tym samym są alternatywną do ryb! Chia zawiera 3 razy więcej tych kwasów niż łosoś
#wapń – zawiera go 5 razy więcej niż mleko
#błonnik – wspomaga trawienie i daje na długo uczucie sytości
#łatwo przyswajalne białko
# inne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawiera witaminy: E, B1, B3, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.
Jest bezglutenowa i wspomaga nawilżanie organizmu.
W kuchni można ją wykorzystywać do koktajli, musli, sałatek, różnych wypieków np chleba, jako zagęszczacz do zup czy sosów. Po dodaniu do niej płynu robi się gęsta i zawiesista, może ją wykorzystać w tej formie jako zastępstwo dla jajka. Ale chyba najpopularniejze danie z jej udziałem to pudding. Dodana to jakiegokolwiek płynu – mleka, jogurtu, czy zmiksowanych owoców zmienia jego konsystencję na puddingowa właśnie. Nie wszystkim będzie ta konsystencja odpowiadać ale ja ją bardzo lubię i pokochałam chię od pierwszego spróbowania.
Dziś proponuję Wam truskawkowy pudding z chia, wiórkami kokosowymi i musem z mango. Tak nam posmakował, że robiam go w ostatni weekend dwa razy. Zero wysiłku, wystarczy zmiksować zmieszać i poczekać.
I to na pewno nei pierwszy przepis z wykrzystaniem chia bo zakupiłam kilogramową paczkę a jest ona bardzo wydajna.
- 1 opakowanie mrożonych truskawek 450 g
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 5 łyżek chia
- 1 szklanka mleka migdałowego albo owsianego
- 2 mango
- Truskawki rozmrozić a następnie zmiksować wraz z sokiem.
- Dodać wiórki kokosowe, nasiona chia i mleko, wszystko zmieszać.
- Przełożyć do słoiczków (wypełniając ok ⅔ wielkości słoika) lub miseczek i odstawić na minimum 30 minut, ale można też na noc do lodówki.
- Przed podaniem zmiksować mango i wyłożyć na wierzch każdego słoika.
marcelina says
Muszę w końcu upolować te nasiona, jestem strasznie ciekawa jak smakują takie desery z ich wykorzystaniem 🙂
Kasia says
Jutro robię 🙂 Pozdrawiam !
Natalia says
wygląda pysznie <3
Moja Galeria Smaku says
Bardzo smaczna propozycja 🙂
Alina T says
Zrobiłam i gorąco polecam. Moja rodzina, choć sceptycznie nastawiona do moich kulinarnych eksperymentów, była zachwycona.
l_ida says
Czy można użyć świeżych truskawek?
cookingforemily says
jak najbardziej! ja robiłam ten przepis w listopadzie więc były tylko mrożone
Marzena says
Czy ne trzeba truskawek słodzić? Boję się że będą trochę za kwaśne….
cookingforemily says
Spróbuj po zmieszaniu z mlekiem i wiórkami – jak będzie za kwaśne to możesz posłodzić np. miodem albo syropem a agawy