Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Truskawkowy pudding chia z musem z mango

Truskawkowy pudding chia z musem z mango

14 listopada 2014 by cookingforemily 9 komentarzy

ttruskawkowy-pudding-chia

Chia robi się w Polsce coraz bardziej popularna, przynajmniej na blogach kulinarnych. Jej rosnąca popularność jest zasłużona bo te niepozorne nasionka kryją w sobie mnóstwo mocy i zaliczane są do superfoods.

Chia jest bogata w:
# kwasy Omega 3 bardzo ważne dla serca i mózgu i tym samym są alternatywną do ryb! Chia zawiera 3 razy więcej tych kwasów niż łosoś
#wapń – zawiera go 5 razy więcej niż mleko
#błonnik – wspomaga trawienie i daje na długo uczucie sytości
#łatwo przyswajalne białko
# inne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawiera witaminy: E, B1, B3, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę.
Jest bezglutenowa i wspomaga nawilżanie organizmu.

W kuchni można ją wykorzystywać do koktajli, musli, sałatek, różnych wypieków np chleba, jako zagęszczacz do zup czy sosów. Po dodaniu do niej płynu robi się gęsta i zawiesista, może ją wykorzystać w tej formie jako zastępstwo dla jajka. Ale chyba najpopularniejze danie z jej udziałem to pudding. Dodana to jakiegokolwiek płynu – mleka, jogurtu, czy zmiksowanych owoców zmienia jego konsystencję na puddingowa właśnie. Nie wszystkim będzie ta konsystencja odpowiadać ale ja ją bardzo lubię i pokochałam chię od pierwszego spróbowania.

Dziś proponuję Wam truskawkowy pudding z chia, wiórkami kokosowymi i musem z mango. Tak nam posmakował, że robiam go w ostatni weekend dwa razy. Zero wysiłku, wystarczy zmiksować zmieszać i poczekać.

I to na pewno nei pierwszy przepis z wykrzystaniem chia bo zakupiłam kilogramową paczkę a jest ona bardzo wydajna.


5.0 from 1 reviews
Truskawkowy pudding chia z musem z mango
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
Superszybki i superzdrowy deser lub śniadanie - truskawkowy pudding z chia, wiórkami kokosowymi i musem z mango
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek 450 g
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek chia
  • 1 szklanka mleka migdałowego albo owsianego
  • 2 mango
Instructions
  1. Truskawki rozmrozić a następnie zmiksować wraz z sokiem.
  2. Dodać wiórki kokosowe, nasiona chia i mleko, wszystko zmieszać.
  3. Przełożyć do słoiczków (wypełniając ok ⅔ wielkości słoika) lub miseczek i odstawić na minimum 30 minut, ale można też na noc do lodówki.
  4. Przed podaniem zmiksować mango i wyłożyć na wierzch każdego słoika.
3.2.2802

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: chia, mango, pudding, raw, śniadanie dla dziecka, truskawki, wegańskie

« Sernikobrownie z dynią i śliwkami
Kotlety z fasoli adzuki z ryżem »

Comments

  1. marcelina says

    15 listopada 2014 at 19:01

    Muszę w końcu upolować te nasiona, jestem strasznie ciekawa jak smakują takie desery z ich wykorzystaniem 🙂

    Odpowiedz
  2. Kasia says

    22 listopada 2014 at 21:45

    Jutro robię 🙂 Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  3. Natalia says

    23 listopada 2014 at 10:44

    wygląda pysznie <3

    Odpowiedz
  4. Moja Galeria Smaku says

    30 stycznia 2015 at 10:54

    Bardzo smaczna propozycja 🙂

    Odpowiedz
  5. Alina T says

    30 marca 2015 at 22:03

    Zrobiłam i gorąco polecam. Moja rodzina, choć sceptycznie nastawiona do moich kulinarnych eksperymentów, była zachwycona.

    Odpowiedz
  6. l_ida says

    21 maja 2018 at 09:55

    Czy można użyć świeżych truskawek?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 maja 2018 at 21:55

      jak najbardziej! ja robiłam ten przepis w listopadzie więc były tylko mrożone

      Odpowiedz
  7. Marzena says

    15 kwietnia 2019 at 19:52

    Czy ne trzeba truskawek słodzić? Boję się że będą trochę za kwaśne….

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 kwietnia 2019 at 14:24

      Spróbuj po zmieszaniu z mlekiem i wiórkami – jak będzie za kwaśne to możesz posłodzić np. miodem albo syropem a agawy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress