Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zupa z ciecierzycą, soczewicą i kaszą quinoa

Zupa z ciecierzycą, soczewicą i kaszą quinoa

2 grudnia 2014 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-z-ciecierzyca-soczewica-quinoa
Codziennie rano, po przebudzeniu, Emi sprawdza czy spadł śnieg. Ciekawa jestem jak będzie na niego reagować jak rzeczywiście spadnie. W zeszłym roku stanowczo odmawiała chodzenia po śniegu i krzyczała postawiona na ziemię.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie inaczej  i nie będę musiała całej zimy wozić jej w spacerówce. Ale zdaję sobie sprawę, że Milka może być genetycznie obciążona niechęcią do zimy – ja jej nie znoszę, jestem zmarzluchem i zawsze te miesiące zimowe to dla mnie męka i odliczanie do wiosny. Najchętniej bym w ogóle z domu nie wychodziła, opcja snu zimowego bardzo do mnie przemawia. Niestety nie da się tak, więc trzeba ratować czym się da –a jedzenie jest jednym ze sposobów na przetrwanie.
Dziś wiec przepis na zupę bo przepisów na zupy zimą nigdy dość. Szczególnie na te rozgrzewające, bogate w zdrowe i pożywne składniki. W tej zupie jest ciecierzyca, soczewica i quinoa, które w zupełności wystarczą, żeby zrobić z tej zupy pełnowartościowy posiłek ale można też dodać do niej mięso – ja dodałam upieczoną pierś z kurczaka ale można tu wykorzystać też resztki pieczonego kurczaka. To wszystko w połączeniu z rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, papryka i kurkuma doskonale sprawdza się jako zimowy obiad, albo kolacja dla zziębniętego człowieka który wraca z pracy, lub przedszkola.

5.0 from 1 reviews
Zupa z ciecierzycą, soczewicą, i quinoa
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Gęsta i rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, quinoa, soczewicą i kurczakiem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • kawałek (ok 3 cm) korzenia imbiru
  • po 1 łyżeczce: mielonego kminu, kolendry i kurkumy
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 i ½ litra rosołu (warzywny lub z kurczaka)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ½ szklanki kaszy quinoa
  • 1 puszka krojonych pomidorów albo ½ szklanki gęstego sosu pomidorowego ( ja zrobiłam domowy sos z pieczonych pomidorów)
  • opcjonalnie: ½ piersi z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka
  • sól, pieprz
  • do podania jogurt, kolendra albo natka pietruszki
  • opcjonalnie: ostry sos np. chilli
Instructions
  1. Jeżeli będziecie dodawać do zupy kurczaka to pierś należy wcześniej posmarować oliwą i upiec w piekarniku – ok 20 minut, odłożyć żeby odpoczęła. Można też użyć resztek pieczonego kurczaka.
  2. Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją.
  3. Cebulę i czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
  4. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, po ok 3 minutach dodać czosnek i imbir, smażyć kolejne 3 minuty, dodać przyprawy i dobrze zamieszać wszystko, podsmażyć koleiną minutę.
  5. Całość zalać rosołkiem i dodać soczewicę, gotować ok 15 minut.
  6. Dodać quinoa, ciecierzycę i pomidory. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać porwanego na kawałki kurczaka.
  7. Podawać z jogurtem, kolendrą i opcjonalnie jakimś ostrym sosem chilli.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

Filed Under: Bezglutenowe, Zupy Tagged With: bezglutenowe, ciecierzyca, czerwona soczewica, kurczak, quinoa, zupa

« Trufle daktylowe z migdałami i karobem
Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem i żurawiną »

Comments

  1. Marcelina says

    2 grudnia 2014 at 19:08

    Również należę do tych ciepłolubnych 🙂 Zima fajna ale za oknem. Jak mam tylko wstawać rano i widzę, że ciemno na dworze, wracam z pracy ciemno nadal, czuję się jak wampir, który chowa się przed światłem 🙂
    Ale grzać się czymś trzeba, a taka opcja zupki bardzo do mnie przemawia 🙂

    Odpowiedz
  2. marzenakk says

    6 sierpnia 2015 at 05:14

    Pyszna, zaskakująco wyrazista w smaku! a jaka zdrowa!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa | Kokosowy blog pisze:
    6 sierpnia 2015 o 20:40

    […] Przepis pochodzi ze strony: cookingforemily.pl […]

    Odpowiedz
  2. Zupa z soczewicy, ciecierzycy i pomidorów | Kokosowy blog pisze:
    6 sierpnia 2015 o 20:41

    […] Przepis pochodzi ze strony: cookingforemily.pl […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress