Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem

Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem

8 września 2014 by cookingforemily 16 komentarzy

kotlety-z-kaszy-quinoa-i-szpinakiem

Pamiętacie moje peany na temat kaszy jaglanej? Dziś zaserwuje Wam 2 odcinek – tym razem o kaszy quinoa, zwanej też komosą ryżową. Te małe ziarenka to prawdziwa bomba różnych dobrodziejstw: bogate źródło wartościowego białka, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, cynku i witamin (E, C oraz z grupy B). Zawierają też lizynę – aminokwas ważny przy wzroście i odnowie tkanek, przeciwutleniacze i tłuszcze nienasycone (szczególnie Omega3) . To kasza idealna dla dzieci (lekkostrawna, nieuczulająca, stymuluje hormony wzrostu) dla matek karmiących (wspomaga wytwarzanie pokarmu), dla osób odchudzających się (białko pomaga spalać tłuszcz) oraz w ogóle i absolutnie dla wszystkich bo jest superzdrowa.  To czego quinoa natomiast nie zawiera to gluten- co jest dobrą wiadomością dla osób na diecie bezglutenowej. Poczytajcie sobie o niej więcej, nie chcę przynudzać ale zapewniam, że będziecie pod wrażeniem.

Quinoa ma dość specyficzny, gorzkawy smak i pewnie nie każdemu zasmakuje. Pamiętam, że jak jadłam ją pierwszym razem to byłam daleko od zachwytu. Na szczęście szybko zmieniłam zdanie próbując robić z nią różne dania. Gorzki smak można zniwelować dokładnie płucząc ziarna przed ugotowaniem.

Jeżeli chodzi o to natomiast „z czym ją się je“ to tak jak w przypadku innych kasz można ją stosować jako dodatek do dania głównego, świetnie sprawdza się w sałatkach, daniach jednogarnkowych, zapiekankach, a także deserach- ale ja chyba najbardziej lubię robić z niej kotleciki. Dziś dzielę się więc przepisem na kotlety z kaszy quinoa z dodatkiem szpinaku i sera feta, do których świetnie pasuje sos jogurtowy z dodatkiem ogórka.

Robiąc te kotleciki, obawiałam się czy posmakuję one Emilce, miało to być bowiem jej pierwsze spotkanie z tą kaszą. Na szczęście zjadła cały kotlet (ale bez sosu, z pomidorem) więc pierwsze spotkanie udane.

I jedna uwaga organizacyjna – z takimi kotlecikami jest zwykle tak, że masa musi stężeć dobrze w lodówce (inaczej może być trudno formować kotlety, lub będą się rozpadać na patelni). W związku z tym razem z gotowaniem kaszy, czekaniem aż przestygnie, a potem aż masa stężeje, przygotowanie tych kotletów robi się dość czasochłonne. Najlepszym rozwiązaniem jest więc przygotować masę do kotlecików dnia poprzedniego, albo rano – stanie w lodówce na pewno jej nie zaszkodzi a dzięki temu samo usmażenie kotletów, np na szybką kolację, zajmie Wam ok 15 minut (lub więcej w zależności od wielkości patelni).

 

4.3 from 4 reviews
Kotlety z kaszy quinoa ze fetą i szpinakiem
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
15 min
Total time
55 min
 
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • Sos:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 ogórek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • Kotleciki:
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 250 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 150 gr pokruszonej fety
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej (plus do obtaczania kotlecików)
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
Instructions
  1. Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją. Odsączyć jeżeli trzeba i ostudzić.
  2. Zrobić sos: zetrzeć ogórek, odcisnąć na sitku z wody, zmieszać z jogurtem,koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
  3. Kotleciki:
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, smażyć 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć kolejne 4 minuty. Wrzucić szpinak i mieszać aż zmiękknie. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć z płynu i odstawić do przestygnięcia.
  5. W misce zmieszać kaszę, szpinak, jajka, fetę, zioła, skórkę z cytryny i kaszkę kukurydzianą. Posolić i popieprzyć. Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki formować małe kotlety.
  6. Smażyć na oliwie, na dość małym ogniu aż będą ładnie rumiane - po ok 5-7 minut z każdej strony.
  7. Podawać z sosem jogurtowym.
3.2.2802

 

 

Related Posts

  • Love jaglanka. Czyli o śniadaniach Emilki i moim uczuciu do kaszy jaglanej

    Jestem wielką fanką kaszy jaglanej. Żałuję tylko, że odkryłam ją tak późno – po narodzeniu…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad, W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, do szkoły, kotleciki, quinoa, szpinak, wegetariańskie

« Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie
Patent na dynię »

Comments

  1. marcela says

    8 września 2014 at 22:49

    mniam! wygląda bajecznie pysznie! jak się cieszę, że kolacji jeszcze nie jadłam!:)

    Odpowiedz
  2. Karina says

    9 września 2014 at 09:59

    eh, znów mi sie podoba

    Odpowiedz
  3. cookingforemily says

    9 września 2014 at 14:52

    no to robić, robić! naprawdę są bardzo fajne

    Odpowiedz
  4. Marcelina says

    9 września 2014 at 20:18

    Ta kasza nie była mi znana, ale dzięki takim przepisom właśnie się z nią zapoznałam 🙂 Mega zdrowy i smaczny dodatek do obiadu 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 września 2014 at 21:22

      Ja bym powiedziała, że obiad sam w sobie:) ale rozumiem (i szanuję), że niektórzy muszą mieć konkrety na talerzu:)

      Odpowiedz
  5. kocie-smaki says

    11 września 2014 at 13:48

    wprost przepadam za różnego rodzaju kotlecikami, wypróbuję na pewno 🙂

    Odpowiedz
  6. Smakowe Kubki says

    12 września 2014 at 16:20

    Ach jak smacznie i estetycznie podane.
    Surowość i naturalność talerza podkreślają składniki użyte do kotlecików.
    Przepis bardzo interesujący , wstęp również. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. GosiaZ says

    12 września 2014 at 16:48

    Ale miło u Ciebie, Jaka mama małego niejadka, na pewno jeszcze wpadnę 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 września 2014 at 16:50

      zapraszam w każdej chwili:)

      Odpowiedz
  8. Karina says

    25 września 2014 at 12:06

    zrobiłam i bardzo pyszne były!!!!

    Odpowiedz
  9. megi says

    27 lutego 2015 at 07:32

    W ogole pisze sie oddzielnie a nie razem, pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 lutego 2015 at 10:21

      ha, to teraz wszystko jasne czemu słownik mi tak uparcie to podkreślał ;P poprawiłam, dzięki:)

      Odpowiedz
  10. karunaa says

    27 lutego 2015 at 20:03

    Też właśnie zrobiłam! Nawet mój chłopak mięsożerca skusił się na 2 kotleciki :)) Pycha!

    Odpowiedz
  11. Foodbite says

    28 kwietnia 2016 at 18:07

    Mam teraz totalną fazę na szpinak i fetę. Quinuę też uwielbiam – na pewno wypróbuje w weekend przepis!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 kwietnia 2016 at 20:35

      o polecam bardzo, to chyba moje ulubione kotlety z quinoa jak do tej pory.

      Odpowiedz
  12. Gab says

    8 czerwca 2016 at 07:50

    Rzeczywiście smaczne. Ja nie miałam kaszki kukurydzianej, wiec dodalam otreby owsiane, i nie chcialam smażonego wiec wsadzilam je do piekarnika na ok 35 min (zeby bylo troche zdrowiej) i wyszly super.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress