Lubię nutellę, kto nie lubi. Połączenie smaku orzecha laskowego i czekolady chyba powstało w niebie. Ale nie jem nutelli bo wiem co jest w środku, a już na pewno nie dałabym jej Milce (chociaż wiem, że na pewno by jej posmakowała).
Jak sobie popatrzymy na skład tego specyfiku to można dostać gęsiej skórki. Jej znaczna większość to cukier (ponad połowa zawartości nutelli to cukier!) i olej roślinny. Ten olej roślinny to olej palmowy, który zawiera tłuszcze nasycone sprzyjające chorobom krążenia. Orzechy owszem też są, ale w ilości 13 proc. Poza cukrem i tłuszczem jest też wanilina, czyli coś co z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego, jest to składnik syntetyczny, który może min wywoływać podrażnienia skóry. Słowem nic zdrowego, szkoda tylko że przy tym tak dobrego.
Ale, ale – można mieć coś tak samo dobrego a przy tym zdrowego! Rozwiązaniem jest domowa nutella – z dużą ilością prażonych orzechów, bez cukru, z daktylami, karobem i odrobiną czekolady, na bazie mleka kokosowego. Rewelacja!
- 1 szklanka orzechów laskowych (ok 170 g)
- ok 8-10 miękkich daktyli (jak macie takie obsuszone to trzeba je najpierw zalać wrzątkiem i poczekać ok 5 minut)
- 4 łyżeczki karobu (można zastąpić kakao)
- 200 ml mleka kokosowego (niecała szklanka)
- 2 rządki gorzkiej czekolady (ok 25 g)
- 1 łyżeczka miodu
- Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trzeba je pilnować, żeby się nie przypaliły tylko lekko zbrązowiały i popękały.
- Orzechy włożyć do ścierki i chwilę obcierać o siebie żeby pozbawić ich łusek.
- Łuski wysypać a orzechy razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w melakserze.
- Zmielić na gładką masę.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
Uwielbiam taką domowę nutellę 🙂
Ewa says
Ten krem orzechowy jest wspaniały! Najlepszy jaki dotąd próbowałam 🙂 piękne dzięki za przepis, z pewnością wrócę don jeszcze nie jeden raz 🙂 pozdrawiam!
Oliwia says
Czy mleko kokosowe takie gęste z puszki czy rzadsze z kartonu (lub domowej roboty)?
cookingforemily says
ja miałam takie z kartonu ale można użyć i z puszki i domowej roboty
JP says
Jak się przechowuje taką nutellę? w lodówce musi być?
cookingforemily says
tak, w lodówce najlepiej