Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella

Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella

18 marca 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

domowa-nutella-krem-z-orzechow-i-daktyli

Lubię nutellę, kto nie lubi. Połączenie smaku orzecha laskowego i czekolady chyba powstało w niebie. Ale nie jem nutelli bo wiem co jest w środku, a już na pewno nie dałabym jej Milce (chociaż wiem, że na pewno by jej posmakowała).

Jak sobie popatrzymy na skład tego specyfiku to można dostać gęsiej skórki. Jej znaczna większość to cukier (ponad połowa zawartości nutelli to cukier!) i olej roślinny. Ten olej roślinny to olej palmowy, który zawiera tłuszcze nasycone sprzyjające chorobom krążenia. Orzechy owszem też są, ale w ilości 13 proc. Poza cukrem i tłuszczem jest też wanilina, czyli coś co z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego, jest to składnik syntetyczny, który może min wywoływać podrażnienia skóry. Słowem nic zdrowego, szkoda tylko że przy tym tak dobrego.

Ale, ale – można mieć coś tak samo dobrego a przy tym zdrowego! Rozwiązaniem jest domowa nutella – z dużą ilością prażonych orzechów, bez cukru, z daktylami, karobem i odrobiną czekolady, na bazie mleka kokosowego. Rewelacja!


5.0 from 1 reviews
Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
7 min
Total time
17 min
 
Domowa nutella czyli krem z prażonych orzechów laskowych, daktyli, karobu i czekolady
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 szklanka orzechów laskowych (ok 170 g)
  • ok 8-10 miękkich daktyli (jak macie takie obsuszone to trzeba je najpierw zalać wrzątkiem i poczekać ok 5 minut)
  • 4 łyżeczki karobu (można zastąpić kakao)
  • 200 ml mleka kokosowego (niecała szklanka)
  • 2 rządki gorzkiej czekolady (ok 25 g)
  • 1 łyżeczka miodu
Instructions
  1. Orzechy rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trzeba je pilnować, żeby się nie przypaliły tylko lekko zbrązowiały i popękały.
  2. Orzechy włożyć do ścierki i chwilę obcierać o siebie żeby pozbawić ich łusek.
  3. Łuski wysypać a orzechy razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieścić w melakserze.
  4. Zmielić na gładką masę.
3.2.2929

 omowa-nutella-krem-z-orzechow-i-daktylii

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

Filed Under: Bezglutenowe, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: czekolada, daktyle, do chleba, karob, mleko kokosowe, śniadanie dla dziecka, zdrowe słodycze

« Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków
Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią »

Comments

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    24 marca 2015 at 13:10

    Uwielbiam taką domowę nutellę 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    10 lipca 2015 at 17:37

    Ten krem orzechowy jest wspaniały! Najlepszy jaki dotąd próbowałam 🙂 piękne dzięki za przepis, z pewnością wrócę don jeszcze nie jeden raz 🙂 pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Oliwia says

    2 września 2015 at 11:47

    Czy mleko kokosowe takie gęste z puszki czy rzadsze z kartonu (lub domowej roboty)?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 września 2015 at 14:04

      ja miałam takie z kartonu ale można użyć i z puszki i domowej roboty

      Odpowiedz
  4. JP says

    22 września 2015 at 22:14

    Jak się przechowuje taką nutellę? w lodówce musi być?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2015 at 22:17

      tak, w lodówce najlepiej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress