Chodziły za mną ostatnio nadziewane naleśniki. Koniecznie z mięsnym farszem i koniecznie pod serowo-pomidorową pierzynką. A ponieważ trochę eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk to postanowiłam zrobić je z mąki ryżowej. To był mój pierwszy raz z tego rodzaju mąką, więc trochę się obawiałam tego czy nie będą się rozpadać, bo wiadomo, że mąka ryżowa jest bezglutenowa więc ciasto nie jest tak plastyczne jak z mąki pszennej. Nawet miałam plan awaryjny – gdyby się rwały i nie dałoby się ich zwinąć planowałam zrobić z nich tort i bez zwijania przełożyć je farszem, polać sosem i zapiec. Plan awaryjny nie był potrzebny – naleśniki z mąki ryżowej są rzeczywiście delikatniejsze i trzeba z nimi postępować ostrożnie ale bez problemu można je zawinąć i się dobrze trzymają. Nie można tylko ich zrobić bardzo cienkich, i trzeba pamiętam, żeby każdorazowo przed nałożeniem na patelnię wymieszać ciasto bo mąka opada na dno. W smaku są rewelacyjny, delikatne, lekko słodkawe. Naleśniki, farsz mięsno-cukiniowy, sos pomidorowy i mozzarella- wszystko dobrze się skomponowało smakowo. A ja nabrałam ochoty na dalsze eksperymenty z użyciem tej mąki. Już mam pomysł na słodkie śniadanie – bo lekko słodkawa mąka ryżowa będzie świetnie pasować do śniadaniowych placuszków.
Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników
- NALEŚNIKI
- 1 i ½ szklanki mąki ryzowej (300 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pol szklanki wody
- szklanka mleka ryzowego (lub innego mleka)
- 3 jajka
- pol lyzeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- NADZIENIE
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- ½ mięsa mielonego drobiowego
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- sól, pieprz do smaku
- NA WIERZCH
- 150 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- dowolny ser do posypania na wierzchu – ja miałam mozzarelle
- Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20 minut.
- W tym czasie przygotować farsz: Cukinię zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na sitku do odsączenia wody.
- Cebulę pokroić, czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut, dodać czosnek a po chwili dodać mięso. Smażyć aż mięso się podrumieni ( jak trzeba odlać wodę, która się będzie zbierała na patelni).
- Dodać marchewkę i podsmażyć kilka minut.
- Cukinię mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Smażyć ok 5 minut, dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Usmażyć naleśniki. Ciasto będzie się rozwarstwiało więc przed każdym nabraniem ciasta należy ciasto zamieszać.
- Po usmażeniu na każdy naleśnik kłaść kilka 2-3 łyżki nadzienia i zawijać w rulon.
- Naleśniki układać na ścisło w formie do zapiekania.
- Passatę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i wylać na naleśniki. Posypać serem.
- Zapiekać ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
fasOla says
ooo super 🙂 mam mąkę ryżową i zastanawiałam się ostatnio co można by z niej zrobić 🙂 muszę spróbować 🙂
Evi says
Jaki wspaniały blog, dlaczego trafiłam tu dopiero dziś? 🙂 aż się głodna zrobiłam. Na pewno będę wracać.
Pozdrawiam!
cookingforemily says
bardzo mi miło, zapraszam:)
Majka says
Super obiad. Bardzo sycący. I naprawdę dobre naleśniki 🥰
cookingforemily says
dziękuję:)