Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią

Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią

23 marca 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

zapiekane-nalesniki-z-maki-ryzowej-z-miesem-i-cukinia

Chodziły za mną ostatnio nadziewane naleśniki. Koniecznie z mięsnym farszem i koniecznie pod serowo-pomidorową pierzynką. A ponieważ trochę eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk to postanowiłam zrobić je z mąki ryżowej. To był mój pierwszy raz z tego rodzaju mąką, więc trochę się obawiałam tego czy nie będą się rozpadać, bo wiadomo, że mąka ryżowa jest bezglutenowa więc ciasto nie jest tak plastyczne jak z mąki pszennej. Nawet miałam plan awaryjny – gdyby się rwały i nie dałoby się ich zwinąć planowałam zrobić z nich tort i bez zwijania przełożyć je farszem, polać sosem i zapiec. Plan awaryjny nie był potrzebny – naleśniki z mąki ryżowej są rzeczywiście delikatniejsze i trzeba z nimi postępować ostrożnie ale bez problemu można je zawinąć i się  dobrze trzymają. Nie można tylko ich zrobić bardzo cienkich, i trzeba pamiętam, żeby każdorazowo przed nałożeniem na patelnię wymieszać ciasto bo mąka opada na dno. W smaku są rewelacyjny, delikatne, lekko słodkawe. Naleśniki, farsz mięsno-cukiniowy, sos pomidorowy i mozzarella- wszystko dobrze się skomponowało smakowo. A ja nabrałam ochoty na dalsze eksperymenty z użyciem tej mąki. Już mam pomysł na słodkie śniadanie – bo lekko słodkawa mąka ryżowa będzie świetnie pasować do śniadaniowych placuszków.

zapiekane-nalesniki--z-maki-ryzowej-z-miesem-i-cukinia

Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników

5.0 from 2 reviews
Zapiekane naleśniki ryżowe z mięsem i cukinią
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
25 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Delikatne, bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej, z mięsno-cukiniowym środkiem zapieczone w pomidorowym sosie
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 9
Ingredients
  • NALEŚNIKI
  • 1 i ½ szklanki mąki ryzowej (300 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pol szklanki wody
  • szklanka mleka ryzowego (lub innego mleka)
  • 3 jajka
  • pol lyzeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • NADZIENIE
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • ½ mięsa mielonego drobiowego
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • sól, pieprz do smaku
  • NA WIERZCH
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • dowolny ser do posypania na wierzchu – ja miałam mozzarelle
Instructions
  1. Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20 minut.
  2. W tym czasie przygotować farsz: Cukinię zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na sitku do odsączenia wody.
  3. Cebulę pokroić, czosnek posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut, dodać czosnek a po chwili dodać mięso. Smażyć aż mięso się podrumieni ( jak trzeba odlać wodę, która się będzie zbierała na patelni).
  5. Dodać marchewkę i podsmażyć kilka minut.
  6. Cukinię mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Smażyć ok 5 minut, dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
  7. Usmażyć naleśniki. Ciasto będzie się rozwarstwiało więc przed każdym nabraniem ciasta należy ciasto zamieszać.
  8. Po usmażeniu na każdy naleśnik kłaść kilka 2-3 łyżki nadzienia i zawijać w rulon.
  9. Naleśniki układać na ścisło w formie do zapiekania.
  10. Passatę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i wylać na naleśniki. Posypać serem.
  11. Zapiekać ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.2.2929

 

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Naleśniki szpinakowe

    Powoli się specjalizuję w przemycaniu zielonego do dań Emilki. Przenigdy nie zjadłaby ona liści szpinaku…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, mąka ryżowa, mięso, naleśniki, sos pomidorowy

« Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella
Chipsy z kalafiora i sera żółtego »

Comments

  1. fasOla says

    23 marca 2015 at 22:12

    ooo super 🙂 mam mąkę ryżową i zastanawiałam się ostatnio co można by z niej zrobić 🙂 muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  2. Evi says

    25 marca 2015 at 11:45

    Jaki wspaniały blog, dlaczego trafiłam tu dopiero dziś? 🙂 aż się głodna zrobiłam. Na pewno będę wracać.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 marca 2015 at 14:40

      bardzo mi miło, zapraszam:)

      Odpowiedz
  3. Majka says

    25 sierpnia 2020 at 18:59

    Super obiad. Bardzo sycący. I naprawdę dobre naleśniki 🥰

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 sierpnia 2020 at 16:18

      dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress