Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem

Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem

25 czerwca 2015 by cookingforemily 18 komentarzy

serek-jaglany-z-nerkowcami
Dziś przedstawiam Wam nowe, jak dla mnie ekscytujące oblicze kaszy jaglanej – oto waniliowy serek jaglany z orzechami nerkowca. Delikatny i zadziwiająco serowy w smaku, o wiele zdrowsza alternatywa dla sklepowych serków. Orzechy nerkowca należy wcześniej namoczyć na noc, żeby zmiękły i po zblendowaniu były gładkie. Z podanych porcji wychodzi ok 4 sporych porcji serka. Można całość przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce, zjadać na śniadanie lub przekąską z ulubionymi dodatkami (owocami, orzechami czy granolą). Ja swój serek poporcjowałam i zamknęłam w słoiczkach razem z truskawkowym sosem. W takiej formie może nawet uchodzić za deser.

serek-jaglany-z-nerkowcami

5.0 from 5 reviews
Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem
 
Drukuj
Serek z orzechów nerkowca i kaszy jaglanej, podany z sosem truskawkowym
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ⅔ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • ⅔ szklanki orzechów nerkowca
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu albo syropu z agawy (lub więcej – do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Sos truskawkowy:
  • ½ kg truskawek
  • 2 łyżki miodu
Instructions
  1. Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
  2. Kaszę jaglaną włożyć do garnka i prażyć na małym ogniu przez ok 5-7 minut, mieszając często. Następnie zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całe mleko ( ok 15-20 min), nie mieszać tylko sprawdzać czy jest jeszcze płyn – w razie potrzeby dodać mleka. Ugotowaną, miękka kaszę ostudzić.
  3. Orzechy odsączyć a następnie zmiksować na gładko. Do orzechów dodać kaszę, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy – całość razem zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Przełożyć do słoiczków.
  4. Truskawki zagotować z miodem. Przegotować ok 5 minut aż puszczą sok a następnie zblendować. Gotować kolejne 10 -15 minut aż sos zgęstnieje.
  5. Lekko przestudzony sos wyłożyć na wierzch słoiczków.
3.3.3070

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, kasza jaglana, nerkowce, śniadanie dla dziecka, truskawki, wegetariańskie

« Suflet z łososia
Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce »

Comments

  1. karmel-itka says

    25 czerwca 2015 at 11:28

    zrobię, koniecznie! zaraz spiszę sobie przepis 😉

    Odpowiedz
  2. Listonic says

    25 czerwca 2015 at 13:49

    Fajny przepis, piękne zdjęcia. Orzechy nerkowca do super wybór i najlepszy dodatek do tego typu rzeczy. Zawierają dużo białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza i pod względem zawartości tych pierwiastków wygrywają z wszystkimi innymi orzechami! Warto o tym pamiętać!

    Odpowiedz
  3. Ag. says

    25 czerwca 2015 at 13:52

    fantastyczny pomysł! koniecznie muszę wypróbować ;))

    Odpowiedz
  4. Angie says

    26 czerwca 2015 at 07:36

    Ale te słoiczki kuszą swoją zawartością: ))

    Odpowiedz
  5. Malina says

    26 czerwca 2015 at 18:02

    Czy dałoby się zrobić te słoiczki z innymi orzechami np. migdałami, orzechami laskowymi,włoskimi lub z kokosem?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 czerwca 2015 at 19:37

      Z kokosem nie bardzo bo kokos po dokładnym zmieleniu się zbija w grudki. Z pozostałymi można spróbować ale to już będzie zupełnie inne danie. Nerkowce są najczęściej używane w daniach wegańskich do ciast jakoś zastępstwo twarogu więc moim zadaniem nadaje się najlepiej.

      Odpowiedz
      • Malina says

        29 czerwca 2015 at 10:58

        Dziękuję za odpowiedź!

        Odpowiedz
  6. Ewa says

    2 lipca 2015 at 21:51

    Czym można zastąpić jogurt, jeśli nie jemy nabiału?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 lipca 2015 at 00:06

      Mozna sprobowac zastapic mlekiem roślinnym. Tylko trzeba będzie go dac mniej niż jogurtu

      Odpowiedz
  7. Alina T says

    9 sierpnia 2015 at 21:35

    Zrobiłam. Jest pyszne. Smak jest bardzo zaskakujacy, ale przypadł do gustu całej mojej rodzinie. Polecam. Pozdrawiam serdecznie Alina

    Odpowiedz
  8. Ania says

    10 grudnia 2015 at 10:10

    Ale mi się słodko zrobiło. Truskawki i nerkowce…. o mamo….

    Odpowiedz
  9. Martyna says

    6 stycznia 2016 at 18:32

    Robię ten serek kolejny raz i po prostu jest niesamowity!
    Dziękuje za ten świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 stycznia 2016 at 19:04

      Dziękuję. Ja też go lubię. Ostatnio zastępuje jogurt mlekiem roślinnym.

      Odpowiedz
  10. Monika says

    18 stycznia 2016 at 19:37

    Czy mleko ryżowe można czymś zastąpić, np. zwykłym mlekiem?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 stycznia 2016 at 20:59

      tak można zastąpić innym roślinnym, albo krowim

      Odpowiedz
      • Monika says

        19 stycznia 2016 at 11:29

        Dziękuję za odpowiedź. Swietne przepisy w super oprawie graficznej :). Gratuluję pomysłu.

        Odpowiedz
  11. małomiasteczkowa says

    22 stycznia 2016 at 13:40

    Muszę koniecznie wypróbować. Moja Córa lada moment skończy pierwszy rok życia i tak się zastanawiałam właśnie nad tym, bo powoli zaczac jej wprowadzać do diety orzechy. nerkowce to chyba najlepszy pomysł na początek. Dzięki za inspiracje!!! Pozdrawiamy! 🙂

    Odpowiedz
  12. Majka says

    26 czerwca 2017 at 12:47

    Fantastyczny przepis. Pyszne 🙂 Dobrze, że tak dużo wyszło.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress