Wreszcie przyszło – lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały dzień miastem. Mówi się, że my Polacy zawsze narzekamy – zimą, że jest zimno, wiosną, że jeszcze nie ciepło a latem, że za gorąco. Ja narzekam tylko w tych dwóch pierwszych przypadkach. Latem, nawet jak jest bardzo upalnie to cieszę się z tego i tylko żałuje, że trwa to tak krótko. I mimo sakramenckich upałów apetyt mi dopisuje. Oczywiście organizm domaga się lekkich i rześkich smaków, warzyw i owoców. Ten placek z cukinią, szparagami i dymką na cieście kruchym jest idealny na taki letni obiad. Chrupiące warzywa, cytrynowy serek na spodzie i cienkie ciasto – w sam raz na lekki obiad i w sam raz na pożegnanie szparagowego sezonu. Jak nie zdążycie teraz ze szparagami to można użyć innych warzyw np.bobu czy fasolki szparagowej ( po wcześniejszym obgotowaniu). Polecam, było pysznie.
- CIASTO:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- duża szczypta soli
- MASA
- 135 g serka białego typu Twój smak
- 100 g serka typu feta
- 2 jajka
- skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
- NA WIERZCH
- 3 ząbki czosnku
- 5 malutkich cukinii ( takich typu baby - ok 10 centymetrowych) jak nie będą dostępne to ok 2 większe ale młode i twarde cukinie
- pół pęczka szparagów
- pęczek młodej cebulki dymki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- mozzarella
- Zrobić ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
- Dodać jajko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w kulkę, włożyć do torebki foliowej, spłaszczyć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
- W tym czasie przygotować warzywa:
- Czosnek posiekać,
- Baby cukinię pokroić w ok 1,m cm krążki a jak jest większa cukinia to w grubsze plasterki,
- Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić w kawałki ( każdy szparag na 3 części),
- Cebulki dymki pokroić w plasterki a szczypior w ok 4 cm kawałki
- Na patelni podgrzać masło z oliwą, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Warzywa odstawić do ostudzenia.
- Przygotować masę: jajka zmiksować z dwoma rodzajami sera na gładką masę, dodać sól i pieprz, oraz startą skórkę z cytryny.
- Mozzarelle porwać na drobne kawałki, odłożyć.
- Ciasto rozwałkować w kształt dużego koła, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę a następnie założyć brzegi lekko do środka, żeby tworzyły wystający rant.
- Na ciasto wyłożyć masę jajeczno- serową, następnie porozrzucać warzywa i obłożyć mozzarellą.
- Piec w 180 stopniach - najpierw przez 25 minut grzanie góra i dół i następnie przez 10 minut ustawić grzanie od dołu.
- Przed podaniem można posypać jeszcze startą skórką z cytryny.
Angie says
Ależ apetycznie wygląda!
Co do lata, lubię je, ale niestety nie dla mnie są takie upalne temperatury, zwłaszcza, kiedy jadę autobusem…