Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Letni placek z cukinią i szparagami

Letni placek z cukinią i szparagami

7 lipca 2015 by cookingforemily 1 Comment

letni-placek-z-cukinia-i-szparagami
Wreszcie przyszło – lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały dzień miastem. Mówi się, że my Polacy zawsze narzekamy – zimą, że jest zimno, wiosną, że jeszcze nie ciepło a latem, że za gorąco. Ja narzekam tylko w tych dwóch pierwszych przypadkach. Latem, nawet jak jest bardzo upalnie to cieszę się z tego i tylko żałuje, że trwa to tak krótko. I mimo sakramenckich upałów apetyt mi dopisuje. Oczywiście organizm domaga się lekkich i rześkich smaków, warzyw i owoców. Ten placek z cukinią, szparagami i dymką na cieście kruchym jest idealny na taki letni obiad. Chrupiące warzywa, cytrynowy serek na spodzie i cienkie ciasto – w sam raz na lekki obiad i w sam raz na pożegnanie szparagowego sezonu. Jak nie zdążycie teraz ze szparagami to można użyć innych warzyw np.bobu czy fasolki szparagowej ( po wcześniejszym obgotowaniu). Polecam, było pysznie.

letni-placek-z-cukinia-i-szparagami

 

Letni placek z cukinią i szparagami
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
35 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Kwintesencja lata - placek z kruchego ciasta z cytrynowym serkiem i letnimi warzywami - małymi cukiniami, szparagami i dymką.
Author: www.cookingforemily
Serves: 6
Ingredients
  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • duża szczypta soli
  • MASA
  • 135 g serka białego typu Twój smak
  • 100 g serka typu feta
  • 2 jajka
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • NA WIERZCH
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 malutkich cukinii ( takich typu baby - ok 10 centymetrowych) jak nie będą dostępne to ok 2 większe ale młode i twarde cukinie
  • pół pęczka szparagów
  • pęczek młodej cebulki dymki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • mozzarella
Instructions
  1. Zrobić ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
  2. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w kulkę, włożyć do torebki foliowej, spłaszczyć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. W tym czasie przygotować warzywa:
  4. Czosnek posiekać,
  5. Baby cukinię pokroić w ok 1,m cm krążki a jak jest większa cukinia to w grubsze plasterki,
  6. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, obrać i pokroić w kawałki ( każdy szparag na 3 części),
  7. Cebulki dymki pokroić w plasterki a szczypior w ok 4 cm kawałki
  8. Na patelni podgrzać masło z oliwą, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  9. Warzywa odstawić do ostudzenia.
  10. Przygotować masę: jajka zmiksować z dwoma rodzajami sera na gładką masę, dodać sól i pieprz, oraz startą skórkę z cytryny.
  11. Mozzarelle porwać na drobne kawałki, odłożyć.
  12. Ciasto rozwałkować w kształt dużego koła, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę a następnie założyć brzegi lekko do środka, żeby tworzyły wystający rant.
  13. Na ciasto wyłożyć masę jajeczno- serową, następnie porozrzucać warzywa i obłożyć mozzarellą.
  14. Piec w 180 stopniach - najpierw przez 25 minut grzanie góra i dół i następnie przez 10 minut ustawić grzanie od dołu.
  15. Przed podaniem można posypać jeszcze startą skórką z cytryny.
3.3.3070

letni-placek-z-cukinia-i-szparagami

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: ciasto kruche, cukinia, placek, szparagi, tarta na słono

« Ciasteczka z białą czekoladą i malinami
Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki »

Comments

  1. Angie says

    7 lipca 2015 at 21:18

    Ależ apetycznie wygląda!
    Co do lata, lubię je, ale niestety nie dla mnie są takie upalne temperatury, zwłaszcza, kiedy jadę autobusem…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress