Emilka wróciła z wakacji nad morzem gdzie była z dziadkami. Koniec diety lodowo-gofrowej, czas wrócić do zdrowych nawyków. Do kaszy jaglanej na śniadanie, do obiadów z przemyconymi warzywami i do domowych zdrowych słodyczy. Żeby być przygotowaną na coraz częstsze z jej strony prośby „mamo, chcę coś słodkieeeego” zrobiłam wczoraj przegląd spiżarni i tak powstały czekoladki kokosowe z suszoną śliwką. Czekolada, kokos i śliwka – byłam pewna, że to będzie dobrze grało, bo przerabiałam ten zestaw w tej owsiance. I rzeczywiście – zestaw smakowy bez pudła. Czekoladki przygotowuje się bardzo szybko a do ich przygotowania potrzeba tylko 4 składniki. Chwila miksowania, potem trzeba odczekać aż stwardnieją i zapas zdrowych słodkości, nie tylko na czarną godzinę, gotowy. Najlepiej przechowywać w lodówce w pudełku.
Moja siostra stwierdziła, że w smaku te czekoladki przypominają jej „smakołyk warszawski”, słodycze z czasów PRL’u. Czy ktoś coś takiego pamięta?
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g suszonej śliwki
- 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 łyżka miodu
- Wiórki kokosowe dokładnie zmiksować żeby się dokładnie rozdrobniły i żeby wydobył się olej. Ja to robiłam w młynku do kawy.
- Wiórki przełożyć do melaksera, dodać śliwki i wszystko dobrze zblendować do połączenia się - masa powinna być sypka ale grudkowata.
- Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli - dodać do śliwek i wiórków, razem z miodem. Wymieszać dokładni na jednolitą masę.
- Plastikowy pojemnik kuchenny wyłożyć folią spożywczą (ja miałam taki 19x14 cm) , wyłożyć masę i dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
- Wyjąć na deskę do krojenia i pokroić na małe kawałki.
- Przechowywać w pojemniku w lodówce.
Kasia says
A to nie był Blok warszawski? Taka wielka kostka w kształcie przypominającym sporą sztabkę złota.
Czekoladki zapisuję do zrobienia, wyglądają zachęcająco.
cookingforemily says
No właśnie ja tego nie pamiętam, a siostra utrzymuje, że smakołyk.
Stella says
Jeżeli sie nie mylę chodzi o blok czekoladowy. Jednak on jest zupełnie inny, no moze poza tym, ze dokłada sie do niego bakalie. Przede wszystkim robi sie go z mleka w proszku. Pozdrawiam
Moje Bistro says
Pyszny pomysł 🙂
kasia says
Zrobione, czekamy aż się schłodzą! :))
cookingforemily says
aj zazdroszę:))
Marta says
Przepis wypróbowany i… czekoladki sa pyszne. Dzisiaj robię je po raz kolejny, dziękuję za przepis.
Majka says
Zdecydowanie wciągające łakocie 😋