Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Czekoladki kokosowe ze śliwką

Czekoladki kokosowe ze śliwką

25 sierpnia 2015 by cookingforemily 9 komentarzy

czekoladki-kokosowe-ze-sliwka Emilka wróciła z wakacji nad morzem gdzie była z dziadkami. Koniec diety lodowo-gofrowej, czas wrócić do zdrowych nawyków. Do kaszy jaglanej na śniadanie, do obiadów z przemyconymi warzywami i do domowych zdrowych słodyczy. Żeby być przygotowaną na coraz częstsze z jej strony prośby „mamo, chcę coś słodkieeeego” zrobiłam wczoraj przegląd spiżarni i tak powstały czekoladki kokosowe z suszoną śliwką. Czekolada, kokos i śliwka – byłam pewna, że to będzie dobrze grało, bo przerabiałam ten zestaw w tej owsiance.  I rzeczywiście – zestaw smakowy bez pudła. Czekoladki przygotowuje się bardzo szybko a do ich przygotowania potrzeba tylko 4 składniki. Chwila miksowania, potem trzeba odczekać aż stwardnieją i zapas zdrowych słodkości, nie tylko na czarną godzinę, gotowy. Najlepiej przechowywać w lodówce w pudełku.

Moja siostra stwierdziła, że w smaku te czekoladki przypominają jej „smakołyk warszawski”, słodycze z czasów PRL’u. Czy ktoś coś takiego pamięta?

czekoladki-kokosowe-ze-sliwka

5.0 from 3 reviews
Czekoladki kokosowe ze śliwką
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
Total time
20 min
 
Szybkie i zdrowe słodycze - czekoladki kokosowe z suszoną śliwką i miodem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 20
Ingredients
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g suszonej śliwki
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 łyżka miodu
Instructions
  1. Wiórki kokosowe dokładnie zmiksować żeby się dokładnie rozdrobniły i żeby wydobył się olej. Ja to robiłam w młynku do kawy.
  2. Wiórki przełożyć do melaksera, dodać śliwki i wszystko dobrze zblendować do połączenia się - masa powinna być sypka ale grudkowata.
  3. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli - dodać do śliwek i wiórków, razem z miodem. Wymieszać dokładni na jednolitą masę.
  4. Plastikowy pojemnik kuchenny wyłożyć folią spożywczą (ja miałam taki 19x14 cm) , wyłożyć masę i dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  5. Wyjąć na deskę do krojenia i pokroić na małe kawałki.
  6. Przechowywać w pojemniku w lodówce.
3.3.3077

 

 

Related Posts

  • Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą

    To połączenie smaków - kokos, śliwki i czekolada powstało w naszej kuchni przez przypadek, a…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, czekola, czekoladki, kokos, śliwkada, w 30 minut, zdrowe słodycze

« Wytrawny sernik z cukinią
Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią z jogurtowym sosem tahini »

Comments

  1. Kasia says

    25 sierpnia 2015 at 20:36

    A to nie był Blok warszawski? Taka wielka kostka w kształcie przypominającym sporą sztabkę złota.
    Czekoladki zapisuję do zrobienia, wyglądają zachęcająco.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 sierpnia 2015 at 20:44

      No właśnie ja tego nie pamiętam, a siostra utrzymuje, że smakołyk.

      Odpowiedz
      • Stella says

        3 marca 2017 at 21:31

        Jeżeli sie nie mylę chodzi o blok czekoladowy. Jednak on jest zupełnie inny, no moze poza tym, ze dokłada sie do niego bakalie. Przede wszystkim robi sie go z mleka w proszku. Pozdrawiam

        Odpowiedz
  2. Moje Bistro says

    29 sierpnia 2015 at 16:01

    Pyszny pomysł 🙂

    Odpowiedz
  3. kasia says

    2 marca 2017 at 13:18

    Zrobione, czekamy aż się schłodzą! :))

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 marca 2017 at 13:41

      aj zazdroszę:))

      Odpowiedz
  4. Marta says

    27 kwietnia 2017 at 08:33

    Przepis wypróbowany i… czekoladki sa pyszne. Dzisiaj robię je po raz kolejny, dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  5. Majka says

    31 października 2018 at 22:40

    Zdecydowanie wciągające łakocie 😋

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Świąteczne menu Szpinakożercy - krótko, zwięźle i na temat :D - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    28 stycznia 2019 o 13:39

    […] Czekoladki kokosowe ze śliwką, które były zeszłorocznym hitem. Przepis na nie znajdziecie u Cooking for Emily […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress