Okrutny szarobur ostatnio panuje za oknem. Robienie zdjęć w takich warunkach to wyzwanie. Życie w takich warunkach to wyzwanie! Poprawiam sobie nastrój daniami w zdecydowanych kolorach. Niech przynajmniej na talerzu będzie radośnie. Pomarańcz i soczysta zieleń czyli zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym z dodatkiem kolendry. Moje kulinarne „nie” rzucone szaroburowi.
A poza tym: środy zawsze powinny być wolne!
Czy gotowanie słodkich ziemniaków (pochodzących jakby nie było z Ameryki Południowej) w święto narodowe jest niestosowne?
Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym
Prep time
Cook time
Total time
Gęsta zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy w pięknym pomarańczowym kolorze. Jesienny antydepresant
Serves: 6
Ingredients
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- kwalek imbiru
- ½ łyżeczki czerwonej pasty curry ( jak zupa będzie gotowana tylko dla dorosłych dać więcej pasty curry)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 słodkie ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 i ½ l wywaru warzywnego
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- sól do smaku
- do podania kolendra i mleczko kokosowe
Instructions
- Przygotować składniki: posiekać cebulę i czosnek, imbir zetrzeć na tarce. Marchewkę i ziemniaki obrac i pokroić w kawałki.
- W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, smażyć przez ok 5 minut.
- Dodać czosnek, imbir, pastę curry i słodką paprykę – całość podsmażyć przez ok 2 minuty i dodać pokrojona warzywa – zalać wywarem i gotować przez ok 15 minut.
- Do zupy dodać soczewicę i gotować aż zmięknie. W miarę potrzeby dodać trochę wody.
- Całość zmiksować i dodać mleko kokosowe- podgotować jeszcze chwilę.
- Doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki i solą.
- Podawać polane mleczkiem kokosowym, z kolendrą
Angie says
Musiała smakować wybornie!:)
Karina says
Ale się wstrzeliłaś. Właśnie mi Zostały bataty i nie miałam pomysłu co z nich zrobić. Wybrobuje?
Moje Bistro says
Ochoczo bym wciągnęła.
Karina says
Właśnie zrobiłam i wyszła super. Pysznosci?
ewa says
Jaką dodać soczewice?
cookingforemily says
Czerwoną
Kasia says
Jak przechowujesz pastę curry?
cookingforemily says
W lodówce. Ale ja zwykle kupuję pasty w plastikowym pudełku, które są dodatkowo pakowana w torebkę foliową (np Mae Ploy) i one naprawdę wytrzymują bardzo długo (do roku nawet).
JC says
Wyszła pyszna! Naprawdę polecam 🙂 Dałam jedynie litr bulionu zamiast 1.5l, bo lubię, kiedy zupa krem jest gęsta i treściwa:)
cookingforemily says
moja babcia mówiła na takie zupki że łyżka stoi:) smacznego!