Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym

Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym

11 listopada 2015 by cookingforemily 10 komentarzy

 

zupa-ze-zlodkich-ziemniakow-z-soczewica Okrutny szarobur ostatnio panuje za oknem. Robienie zdjęć w takich warunkach to wyzwanie. Życie w takich warunkach to wyzwanie! Poprawiam sobie nastrój daniami w zdecydowanych kolorach. Niech przynajmniej na talerzu będzie radośnie. Pomarańcz i soczysta zieleń czyli zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym z dodatkiem kolendry. Moje kulinarne „nie” rzucone szaroburowi.

A poza tym: środy zawsze powinny być wolne!

Czy gotowanie słodkich ziemniaków (pochodzących jakby nie było z Ameryki Południowej) w święto narodowe jest niestosowne?

5.0 from 1 reviews
Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Gęsta zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy w pięknym pomarańczowym kolorze. Jesienny antydepresant
Serves: 6
Ingredients
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • kwalek imbiru
  • ½ łyżeczki czerwonej pasty curry ( jak zupa będzie gotowana tylko dla dorosłych dać więcej pasty curry)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 i ½ l wywaru warzywnego
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku
  • do podania kolendra i mleczko kokosowe
Instructions
  1. Przygotować składniki: posiekać cebulę i czosnek, imbir zetrzeć na tarce. Marchewkę i ziemniaki obrac i pokroić w kawałki.
  2. W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, smażyć przez ok 5 minut.
  3. Dodać czosnek, imbir, pastę curry i słodką paprykę – całość podsmażyć przez ok 2 minuty i dodać pokrojona warzywa – zalać wywarem i gotować przez ok 15 minut.
  4. Do zupy dodać soczewicę i gotować aż zmięknie. W miarę potrzeby dodać trochę wody.
  5. Całość zmiksować i dodać mleko kokosowe- podgotować jeszcze chwilę.
  6. Doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki i solą.
  7. Podawać polane mleczkiem kokosowym, z kolendrą
3.5.3208

zupa-ze-zlodkich-ziemniakow-z-soczewica

 

Related Posts

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem

    I po świętach.. uff. Teraz tylko trzeba dojeść zapasy sałatki jarzynowej, żurku,  niedobitki wędlin i…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa z porów i ziemniaków

    Ta zupa z porów i ziemniaków to "prościuch" zarówno pod względem wykonania jak też użytych…

Filed Under: Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bezglutenowe, czerwona soczewica, mleczko kokosowe, słodkie ziemniaki

« Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie
Kopytka ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej »

Comments

  1. Angie says

    11 listopada 2015 at 20:06

    Musiała smakować wybornie!:)

    Odpowiedz
  2. Karina says

    12 listopada 2015 at 17:54

    Ale się wstrzeliłaś. Właśnie mi Zostały bataty i nie miałam pomysłu co z nich zrobić. Wybrobuje?

    Odpowiedz
  3. Moje Bistro says

    13 listopada 2015 at 00:32

    Ochoczo bym wciągnęła.

    Odpowiedz
  4. Karina says

    15 listopada 2015 at 19:38

    Właśnie zrobiłam i wyszła super. Pysznosci?

    Odpowiedz
  5. ewa says

    22 stycznia 2016 at 22:06

    Jaką dodać soczewice?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 stycznia 2016 at 09:44

      Czerwoną

      Odpowiedz
  6. Kasia says

    19 listopada 2016 at 11:29

    Jak przechowujesz pastę curry?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 listopada 2016 at 17:19

      W lodówce. Ale ja zwykle kupuję pasty w plastikowym pudełku, które są dodatkowo pakowana w torebkę foliową (np Mae Ploy) i one naprawdę wytrzymują bardzo długo (do roku nawet).

      Odpowiedz
  7. JC says

    12 maja 2021 at 15:51

    Wyszła pyszna! Naprawdę polecam 🙂 Dałam jedynie litr bulionu zamiast 1.5l, bo lubię, kiedy zupa krem jest gęsta i treściwa:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 maja 2021 at 20:49

      moja babcia mówiła na takie zupki że łyżka stoi:) smacznego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress