Styczeń oficjalnie ogłaszam miesiącem zielonych smoothie, soków i koktajli! Po pierwsze dlatego, że za nami okres świąteczny kiedy jak nie wszyscy to na pewno większość troszkę sobie pofolgowała (słodycze, ciasta, mięsiwa, alkohol) i organizm po prostu błaga o coś lekkiego, zdrowego, regeneracyjnegoi pomagającego oczyścić organizm. W do tego zielone smoothie jak znalazł. Po drugie w styczniu dużo osób jeszcze trzyma się swoich noworocznych postanowień, wśród których w dużym odsetku jest zdrowe odżywianie a zielone smoothie to chyba najłatwiejszy ( i jak dla mnie najprzyjemniejszy) sposób na realizację tych postanowień. A po trzecie – każdy miesiąc jest dobry na zielone smoothie:)
Dziś proponuję Wam dwa przepisy na smoothie pełne składników, które wspomagają pracę układu trawiennego, pomagają pozbyć się toksyn a poza tym nawadniają organizm przywracając równowagę elektrolitów i dostarczają mnóstwa witamin.
Zielone smoothie ananasowe ze szpinakiem i avocado (zdjęcie powyżej)
2 garście szpinaku
2/3 ananasa
obrany kawalek imbiru ok 3 cm
1 dojrzałe avocado
opcjonalnie 1 łyżka syropy z agawy
1 szklanka wody
Składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować.
Ananas (poprawia trawienie i dzięki bromelinie pomaga usunąć toksyny z organizmu, zawiera mnóstwo witaminy C i wzmacnia system immunologiczny) imbir (rozgrzewa organizm i przyspiesza proces oczyszczania pobudzając pracę układu trawiennego i krążenie) szpinak ( bez wpływu oczyszczającego ale dostarcza min. witaminę C, magnez i beta-karoten) avocado (min. obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza witaminy B, którą mógł wcześniej wypłukać z waszego organizmu alkohol, a poza tym zapewni uczucie sytości i nie będziecie potem głodni).
Zielone smoothie jabłkowo-gruszkowe z ogórkiem i jarmużem
4 zielone jabłka
2 twarde gruszki
1 ogórek
pół limonki
kawałek imbiru (ok 3 cm)
duża garść jarmużu
Jabłka, gruszki i ogórek umyć i pokroić na kawałki (nie obierać).
Imbir obrać.
Limonkę można pozostawić w całości jak macie mocną sokowirówkę albo obrać ze skórki.
Jarmuż umyć i pozbawić twardych łodyg.
Jabłka, gruszki, ogórek, limonkę i imbir przepuścić przez sokowirówkę.
Jarmuż umieścić w blenderze kielichowym, dodać szklankę soku i dobrze zmiksować – dodać do reszt soku i wymieszać.
Wszystkie składniki (oprócz limonki) można też zmiksować w blenderze kielichowym na smoothie i potem zmieszać z wyciśniętym sokiem z limonki.
Jabłka (ich skórka zwiera pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących i wymiatają resztki pokarmu z organizmu, poza tym jabłka są też bogatym źródłem witaminy C) gruszki (bogate źródło przeciwutleniaczy, witaminy K i C, potasu czy magnezu a poza tym błonnik w nich zawarty pomaga przy zaparciach) ogórek (działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn) limonka (źródło witaminy C, pobudza układ odpornościowy, dostarcza energii, pomaga pozbyć się toksyn) no i jarmuż ( prawdziwa zdrowa bomba witamin, soli mineralnych i błonnika.
Wendulek33 says
Można dodać imbiru w proszku 🙁 bo nie zapomniałam nabyć korzeń
cookingforemily says
W smoothie mozna wszystko:) tylko sproszkowany nie ma juz takich wlasciwosci jak świeży.
Marcelina says
Ależ tęsknie za moim blenderem i takimi koktajlami 🙂 W końcu muszę nabyć nowy i powrócić do zielonych! 🙂
Gusia says
Super, właśnie wypróbowane, pycha, prosimy o jeszcze zielonych koktajli 🙂
cookingforemily says
będą będą:) też i nie zielone ale we wszystkich kolorach:)