Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Dwa oczyszczające, zielone smoothie

Dwa oczyszczające, zielone smoothie

7 stycznia 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

zilone-smoothie-ananas-szpinak-avocado

Styczeń oficjalnie ogłaszam miesiącem zielonych smoothie, soków i koktajli! Po pierwsze dlatego, że za nami okres świąteczny kiedy jak nie wszyscy to na pewno większość troszkę sobie pofolgowała (słodycze, ciasta, mięsiwa, alkohol) i organizm po prostu błaga o coś lekkiego, zdrowego, regeneracyjnegoi pomagającego oczyścić organizm. W do tego zielone smoothie jak znalazł. Po drugie w styczniu dużo osób jeszcze trzyma się swoich noworocznych postanowień, wśród których w dużym odsetku jest zdrowe odżywianie a zielone smoothie to chyba najłatwiejszy ( i jak dla mnie najprzyjemniejszy) sposób na realizację tych postanowień. A po trzecie – każdy miesiąc jest dobry na zielone smoothie:)

Dziś proponuję Wam dwa przepisy na smoothie pełne składników, które wspomagają pracę układu trawiennego, pomagają pozbyć się toksyn a poza tym nawadniają organizm przywracając równowagę elektrolitów i dostarczają mnóstwa witamin.

Zielone smoothie ananasowe ze szpinakiem i avocado (zdjęcie powyżej)
2 garście szpinaku
2/3 ananasa
obrany kawalek imbiru ok 3 cm
1 dojrzałe avocado
opcjonalnie 1 łyżka syropy z agawy
1 szklanka wody

Składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować.

Ananas (poprawia trawienie i dzięki bromelinie pomaga usunąć toksyny z organizmu, zawiera mnóstwo witaminy C i wzmacnia system immunologiczny) imbir (rozgrzewa organizm i przyspiesza proces oczyszczania pobudzając pracę układu trawiennego i krążenie) szpinak ( bez wpływu oczyszczającego ale dostarcza min. witaminę C, magnez i beta-karoten) avocado (min. obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza witaminy B, którą mógł wcześniej wypłukać z waszego organizmu alkohol, a poza tym zapewni uczucie sytości i nie będziecie potem głodni).

Zielone smoothie  jabłkowo-gruszkowe z ogórkiem i jarmużem
4 zielone jabłka
2 twarde gruszki
1 ogórek
pół limonki
kawałek imbiru (ok 3 cm)
duża garść jarmużu

Jabłka, gruszki i ogórek umyć i pokroić na kawałki (nie obierać).
Imbir obrać.
Limonkę można pozostawić w całości jak macie mocną sokowirówkę albo obrać ze skórki.
Jarmuż umyć i pozbawić twardych łodyg.
Jabłka, gruszki, ogórek, limonkę i imbir przepuścić przez sokowirówkę.
Jarmuż umieścić w blenderze kielichowym, dodać szklankę soku i dobrze zmiksować – dodać do reszt soku i wymieszać.

Wszystkie składniki (oprócz limonki) można też zmiksować w blenderze kielichowym na smoothie i potem zmieszać z wyciśniętym sokiem z limonki.

Jabłka (ich skórka zwiera pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących i wymiatają resztki pokarmu z organizmu, poza tym jabłka są też bogatym źródłem witaminy C) gruszki (bogate źródło przeciwutleniaczy, witaminy K i C, potasu czy magnezu a poza tym błonnik w nich zawarty pomaga przy zaparciach) ogórek (działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn) limonka (źródło witaminy C, pobudza układ odpornościowy, dostarcza energii, pomaga pozbyć się toksyn) no i jarmuż ( prawdziwa zdrowa bomba witamin, soli mineralnych i błonnika. zielone-smoothie-jablko-gruszka-ogorek

 

Related Posts

  • Smoothie na noworoczne wyrzuty sumienia. Ananas, mango, imbir, chia.

    To jest taki czas, kiedy noworoczne postanowienia stają się już noworocznymi wyrzutami sumienia. Jak do…

  • Woda kokosowa na upały. 3 pomysły na napoje z jej wykorzystaniem

    Z pewnością słyszeliście o wodzie kokosowej, namiętnie pitej przez różne gwiazdy i równie namiętnie opisywanej przez…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Do picia Tagged With: gruszki, imbir, jabłka, jarmuż, oczyszczające, ogórek, smoothie, sok, szpinak

« Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto
Czekoladowe muffinki z bananami »

Comments

  1. Wendulek33 says

    9 stycznia 2016 at 19:30

    Można dodać imbiru w proszku 🙁 bo nie zapomniałam nabyć korzeń

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 stycznia 2016 at 10:20

      W smoothie mozna wszystko:) tylko sproszkowany nie ma juz takich wlasciwosci jak świeży.

      Odpowiedz
  2. Marcelina says

    10 stycznia 2016 at 12:56

    Ależ tęsknie za moim blenderem i takimi koktajlami 🙂 W końcu muszę nabyć nowy i powrócić do zielonych! 🙂

    Odpowiedz
  3. Gusia says

    12 stycznia 2016 at 15:10

    Super, właśnie wypróbowane, pycha, prosimy o jeszcze zielonych koktajli 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 stycznia 2016 at 15:45

      będą będą:) też i nie zielone ale we wszystkich kolorach:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress