Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Dwa oczyszczające, zielone smoothie

Dwa oczyszczające, zielone smoothie

7 stycznia 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

zilone-smoothie-ananas-szpinak-avocado

Styczeń oficjalnie ogłaszam miesiącem zielonych smoothie, soków i koktajli! Po pierwsze dlatego, że za nami okres świąteczny kiedy jak nie wszyscy to na pewno większość troszkę sobie pofolgowała (słodycze, ciasta, mięsiwa, alkohol) i organizm po prostu błaga o coś lekkiego, zdrowego, regeneracyjnegoi pomagającego oczyścić organizm. W do tego zielone smoothie jak znalazł. Po drugie w styczniu dużo osób jeszcze trzyma się swoich noworocznych postanowień, wśród których w dużym odsetku jest zdrowe odżywianie a zielone smoothie to chyba najłatwiejszy ( i jak dla mnie najprzyjemniejszy) sposób na realizację tych postanowień. A po trzecie – każdy miesiąc jest dobry na zielone smoothie:)

Dziś proponuję Wam dwa przepisy na smoothie pełne składników, które wspomagają pracę układu trawiennego, pomagają pozbyć się toksyn a poza tym nawadniają organizm przywracając równowagę elektrolitów i dostarczają mnóstwa witamin.

Zielone smoothie ananasowe ze szpinakiem i avocado (zdjęcie powyżej)
2 garście szpinaku
2/3 ananasa
obrany kawalek imbiru ok 3 cm
1 dojrzałe avocado
opcjonalnie 1 łyżka syropy z agawy
1 szklanka wody

Składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować.

Ananas (poprawia trawienie i dzięki bromelinie pomaga usunąć toksyny z organizmu, zawiera mnóstwo witaminy C i wzmacnia system immunologiczny) imbir (rozgrzewa organizm i przyspiesza proces oczyszczania pobudzając pracę układu trawiennego i krążenie) szpinak ( bez wpływu oczyszczającego ale dostarcza min. witaminę C, magnez i beta-karoten) avocado (min. obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza witaminy B, którą mógł wcześniej wypłukać z waszego organizmu alkohol, a poza tym zapewni uczucie sytości i nie będziecie potem głodni).

Zielone smoothie  jabłkowo-gruszkowe z ogórkiem i jarmużem
4 zielone jabłka
2 twarde gruszki
1 ogórek
pół limonki
kawałek imbiru (ok 3 cm)
duża garść jarmużu

Jabłka, gruszki i ogórek umyć i pokroić na kawałki (nie obierać).
Imbir obrać.
Limonkę można pozostawić w całości jak macie mocną sokowirówkę albo obrać ze skórki.
Jarmuż umyć i pozbawić twardych łodyg.
Jabłka, gruszki, ogórek, limonkę i imbir przepuścić przez sokowirówkę.
Jarmuż umieścić w blenderze kielichowym, dodać szklankę soku i dobrze zmiksować – dodać do reszt soku i wymieszać.

Wszystkie składniki (oprócz limonki) można też zmiksować w blenderze kielichowym na smoothie i potem zmieszać z wyciśniętym sokiem z limonki.

Jabłka (ich skórka zwiera pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących i wymiatają resztki pokarmu z organizmu, poza tym jabłka są też bogatym źródłem witaminy C) gruszki (bogate źródło przeciwutleniaczy, witaminy K i C, potasu czy magnezu a poza tym błonnik w nich zawarty pomaga przy zaparciach) ogórek (działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn) limonka (źródło witaminy C, pobudza układ odpornościowy, dostarcza energii, pomaga pozbyć się toksyn) no i jarmuż ( prawdziwa zdrowa bomba witamin, soli mineralnych i błonnika. zielone-smoothie-jablko-gruszka-ogorek

 

Related Posts

  • Smoothie na noworoczne wyrzuty sumienia. Ananas, mango, imbir, chia.

    To jest taki czas, kiedy noworoczne postanowienia stają się już noworocznymi wyrzutami sumienia. Jak do…

  • Woda kokosowa na upały. 3 pomysły na napoje z jej wykorzystaniem

    Z pewnością słyszeliście o wodzie kokosowej, namiętnie pitej przez różne gwiazdy i równie namiętnie opisywanej przez…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Do picia Tagged With: gruszki, imbir, jabłka, jarmuż, oczyszczające, ogórek, smoothie, sok, szpinak

« Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto
Czekoladowe muffinki z bananami »

Comments

  1. Wendulek33 says

    9 stycznia 2016 at 19:30

    Można dodać imbiru w proszku 🙁 bo nie zapomniałam nabyć korzeń

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 stycznia 2016 at 10:20

      W smoothie mozna wszystko:) tylko sproszkowany nie ma juz takich wlasciwosci jak świeży.

      Odpowiedz
  2. Marcelina says

    10 stycznia 2016 at 12:56

    Ależ tęsknie za moim blenderem i takimi koktajlami 🙂 W końcu muszę nabyć nowy i powrócić do zielonych! 🙂

    Odpowiedz
  3. Gusia says

    12 stycznia 2016 at 15:10

    Super, właśnie wypróbowane, pycha, prosimy o jeszcze zielonych koktajli 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 stycznia 2016 at 15:45

      będą będą:) też i nie zielone ale we wszystkich kolorach:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress