To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez pieczenia ale ciasta BEZ JAJEK do tej pory jakoś nie miałam odwagi zrobić. U mnie w domu rodzinnym na okrągło piekło się ciasta, a jajka to była podstawa każdego przepisu. Dochodziło do takich sytuacji, że przed świętami wielkanocnymi moja mama zapisywała na liście do kupienia jajka chociaż w domu było ich 60. Śmiałyśmy się z siostrą „po co tyle jajek” a ona mówiła, że na pewno zabraknie;) Z takim obciążeniem rodzinnym nic dziwnego, że tyle czasu zajęło mi pierwsze podejście do ciasta bez jajek. Przepis znalazłam na koncie instagramowym u @enieatspretty. Autorka napisała „Ciężko mi wyrazić jak pyszne jest to ciasto… cokolwiek właśnie robicie, przestańcie i idźcie upiec to ciasto”. Czy po takim opisie można się oprzeć? Mi się nie udało i bardzo dobrze. Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Niesamowity jest dodatek pasty tahini, która jest i w środku ciasta i w polewie. A do tego pestki granatu. Pyszności. Poza tym ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu – należy do kategorii „suche składniki wymieszać z mokrymi” i już- wystarczy upiec.
Ja nie specjalnie uznaję Walentynki, właściwie to nie lubię tego święta. Ale jak ktoś obchodzi to będzie to idealne ciasto z tej okazji.
- CIASTO
- 2 banany
- ¾ szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- POLEWA
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 4 kawałki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki tahini
- DO POSYPANIA: pestki granatu
- Rozgnieść widelcem banany i wymieszać je z mlekiem, olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem.
- W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
- Suche składniki zmieszać z mokrymi.
- Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok 40-45 minut w temeperaturze 180 stopni.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i patyk jest suchy po wyjęciu (ja zawsze sprawdzam jedną z pałeczek od sushi).
- Ciasto wyjąć z piekarnika.
- Do garnka przełożyć składniki polewy, podgrzewając mieszać aż do jednolitej konsystencji. Masą polać ciasto, posypać pestkami granatu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Marta says
To ciasto wygląda bajecznie! Muszę je koniecznie zrobić 🙂 Mam takie pytanie. Jeżeli chciałabym zastąpić kakao karobem to powinnam zmniejszyć ilość cukru? Jeśli tak to jakie zastosować proporcje?
cookingforemily says
możesz dodać trochę mniej cukru, nie powiem Ci dokładnie ile bo to kwestia indywidulna czy będzie wystarczająco słodkie. dałabym pół szklanki plus dwie łyżki
Marta says
dziękuję 🙂
Mary_lu says
Niebo w buzi! Zjadłam trzy kawałki, zaraz pekne ale zaspokoilam ochotę na coś mocno czekoladowego 🙂 pyszne! Po kłam w temp. 180 st. Ok 50 minut bo wy nie napisaliscie jaka temperatura 😉
cookingforemily says
ja też piekłam w 180 stopniach, już dopisuję do przepisu. dzięki:)
Kitka89 says
Czy zastąpić pastę tahini ?
cookingforemily says
Mozesz ja pominąć jak nie masz ale szkoda bo to tahini nadaje ciastu specyficzny smak. Warto nabyć też do innych przepisów jak hummus czy sosy
Małgosia says
Na widok tego zdjęcia aż ślinka cieknie. A że uwielbiam czekoladowe ciasta musiałam je upiec:) Niebo w gębie!!! Nie zdążyłam nawet zrobić polewy tak szybko się rozeszło 😉 Na dniach robię powtórkę i tym razem już z polewą. Piekłam 50 minut, bo ciasto było mokre w środku- za to góra trochę popękała:( Może następnym razem ustawię je piętro niżej. Ale nic tam, smak bossski.
cookingforemily says
Mi też góra popękała lekko, to chyba nieuniknione. Ale to nie umniejsza walorów smakowych;)
Ola says
Bardzo pyszne! Juz drugi raz je robie. Pierwszy raz ciasto (w wersji okraglej) wystapilo w roli tortu na drugie urodziny mojego synka. Mali i duzi goscie byli zachwyceni 🙂
cookingforemily says
dziękuję za opinię:)
Monika says
Pyszne ciacho, dzisiaj upieklam i wyszło naprawdę super!!!
Majka says
Hicior ? Dla wszystkich czekoladożercow i zakochanych w brownie. Kto lubi bardziej słodkie polecam więcej cukru. Wyjątkowy wypiek ☺️
cookingforemily says
Zauważyłam, że Ty lubisz jak jest bardziej słodko:) 🙂 ja już się przyzwyczaiłam do mniejszych ilości cukru, więc jak coś piekę z nie swojego przepisu to od razu obcinam cukier o połowę:)
Majka says
?Dobrze zauważyłaś. To ciasto było idealne do spróbowania na surowo, bo właśnie bez jajka a teraz uważam na to co jem podwójnie. Tak jak uwielbiam poznawać nowe nieznane mi smaki tak do gorzkiego nie potrafię się przekonać ? Do tego ciasta dodałam tylko troszkę więcej cukru. Rzadko się zdarza abym zwiększała.
m says
Czym można zastąpić mąkę orkiszową? byle nie mąka pszenna.
cookingforemily says
Rozumiem, że zależy Ci na bezglutenowej? Najlepiej użyć mieszanki mąk (np ryżowa, gryczana, może jaglana) ale dokładnych proporcji Ci nie podam bo nie zrobiłam testów na tym cieście. Spróbuj użyć mieszanki takich jakie masz w domu. I daj znać czy wyszło?
Daria says
Pyszne jest to ciasto, na pewno będziemy do niego wracać. Dałam tluste mleko kokosowe z puszki i strukturą przypomina brownie. Całe poszło zanim zdążyłam zrobić polewę. ☺️
cookingforemily says
cieszę się, że smakowało:)
malgosia says
Witam.Zaryzykuje i zrobie na mace kasztanowej (nie moge jesc glutenu,nabialu,cukru) z erytrytolem,ale mam pytanie odnosnie mleka kokosowego,bo mam z Lidla takie co ma 91% ekstraktu z kokosa i 20% tluszczu ,jest bardzo geste czy sie nadaje?
cookingforemily says
nie używałam tego mleka, może dodaj trochę wody żeby rozcieńczyć
malgosia says
Ajja,zapomnialam zapytac o wielkosc foremki,prosze o podanie wielkosci keksowki (ja mam 6 roznej wielkosci)
cookingforemily says
nie pamietam rozmiarów i nie mam możliwości teraz zmierzyć. lepiej wziąć większą niż mniejszą w takim przypadku – będzie najwyżej niższe ale nie wyleje się z blaszki
Ilona says
Dzien dobry, czy chodzi o mleko kokosowe takie geste z puszki czy roslinne rzadsze w opakowaniach 1l?
Ilona says
Dzien dobry, czy chodzi o takie geste mleko kokosowe z puszki czy to rzadsze?
cookingforemily says
mozesz użyć dowolnego mleka kokosowego