Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

11 lutego 2016 by cookingforemily 26 komentarzy

weganskie-ciasto-czekoladowe

To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez pieczenia ale ciasta BEZ JAJEK do tej pory jakoś nie miałam odwagi zrobić. U mnie w domu rodzinnym na okrągło piekło się ciasta, a jajka to była podstawa każdego przepisu. Dochodziło do takich sytuacji, że przed świętami wielkanocnymi moja mama zapisywała na liście do kupienia jajka chociaż w domu było ich 60. Śmiałyśmy się z siostrą „po co tyle jajek” a ona mówiła, że na pewno zabraknie;) Z takim obciążeniem rodzinnym nic dziwnego, że tyle czasu zajęło mi pierwsze podejście do ciasta bez jajek. Przepis znalazłam na koncie instagramowym u @enieatspretty. Autorka napisała „Ciężko mi wyrazić jak pyszne jest to ciasto… cokolwiek właśnie robicie, przestańcie i idźcie upiec to ciasto”. Czy po takim opisie można się oprzeć? Mi się nie udało i bardzo dobrze. Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Niesamowity jest dodatek pasty tahini, która jest i w środku ciasta i w polewie. A do tego pestki granatu. Pyszności. Poza tym ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu – należy do kategorii „suche składniki wymieszać z mokrymi” i już- wystarczy upiec.

Ja nie specjalnie uznaję Walentynki, właściwie to nie lubię tego święta. Ale jak ktoś obchodzi to będzie to idealne ciasto z tej okazji.

weganskie-ciasto-czekoladowe

5.0 from 4 reviews
Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
40 min
Total time
55 min
 
Pyszne ciężkie i wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini.
Ingredients
  • CIASTO
  • 2 banany
  • ¾ szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • POLEWA
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 4 kawałki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki tahini
  • DO POSYPANIA: pestki granatu
Instructions
  1. Rozgnieść widelcem banany i wymieszać je z mlekiem, olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
  3. Suche składniki zmieszać z mokrymi.
  4. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok 40-45 minut w temeperaturze 180 stopni.
  6. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i patyk jest suchy po wyjęciu (ja zawsze sprawdzam jedną z pałeczek od sushi).
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika.
  8. Do garnka przełożyć składniki polewy, podgrzewając mieszać aż do jednolitej konsystencji. Masą polać ciasto, posypać pestkami granatu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, czekolada, granat, tahini, wegańskie, zdrowe słodycze

« Dwukolorowa zapiekanka pasterska
Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem »

Comments

  1. Marta says

    12 lutego 2016 at 22:18

    To ciasto wygląda bajecznie! Muszę je koniecznie zrobić 🙂 Mam takie pytanie. Jeżeli chciałabym zastąpić kakao karobem to powinnam zmniejszyć ilość cukru? Jeśli tak to jakie zastosować proporcje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 lutego 2016 at 10:05

      możesz dodać trochę mniej cukru, nie powiem Ci dokładnie ile bo to kwestia indywidulna czy będzie wystarczająco słodkie. dałabym pół szklanki plus dwie łyżki

      Odpowiedz
      • Marta says

        13 lutego 2016 at 10:06

        dziękuję 🙂

        Odpowiedz
  2. Mary_lu says

    13 lutego 2016 at 20:38

    Niebo w buzi! Zjadłam trzy kawałki, zaraz pekne ale zaspokoilam ochotę na coś mocno czekoladowego 🙂 pyszne! Po kłam w temp. 180 st. Ok 50 minut bo wy nie napisaliscie jaka temperatura 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 lutego 2016 at 21:21

      ja też piekłam w 180 stopniach, już dopisuję do przepisu. dzięki:)

      Odpowiedz
  3. Kitka89 says

    13 lutego 2016 at 21:46

    Czy zastąpić pastę tahini ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 lutego 2016 at 12:07

      Mozesz ja pominąć jak nie masz ale szkoda bo to tahini nadaje ciastu specyficzny smak. Warto nabyć też do innych przepisów jak hummus czy sosy

      Odpowiedz
  4. Małgosia says

    22 marca 2016 at 18:47

    Na widok tego zdjęcia aż ślinka cieknie. A że uwielbiam czekoladowe ciasta musiałam je upiec:) Niebo w gębie!!! Nie zdążyłam nawet zrobić polewy tak szybko się rozeszło 😉 Na dniach robię powtórkę i tym razem już z polewą. Piekłam 50 minut, bo ciasto było mokre w środku- za to góra trochę popękała:( Może następnym razem ustawię je piętro niżej. Ale nic tam, smak bossski.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 marca 2016 at 21:34

      Mi też góra popękała lekko, to chyba nieuniknione. Ale to nie umniejsza walorów smakowych;)

      Odpowiedz
  5. Ola says

    16 października 2016 at 18:56

    Bardzo pyszne! Juz drugi raz je robie. Pierwszy raz ciasto (w wersji okraglej) wystapilo w roli tortu na drugie urodziny mojego synka. Mali i duzi goscie byli zachwyceni 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2016 at 20:43

      dziękuję za opinię:)

      Odpowiedz
  6. Monika says

    15 kwietnia 2017 at 00:31

    Pyszne ciacho, dzisiaj upieklam i wyszło naprawdę super!!!

    Odpowiedz
  7. Majka says

    17 grudnia 2017 at 17:40

    Hicior ? Dla wszystkich czekoladożercow i zakochanych w brownie. Kto lubi bardziej słodkie polecam więcej cukru. Wyjątkowy wypiek ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 grudnia 2017 at 12:03

      Zauważyłam, że Ty lubisz jak jest bardziej słodko:) 🙂 ja już się przyzwyczaiłam do mniejszych ilości cukru, więc jak coś piekę z nie swojego przepisu to od razu obcinam cukier o połowę:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        18 grudnia 2017 at 18:58

        ?Dobrze zauważyłaś. To ciasto było idealne do spróbowania na surowo, bo właśnie bez jajka a teraz uważam na to co jem podwójnie. Tak jak uwielbiam poznawać nowe nieznane mi smaki tak do gorzkiego nie potrafię się przekonać ? Do tego ciasta dodałam tylko troszkę więcej cukru. Rzadko się zdarza abym zwiększała.

        Odpowiedz
  8. m says

    4 marca 2018 at 00:53

    Czym można zastąpić mąkę orkiszową? byle nie mąka pszenna.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 marca 2018 at 09:09

      Rozumiem, że zależy Ci na bezglutenowej? Najlepiej użyć mieszanki mąk (np ryżowa, gryczana, może jaglana) ale dokładnych proporcji Ci nie podam bo nie zrobiłam testów na tym cieście. Spróbuj użyć mieszanki takich jakie masz w domu. I daj znać czy wyszło?

      Odpowiedz
  9. Daria says

    18 kwietnia 2021 at 22:54

    Pyszne jest to ciasto, na pewno będziemy do niego wracać. Dałam tluste mleko kokosowe z puszki i strukturą przypomina brownie. Całe poszło zanim zdążyłam zrobić polewę. ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 kwietnia 2021 at 20:00

      cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  10. malgosia says

    17 września 2021 at 16:57

    Witam.Zaryzykuje i zrobie na mace kasztanowej (nie moge jesc glutenu,nabialu,cukru) z erytrytolem,ale mam pytanie odnosnie mleka kokosowego,bo mam z Lidla takie co ma 91% ekstraktu z kokosa i 20% tluszczu ,jest bardzo geste czy sie nadaje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 września 2021 at 11:45

      nie używałam tego mleka, może dodaj trochę wody żeby rozcieńczyć

      Odpowiedz
  11. malgosia says

    17 września 2021 at 17:06

    Ajja,zapomnialam zapytac o wielkosc foremki,prosze o podanie wielkosci keksowki (ja mam 6 roznej wielkosci)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 września 2021 at 11:47

      nie pamietam rozmiarów i nie mam możliwości teraz zmierzyć. lepiej wziąć większą niż mniejszą w takim przypadku – będzie najwyżej niższe ale nie wyleje się z blaszki

      Odpowiedz
  12. Ilona says

    18 lutego 2022 at 15:55

    Dzien dobry, czy chodzi o mleko kokosowe takie geste z puszki czy roslinne rzadsze w opakowaniach 1l?

    Odpowiedz
  13. Ilona says

    18 lutego 2022 at 16:04

    Dzien dobry, czy chodzi o takie geste mleko kokosowe z puszki czy to rzadsze?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 lutego 2022 at 13:19

      mozesz użyć dowolnego mleka kokosowego

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress