Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Domowy syrop daktylowy

Domowy syrop daktylowy

15 marca 2016 by cookingforemily 16 komentarzy

syrop-daktylowy

Sama teraz nie mogę w to uwierzyć ale pierwszy raz zetknęłam się z syropem daktylowym kilka tygodni temu. Moja siostra zrobiła dla nas na śniadanie owsiankę z masłem orzechowym i podała ją z duszonymi owocami i polała syropem daktylowym. Smakowało obłędnie. Chciałam następnego dnia zjeść takie samo śniadanie i kolejnego też. Syrop mojej siostry był kupiony w sklepie ze zdrową żywnością ale ja postanowiłam od razu, że spróbuję przygotować taki w domu. Poczytałam w internetach, z różnych przepisów wyciągnęłam zdroworozsądkową średnią i wzięłam się do roboty. Sprawa jest dość prosta chociaż trochę czasu trzeba poświęcić na jego przygotowanie. Domowy syrop daktylowy składa się z dwóch składników – daktyli i wody, które trzeba tak w skrócie: zagotować, ostudzić, odcisnąć i odparować. A efekt? Cudowny! Słodki, gęsty o lekko przydymionym, karmelowym smaku. Idealny do wszystkich deserów. owsianek, jogurtów etc. Przepis na zmodyfikowaną owsiankę mojej siostry podam jeszcze w tym tygodniu ( ja dodałam do niej jeszcze banany) ale syrop zróbcie jak najszybciej. Zakochacie się:)

picasion.com_c603388a8262d73c30566cccf623725c


5.0 from 1 reviews
Domowy syrop daktylowy
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
35 min
Total time
45 min
 
Domowy syrop daktylowy - prosty w wykonaniu a efekt olśniewający
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 400 g daktyli- warto unikać twardych najtańszych daktyli z widoczną białą skórką, najlepsze będą miękkie i lepiące ( idealnie ekologiczne)
  • 3 szklanki wody
Instructions
  1. Daktyle zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 15 minut.
  2. Ręcznym blenderem lekko zmiksować daktyle ( ale nie na papkę, zrobić to przez kilka sekund).
  3. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Sitko wyłożyć gazą, ustawić na garnku i wyłożyć na nie przestygnięte daktyle.
  5. Łyżką mieszać papkę daktylową, żeby jak najwięcej płyny przeciekło do garnka.
  6. Jak na sitku zostanie tylko gęsta masa daktylowa, zwinąć rogi gazy tworząc bombkę i bardzo dokładnie odcisnąć cały płyn z daktyli- dociskając i ugniatając bardzo dokładnie, kilka minut nawet.
  7. Daktyle odłożyć do pojemnika ( można je wykorzystać do zrobienia ciasteczek).
  8. Garnek z wyciśniętym sokiem z daktyli ustawić na ogniu i gotować aż połowa płynu odparuje.
  9. Powinien zostać gęsty syrop daktylowy - aczkolwiek uważajcie żeby nie był za gęsty , bo syrop w miarę stygnięcia będzie jeszcze bardziej gęstniał.
  10. Ostygnięty syrop przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
3.5.3208

 

A ponieważ w mojej kuchni nic się nie marnuje to nie mogłam tak po prostu wyrzucić papki daktylowej więc dodałam kilka składników i powstały ciasteczka. Nie są to najlepsze ciasteczka świata (przeciśnięte daktyle nie mają już tego smaku i słodkości)  ale są ok i z kawą czy szklanką kakao dają radę.

daktylowe-ciastka-owsiane

Owsiane ciasteczka z daktylami i jabłkami

pulpa daktylowa pozostała po zrobieniu syropu

2 jajka

1 banan

3 łyżki oleju kokosowego ( można zastąpić 4 łyżkami oleju)

3 łyżki syropu z agawy

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka płatków owsianych górskich (można też użyć jednego rodzaju płatków)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 duże jabłko

 

Daktyle, jajka, syrop z agawy i banana umieścić w melakserze lub blenderze i zmiksować na gładką masę.

Olej kokosowy rozpuścić, dodać do masy i wymieszać.

W misce wymieszać płatki z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

Do płatków dodać mokre składniki i całość wymieszać.

Jabłko zetrzeć i wmieszać do pozostałych składników.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Nakładać po dużej łyżce ciasta, lekko spłaszczać ( ja użyłam do nakładania łyżi do lodów).

Można posypać orzechami lub nasionami ( słonecznika, dyni)

Piec ok 20-25 minut w 170 stopniach.

daktylowe-ciastka-owsiane

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

Filed Under: Desery, Na śniadanie Tagged With: daktyle, syrop daktylowy

« Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem
Owsianka z bananami i masłem orzechowym z dodatkiem syropu daktylowego »

Comments

  1. magda says

    16 marca 2016 at 13:05

    Wygląda super:)

    Daktyle gotowane z pestką?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 marca 2016 at 13:28

      Ja miałam bez pestek, jak masz z pestką to nie musisz się bawić w odpestkowywanie – ugotuj całe, tylko po gotowaniu ich nie miksuj tylko od razu wyciśnij.
      Tylko, że potem z tych pozostałości z pestkami już nic nie zrobisz.

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    16 marca 2016 at 19:12

    Super przepis, właśnie szukam jakiegoś urozmaicenia do mojej codziennej porcji owsianki 🙂

    Odpowiedz
  3. gin says

    16 marca 2016 at 19:24

    Nigdy nie jadłam syropu daktylowego… Muszę w końcu spróbować 🙂

    Odpowiedz
  4. Aania says

    23 marca 2016 at 23:38

    A czemu unikasz tych nie-bio? Jeśli w składzie nie ma siarki to chyba ok?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 marca 2016 at 07:14

      Nie unikam. Jak sa bez siarki to ok. Tu akurat ważne żeby były miękkie

      Odpowiedz
  5. Xenia says

    10 kwietnia 2016 at 11:02

    Ile taki syrop może stać? Po jakim czasie się zepsuje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 kwietnia 2016 at 14:54

      U mnie w lodówce stał ponad miesiąc. Pewnie postałby jeszcze dłużej ale nie miałam okazji sprawdzić.

      Odpowiedz
  6. Jaga says

    20 kwietnia 2017 at 07:48

    Czy mogą być świeże daktyle ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 kwietnia 2017 at 09:42

      Nie robiłam nigdy ze świeżymi, nawet chyba nie miałam świeżych w rękach. Myślę że powinno się udać… ale pewnie będą wymagały dłuższego gotowania.

      Odpowiedz
    • Julia says

      10 maja 2017 at 16:48

      Jaga czy udało Ci się zrobić sos ze świeżych daktyli?

      Odpowiedz
  7. Lidzia says

    26 września 2019 at 16:52

    Ja bym do tej papki dodała miód i Kakao, ewentualnie masło orzechowe i zrobiła a’la nutelle:-)

    Odpowiedz
    • Koko says

      17 czerwca 2020 at 17:21

      Ale po co do mega słodkich daktyli dodawać miód? To one są przecież środkiem słodzącym.
      Ja dodaje surowe kakao, masło orzechowe i olej kokosowy nierafinowany.

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        17 czerwca 2020 at 19:44

        hmm tam nie ma w przepisie miodu..?

        Odpowiedz
  8. Joanna says

    29 listopada 2019 at 10:50

    A z samej wody z daktyli da się coś wykombinować? Ja zawsze moczę daktyle we wrzątku i potem zostaje z tego słodki napój. Co by z nim zrobić, szkoda wylewać.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 grudnia 2019 at 20:01

      myślę że można dodać do jakiegoś smoothie, np z dodatkiem banana i kakao

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress