Polędwiczka wieprzowa i jabłka tworzą doskonałą parę. Jednym z moich popisowych dań jest polędwiczka pieczona w winie z rozmarynem i jabłkami. Ale nie o tym daniu dziś (chociaż może kiedyś wrzucę ten przepis). Dziś mam dla Was inną propozycję – polędwiczka wieprzowa z jabłkami w sosie cydrowo – musztardowym pod chrupiącym serowym ciastem. I sama nie wiem co w tym daniu jest lepsze – ten sos czy to ciasto… chyba jednak wiem – ciasto! – na bazie mąki orkiszowej, z żółtym serem, delikatne i chrupiące. Było zdecydowanym obiektem pożądania. Emilka z racji przywilejów ze względu na wiek dostała to co najlepsze – mogła obgryźć przypieczone ranty:)
To danie na specjalne okazje, lub na weekendowy obiad. Nie da się ukryć, że jest dość czasochłonne. Samej pracy nie ma tam tak bardzo dużo ale długo się czeka – wyrobione ciasto musi poleżeć, farsz po przesmażeniu musi całkowicie ostygnąć zanim przykryjemy go ciastem, no i potem pieczenie. Samą pracę szacuje na godzinę maks, ale z oczekiwaniem i pieczeniem na jakieś 2.5 do 3, więc weźcie na to poprawkę. Ale przed zbliżającymi się Świętami, w które trochę wpisane jest spędzanie dużej ilości czasu w kuchni taki przepis może się przydać. Można tę zapiekankę przygotować w międzyczasie innych świątecznych dań i wypieków. Można ją też przygotować wcześniej do upieczenia w świąteczny dzień – przygotowujemy wcześniej farsz i ciasto, przechowujemy je w lodówce i w dniu podania wystarczy przełożyć farsz do formy, przykryć ciastem i upiec.
Ja podałam do tego dania surówkę typu coleslaw na bazie kapusty i marchewki.
- CIASTO:
- 230 g mąki
- ½ łyżeczka soli
- 120 g masła
- 50 sera żółtego
- 2-3 łyżki wody
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- ŚRODEK:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora polędwiczka wieprzowa (700-800 g)
- 2 jabłka dobre do pieczenia ( np szara reneta)
- 2 łyżki mąki
- 200 ml cydru
- 1 łyżka francuskiej musztardy z ziarnami
- 10 ml śmietany kwaśnej 18%
- 150 ml wywaru ( warzywny albo drobiowy)
- sól, pieprz
- Przygotować ciasto: makę i sól wsypać do miski, przemieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Rękami wyrobić na kruszonkę.
- Do ciasta dodać ser starty na drobnej tarce i wymieszać.
- Dodać wodę i wyrobić ciasto.
- Przełożyć do torebki foliowej i odstawić do lodówki.
- Przygotować środek: cebulę i pora pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła – wrzucić cebulę i pora i podsmażyć 5 minut, mieszając.
- Następnie dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Całość przełożyć do miski.
- Mięso pokroić w kawałki. Na patelni, na której smażyły się warzywa włożyć mięso i smażyć aż się zarumieni. Jak macie małą patelnię można podzielić na 2 tury. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Przełożyć do miski do warzyw.
- Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka – przesmażyć na rumiano i przełożyć do mięsa i warzyw. Miskę najlepiej przestawić w chłodne miejsce ( idealnie na balkon w zimie:) bo całość musi się schłodzić.
- Na patelnię (cały czas bez mycia) wlać cydr i mieszając czekać aż się połowa odparuje, następnie włożyć musztardę, śmietanę i wlać rosołek. Całość mieszając doprowadzic do wrzenia. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
- Do warzyw i mięsa dodać makę i całość przemieszać. Zalać sosem, wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania – taka wielkość formy, żeby nic nie wystawało.
- Ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na formę do zapiekania (uwaga: nie kłaść jak nadzienie nie będzie przestygnięte bo inaczej ciasto popłynie), docisnąć do brzegów i odciać nadwyżkę ciasta.
- Z ciasta które odkroimy, po ponownym rozwałkowaniu wyciąć ozdoby ( jabłka, listki etc) i położyć na wierzchu. Całość pozmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Wierzch ciasta ponacinać w kilku miejscach nożem ( zrobić małe krzyżyki czubkiem noża).
- Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis pochodzi z książki „The higgigy coockbook” Camilli Stephens
Dodaj komentarz