Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem

10 marca 2016 by cookingforemily Leave a Comment

zapiekanka-z-poledwiczka-wieprzowa-i-jablkami-pod-serowym-ciastem

Polędwiczka wieprzowa i jabłka tworzą doskonałą parę. Jednym z moich popisowych dań jest polędwiczka pieczona w winie z rozmarynem i jabłkami. Ale nie o tym daniu dziś (chociaż może kiedyś wrzucę ten przepis). Dziś mam dla Was inną propozycję – polędwiczka wieprzowa z jabłkami w sosie cydrowo – musztardowym pod chrupiącym serowym ciastem. I sama nie wiem co w tym daniu jest lepsze – ten sos czy to ciasto… chyba jednak wiem – ciasto! – na bazie mąki orkiszowej, z żółtym serem, delikatne i chrupiące. Było zdecydowanym obiektem pożądania. Emilka z racji przywilejów ze względu na wiek dostała to co najlepsze – mogła obgryźć przypieczone ranty:)

To danie na specjalne okazje, lub na weekendowy obiad. Nie da się ukryć, że jest dość czasochłonne. Samej pracy nie ma tam tak bardzo dużo ale długo się czeka – wyrobione ciasto musi poleżeć, farsz po przesmażeniu musi całkowicie ostygnąć zanim przykryjemy go ciastem, no i potem pieczenie. Samą pracę szacuje na godzinę maks, ale z oczekiwaniem i pieczeniem na jakieś 2.5 do 3, więc weźcie na to poprawkę.  Ale przed zbliżającymi się Świętami, w które trochę wpisane jest spędzanie dużej ilości czasu w kuchni taki przepis może się przydać. Można tę zapiekankę przygotować w międzyczasie innych świątecznych dań i wypieków. Można ją też przygotować wcześniej do upieczenia w świąteczny dzień – przygotowujemy wcześniej farsz i ciasto, przechowujemy je w lodówce i w dniu podania wystarczy przełożyć farsz do formy, przykryć ciastem i upiec.

Ja podałam do tego dania surówkę typu coleslaw na bazie kapusty i marchewki.

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem
 
Drukuj
Prep time
60 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina 45 min
 
Danie na okazje- polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod chrupiącym, serowym ciastem. Danie pracochłonne ale efektowne,
Author: www.cookingforemliy.pl
Ingredients
  • CIASTO:
  • 230 g mąki
  • ½ łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 50 sera żółtego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • ŚRODEK:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora polędwiczka wieprzowa (700-800 g)
  • 2 jabłka dobre do pieczenia ( np szara reneta)
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml cydru
  • 1 łyżka francuskiej musztardy z ziarnami
  • 10 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 150 ml wywaru ( warzywny albo drobiowy)
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Przygotować ciasto: makę i sól wsypać do miski, przemieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Rękami wyrobić na kruszonkę.
  2. Do ciasta dodać ser starty na drobnej tarce i wymieszać.
  3. Dodać wodę i wyrobić ciasto.
  4. Przełożyć do torebki foliowej i odstawić do lodówki.
  5. Przygotować środek: cebulę i pora pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła – wrzucić cebulę i pora i podsmażyć 5 minut, mieszając.
  7. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Całość przełożyć do miski.
  8. Mięso pokroić w kawałki. Na patelni, na której smażyły się warzywa włożyć mięso i smażyć aż się zarumieni. Jak macie małą patelnię można podzielić na 2 tury. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Przełożyć do miski do warzyw.
  9. Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka – przesmażyć na rumiano i przełożyć do mięsa i warzyw. Miskę najlepiej przestawić w chłodne miejsce ( idealnie na balkon w zimie:) bo całość musi się schłodzić.
  10. Na patelnię (cały czas bez mycia) wlać cydr i mieszając czekać aż się połowa odparuje, następnie włożyć musztardę, śmietanę i wlać rosołek. Całość mieszając doprowadzic do wrzenia. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
  11. Do warzyw i mięsa dodać makę i całość przemieszać. Zalać sosem, wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania – taka wielkość formy, żeby nic nie wystawało.
  12. Ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na formę do zapiekania (uwaga: nie kłaść jak nadzienie nie będzie przestygnięte bo inaczej ciasto popłynie), docisnąć do brzegów i odciać nadwyżkę ciasta.
  13. Z ciasta które odkroimy, po ponownym rozwałkowaniu wyciąć ozdoby ( jabłka, listki etc) i położyć na wierzchu. Całość pozmarować rozkłóconym żółtkiem.
  14. Wierzch ciasta ponacinać w kilku miejscach nożem ( zrobić małe krzyżyki czubkiem noża).
  15. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3.5.3208

zapiekanka z poledwiczka wieprzowa i jablkami pod serowym ciastem-1

Przepis pochodzi z książki „The higgigy coockbook” Camilli Stephens

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami

    Jesień to taki czas, że człowieka prędzej czy później nachodzi ochota na ciasto z jabłkami.…

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

Filed Under: Na obiad, Na okazję Tagged With: ciasto kruche, jabłka, mięso, polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, zapiekanka

« Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną
Domowy syrop daktylowy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress