Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Trójkolorowa zapiekanka rybna

Trójkolorowa zapiekanka rybna

21 grudnia 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

zapiekanka-rybna

Nie wiem jak to się dzieje ale zawsze przed Świętami mam amok i nagromadzenie wszystkich tematów pracowych i domowych. Nie ma czasu na nic. Zawsze planuję pieczenie ciasteczek, robienie prezentów DIY i przygotowanie dla Was kilku wpisów z inspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią w domu na zwolnieniu) , żebym miała chwilę czasu, żeby wrzucić Wam ten świąteczny przepis. Przynajmniej jedna zaleta tej choroby:)

Udało mi się w tym grudniowym zabieganiu przygotować i sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki  i przepisy niezmienne od lat ( za to też lubimy Wigilię, za te powtarzające się smaki, które niosą ze sobą wspomnienia wszystkich poprzednich Wigilii), ale lubimy dodać coś nowego. Siostra eksperymentuje zwykle z nową odsłoną śledzi, ja natomiast stawiam na nowe odsłony ryb. Czasem te nowe odsłony stają się klasyką i powtarzają się przez kolejne lata – i tak np. od kilku Wigilii nie może na stole zabraknąć gravlaxa, chociaż w tym roku zamierzam go zrobić trochę inaczej do tej pory – z buraczkami.

Jeżeli Wy też szukacie inspiracji na urozmaicenie wigilijnego stołu polecam Wam tę zapiekankę. Powiem szczerze, że miałam zagwostkę jak nazwać tę potrawę, bo to coś pomiędzy zapiekanką a pasztetem, idealna nazwa to terrina ale zapiekanka brzmi bardziej swojsko. Niezależnie od nazwy – to efektowne i bardzo delikatne danie, które ma szansę posmakować też dzieciom.

Życzę Wam spokojnych i rodzinnych Świąt!

zapiekanka-rybna


5.0 from 1 reviews
Trójkolorowa zapiekanka rybna
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Elegancka trójkolorowa zapiekanka rybna. Jako zimna przystawka na przyjęcie, dobra jako pomysł na wigilię.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 400 g filetów z dorsza
  • 300 g filetów z łososia
  • 6 jajek
  • 150 gr śmietany 36%
  • 2 łyżki masła
  • 100 gr szpinaku
  • po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • SOS:
  • 100 g gęstej kwaśniej śmietany 18%
  • 100 g śmietanki
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Filety umyć i osuszyć.
  2. Dorsza zmiksować na gładką masę z 3 jajkami, połową śmietany, połową skórki i soku z cytryny, posolić i popieprzyć. Połowę przełożyć do miski a połowę zostawić w mikserze.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na niej szpinak.
  4. Szpinak przełożyć do pozostałego w robocie kuchennym dorsza, dodać posiekany koperek i pietruszkę (zostawić kilka gałązek koperku) i całość zmiksować. Przełożyć do miski.
  5. Miskę robota kuchennego przepłukać i włożyć do niego łososia, resztę śmietany, skórki i soku z cytryny, 3 jajka, sól i pieprz – zmiksować na gładko.
  6. Podłuża formę ( ja miałam ceramiczną ale można piec też w niedużej formie do pasztetu wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem.
  7. Na dno formy wyłożyć gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia.
  8. Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika.
  9. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  10. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki – wstawić do lodówki.
  11. Zapiekankę rybną wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( najlepiej na noc).
  12. Podawać pokrojoną w plastry z sosem.
3.5.3208

Inspiracją był przepis znaleziony w starym wydaniu miesięcznika „Kuchnia”

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

  • Pierogi z rybą

    Barszcz, kapusta wigilijna, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, grzybowa - mocne wytrawne…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Na okazję Tagged With: bezglutenowe, ryba, szpinak, wigilia, zapiekanka

« Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent
Najpopularniejsze przepisy w 2016 »

Comments

  1. Majka says

    22 grudnia 2016 at 14:58

    Przepięknie się prezentuje 🙂 Można też zrobić na Sylwestra 😉 A na święta oprócz klasyki pojawia się u nas również jakaś nowość 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka says

    2 stycznia 2017 at 14:06

    Czy zapiekankę można zrobić z samego dorsza ? Nie jadamy łososia, a tym bardziej nie dajemy go dziecku. Czy może zastąpić inną rybą? Jaką?

    Jedna uwaga. Piszesz, że do dorsza dajemy 3 jajka i kolejne 3 jajka do łososia. Razem 6, a w składnikach podajesz 4 jajka. Więc jak to jest z tymi jajkami ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 stycznia 2017 at 20:21

      Można zrobić z samego dorsza, jak najbardziej, tylko wtedy będzie miała 2 kolory.

      6 jajek powinno być, dzięki za uwagę już poprawiłam
      pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Mabi says

    8 stycznia 2017 at 11:30

    To chyba terina

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 stycznia 2017 at 17:02

      tak, chyba najbliżej do terriny

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress