Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Pierogi z rybą

Pierogi z rybą

21 grudnia 2014 by cookingforemily 6 komentarzy

pierogi-z-ryba
Barszcz, kapusta wigilijna, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, grzybowa – mocne wytrawne smaki na wigilijnym stole. Każdy znajdzie tu coś za czym przepada. Każdy, tylko nie dziecko. Wigilijne dania raczej nie sprzyjają dziecięcym podniebieniom. Więc każdemu kto się zastanawia co podać dziecku w wigilię, żeby było jednak w duchu tradycji, polecam  pierogi z rybą. Jeżeli dziecko lubi rybę to te pierożki na pewno mu posmakują. A jak macie w zwyczaju lepić samemu wigilijne pierogi to już naprawdę żaden kłopot kilka z nich nafaszerować rybą. A założę się że znajdą się i inni, dorośli ich amatorzy.

Proporcje które tu podaję to przepis na samodzielny obiad dla całej rodziny, bo te pierogi z rybą można oczywiście ugotować bez okazji. Porcja jest duża, ale smakują one dobrze dnia następnego, odsmażone na masełku.

 

Pierogi z rybą
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina
 
Delikatne pierogi z rybą.Danie które można podać na wigilijnym stole dla dziecka.
Author: www.cookingforemily
Serves: 20
Ingredients
  • Ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 1 kg filetów z bialej ryby – ja miałam pstrąga, 3 płaty
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól,
  • Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek koperku
Instructions
  1. Przygotować CIASTO:
  2. Do dużej miski włożyć mąkę, wymieszać ją z solą.
  3. Stopniowo wlewać wodę, mieszając ciasto łyżką.
  4. Dodać olej.
  5. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, formując kulę,
  6. Ciasto można podsypać jeszcze 2 łyżkami mąki, żeby zaczęło ładnie się formować w kulę.
  7. Wyrabiać kilka minut.
  8. Miskę podsypać mąką na spodzie, zostawić ciasto i przykryć je ściereczką. Ciasto powinno odpocząć ok 30 minut.
  9. Przygotować FARSZ:
  10. Ryby pozbawić pęseta wszystkich ości. Ja część z kręgosłupem odkroiłam i podsmażyłam do zjedzenia na maśle a do farszu użyłam tylko najgrubszej części ryby.
  11. Pozbawione ości części ryb pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać, dodać do ryby razem z sokiem i skórką z cytryny. Całość posolić i dobrze wymieszać.
  12. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wykrajać kółka kubkiem albo szklanką.Można lepić klasyczne pierogi albo coś w kształcie ravioli: na jednym kółku kłaść farsz i przykrywać drugim, dociskając końce.
  13. Pierogi gotować w osolonej wodzie, ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  14. SOS: na patelni rozgrzać masło, ale należy uważać, żeby się nie zarumieniło, dodać sok z cytryny i gałązki koperku. Masłem polewać pierożki.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

    Ryba... temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w…

  • Suflet z łososia

    Suflet z łososia to danie, które można podać na obiad małemu dziecku ale też sprawdzi…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad, Na okazję Tagged With: danie dla dziecka, pierogi, ryba, wigilia

« Zimowe muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem
Wesołych Świąt! »

Comments

  1. Anna | Studio Kuchnia says

    28 grudnia 2014 at 15:50

    Wyglądają bardzo smakowicie; )

    Odpowiedz
  2. Wyglądają idealnie! Pierogi to dla mnie wyzwanie..uwielbiam je, ale bardzo rzadko robię...czas się poprawić :) says

    15 lutego 2016 at 21:13

    jak byłam małym dzieckiem to się zajadałam pierogami ruskimi oczywiście z gęsta śmietaną, odkąd dorosłam (i jak ja to mówię: zmądrzałam;D) nie jem pierogów ze wzgledu na kalori, ot tak się porobiło 😉 ale Tych to bym spróbowała! 🙂

    Odpowiedz
  3. Barbara says

    14 czerwca 2016 at 11:16

    Czy farsz rybny ma być surowy? W niektórych przepisach jest ugotowany na parze, albo potem juz jako pierożki tzreba je gotować ok 15 minut. A tu tylko 3 minuty. Czy ryba sie ugotuje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 czerwca 2016 at 11:24

      Farsz jest z surowej ryby. Ale pierogi w sumie gotują się dłużej niż 3 minuty – w przepisie jest 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię – a zanim pierogi wypłyną to mija kilka minut. Tak więc farsz w tym czasie zdąży się ugotować, ryba nie potrzebuje dużo czasu, szczególnie jak jest tak rozdrobniona.

      Odpowiedz
      • Barbara says

        14 czerwca 2016 at 11:51

        Dziękuję za odpowiedź. Jestem już spokojna i biorę się za pierożki!

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          14 czerwca 2016 at 11:58

          powodzenia! 🙂

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress