Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey

Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey

2 lutego 2017 by cookingforemily 16 komentarzy

czekoladowe ciasto daktylowe-2

Od dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze wychodził z nich zakalec. To czekoladowe ciasto z daktylami… nie jest niestety wyjątkiem – też wyszedł zakalec. Nie widać go na zdjęciu (byłam nawet podekscytowana jak odkroiłam te kilka kawałków, że się w końcu udało) ale niestety cały środek siadł. Miałam nie wstawiać tego przepisu na bloga ale w sumie wszystkim ono smakowało – czekoladowe z karmelowym posmakiem daktyli, aromatyzowane herbatą earl grey, naprawdę fajne połączenie. Więc dzielę się z Wami przepisem ale też ostrzegam, że jest duże ryzyko zakalca. Znam jednak i amatorów zakalca więc myślę, że przepis znajdzie swoich odbiorców.  Sama w dzieciństwie uwielbiałam zakalce i dziwiłam się czemu mama się tym martwi – teraz ją jednak rozumiem.  Więc to moja propozycja na rodzinne, niezobowiązujące ciasto – bo raczej go nie polecam na proszone obiady czy imprezy z gośćmi. Bardzo hygge 🙂

czekoladowe ciasto daktylowe-1

4.8 from 5 reviews
Czekoladowe ciasto z daktylami i herbatą earl grey
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Ciężki (lekko zakalcowate) ciasto czekoladowe słodzone daktylami z aromatem herbaty earl grey
Ingredients
  • 1 torebka herbaty earl grey
  • 200 g daktyli
  • 200 g mąki (użyłam orkiszowej typ 750)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 180 miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Na początku trzeba pamiętać o wyjęciu masła z lodówki, żeby zmiękło.
  2. Zaparzyć herbatę w 15 0 ml gorącej wody przez ok 5 minut.
  3. Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na ok 30 minut.
  4. Zmiksować daktyle z herbatą na gładka masę.
  5. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem albo nasmarować masłem.
  6. W misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować.
  7. Przełożyć do formy do pieczenia i piec 50-60 minut.
  8. Ostudzić ciasto.
  9. Czekoladę rozpuścić ( ja to robię w metalowej misce ustawionej na garnku z gorącą wodą) i posmarować wierzch ciasta.
3.5.3226

 

 

Related Posts

  • Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

    To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez…

  • Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

    Styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a…

  • Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

    Mówiłam już że lubię maj?  Za pierwsze ciepłe noce, za rabarbar, szparagi, truskawki, za wybuch…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bez cukru, ciasto, czekolada, daktyle, zdrowe słodycze

« Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    2 lutego 2017 at 17:37

    Bardzo mnie zaciekawił przepis,tylko się zastanawiam nad ilością masła w stosunku do mąki plus daktyle z herbatą-nie za dużo „mokrych” składników? Chętnie bym je wypróbowała:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2017 at 19:49

      Aga o właśnie pewnie dlatego ciasto „siadło” jak napisałam we wpisie, może rzeczywiście lepiej dać mniej mokrych składników – jak coś zmodyfikujesz daj znać,

      Odpowiedz
      • Aguś kulinarnie says

        2 lutego 2017 at 20:06

        Jasne,dam znać. W weekend się za nie zabiorę.Myślałam też,czy nie podwyższyć temp.na 180* ?

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          2 lutego 2017 at 20:14

          to zależy od piekarnika, mój mocno grzeje ale jak znasz dobrze swój piekarnik i zwykle pieczesz w 180 to na pewno taka temperatura nie zaszkodzi

          Odpowiedz
          • Aguś kulinarnie says

            4 lutego 2017 at 20:40

            Właśnie się studzi – dałam 150 g masła,pozostałe skł.bez zmian, piekłam 45 min. w temp.180 przez 25 min. kolejne 20 w temp.170 w piekarniku z termoobiegiem – zakalca ani śladu,środek wyrośnięty, pękł podczas pieczenia. Masło utarłam z jajkami(dodawałam stopniowo po 1),następnie dodałam zblendowane daktyle,na koniec suche składniki cały czas miksując:) Mogłoby być odrobinę słodsze,ale ogólnie jest ok :)))

        • cookingforemily says

          5 lutego 2017 at 21:52

          Dzięki za przetestowanie i wskazówki:)

          Odpowiedz
  2. Mondralka says

    3 lutego 2017 at 14:03

    Nie pomyślałabym, że można użyć w przepisie herbaty. Wygląda to naprawdę ciekawie. To dobrze, herbata dostarcza wiele przeciwutleniaczy. A dobrej jakości nawet i witaminy i inne cenne dla zdrowia związki. Myślę, że to ciekawy pomysł, by połączyć to z jakimś przepisem.

    Odpowiedz
  3. gin says

    4 lutego 2017 at 11:23

    Nazwij je brownie, i problem zakalca z głowy 😉
    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2017 at 13:55

      haha racja, brownie uchodzi z zakalcem:)

      Odpowiedz
  4. Majka says

    11 lutego 2017 at 19:23

    U mnie też lekko zakalcowate ale myślę, że to atut tego ciasta. Bardziej suche nie byłoby już tak wyjątkowe ? Polewę zrobiłam na slodko z karobem. Super pasuje.

    Odpowiedz
  5. Marta dietetyczka says

    25 kwietnia 2018 at 19:31

    Jak dla mnie rewelacja 🙂 jedyna modyfikacja to czekolada mleczna jako polewa, może mniej zdrowa wersja ale moja 2,5 letnia córka chętnie zjada 😉
    Wracam do tego przepisu 😉 wylądował na liście moich ulubionych

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 kwietnia 2018 at 07:55

      bardzo się cieszę:)) u nas też mleczna bardziej przyswajalna ale uparcie przyzwyczajam do gorzkiej:)

      Odpowiedz
  6. Olga says

    22 września 2019 at 21:14

    Zrobiłam zgodnie z podpowiedzią „Aguś kulinarnie says” i wyszło super:)
    Nie było zakalca

    Odpowiedz
  7. wyszło bez zakalca says

    17 maja 2020 at 15:03

    Wypróbowałam przepis i wyszło bardzo ciekawe ciasto. Wszystkim smakuje, nawet osobom z rodziny o tradycyjnych gustach. Upiekłam w funkcji termoobiegu w 160 stopniach i wyszło bez zakalca. Mój piekarnik mocno się nagrzewa i stąd niższa temperatura niż w przepisie. Piekłam 50 min i zostawiłam ciasto w studzącym się piekarniku. Dziękuję. Bardzo lubię pani blog. szczególnie przepis na owsiankę – CZEKOLADOWO- BANANOWA OWSIANKA Z CHRUPIĄCYMI NASIONAMI I ORZECHAMI. Pozdrawiam serdecznie Kata.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 maja 2020 at 13:50

      dziękuję za tę opinię:) cieszy mnie ze wyszło bez zakalca:)

      Odpowiedz
  8. Jadwiga says

    28 stycznia 2021 at 19:50

    Też zrobiłam, bo nie miałam pomysłu co zrobić z daktylami. Wyszło bez zakalca, a szkoda, bo lubię „zakalcowate” ciasta 🙂 Gości nie poczęstuję, bo chyba zjemy zanim przyjdą 😉 Lekko zmodyfikowałam przepis, masło rozpuściłam ( 150 g) i wlałam do pozostałych składników, dorzuciłam też trochę migdałów i cukier waniliowy, a na wierzch czekolada mleczna z kawałkami orzechów. Kęsy z czekoladą pyszne, te bez czekolady mało słodkie, ogólnie dobre, szybkie, polecam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress