Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Zupa z pieczonej papryki i kalafiora

20 lutego 2017 by cookingforemily 10 komentarzy

zupa-z-pieczonej-papryki Końcówka zimy to dla mnie zawsze ciężki czas..przygnębiający i bez energii. Wszystko szare, szara i ja. Czekam na lepsze czasy, planuję wiosenne i letnie urlopy i wypady. Mobilizuję się, żeby wrócić na jogę, narazie mi to nie wychodzi ale już jestem blisko. No nic, jeszcze miesiąc pewnie taki i powinno być lepiej. Na szczęście gotowanie mi się nie nudzi. Chociaż ciągle gotuję bardzo zimowo - zupy, mięsiwa, gulasze, kasze, jednogarnkowce i zapiekanki. Dziś na stole gęsta zupa z pieczonej papryki i pieczonego kalafiora. A na wierzchu garść żółtego, rozpływającego się sera. zupa z pieczonej papryki i kalafiora-2
5.0 from 4 reviews
Zupa z pieczonej papryki i kalafiora
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem
Serves: 4
Ingredients
  • 1 kalafior
  • 3 papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie)
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól. pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania
Instructions
  1. Kalafior umyć, obsuszyć i podzielić na kawałki.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić górną część z ogonkiem i przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek.
  3. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko przemieszać.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut aż kalafior zbrązowieje i papryka lekko sczernieje i popęka ( w połowie pieczenia przemieszać warzywa).
  5. Paprykę gorącą przełożyć do foliowej torebki.
  6. Pokroić cebulę, posiekać czosnek.
  7. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
  8. Zdjąć z papryki skórkę, kalafior i paprykę dodać do garnka z cebulą, dodać wędzoną papryką i za'atar, przemieszać i zalać rosołkiem.
  9. Gotować ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  10. Całość zblendować ręcznym blenederem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Podawać gorącą posypaną startym żółtym zerem.
3.5.3226

zupa-z-pieczonej-papryki

zupa-z-pieczonej-papryki

Related Posts

  • Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą

    Zbyt  nagle  przyszły  te chłody i deszcze. Od początku  tygodnia jestem w szoku. Nie wiem…

  • Gazpacho z dodatkiem arbuza i pieczonej papryki

    Ten przepis na gazpacho czy bardziej swojsko to ujmując:  chłodnik z pomidorów, od lat ratuje…

  • Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

    Winter is coming. Poczułam to bardzo wyraźnie. Przez chwilę można było udawać, że w tym…

Filed Under: Zupy Tagged With: kalafior, papryka, wegetariańskie, zupa krem

« Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą
Migdałowa owsianka z kakaową polewą »

Comments

  1. Majka says

    20 lutego 2017 at 20:16

    A ja się bardzo cieszę, że wrzucasz właśnie takie przepisy 🙂 Pierwsze co mi na myśl przychodzi gdy widzę nowy wpis: kolejne pyszne danie ?

    Odpowiedz
  2. Majka says

    6 maja 2017 at 20:34

    Przyszedł i czas na tę zupkę! Jest wyśmienita, pyszna, po prostu cudo! Doroto! Twoje zupy to „petardy” 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 maja 2017 at 20:50

      Dzięki Majka!:))

      Odpowiedz
  3. monika says

    6 sierpnia 2017 at 04:28

    jaka papryke Pani dodaje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 sierpnia 2017 at 08:42

      Chodzi o kolor? To czerwone

      Odpowiedz
      • monika says

        8 sierpnia 2017 at 13:15

        dziękuje:)

        Odpowiedz
  4. Marta says

    25 października 2019 at 09:55

    Zaskakująco pyszna. Dodatek wędzonej papryki dodaje smaku. Mniam 😊

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2019 at 09:46

      dokładnie, taka niepozorna zupka a w smaku pyszność:)

      Odpowiedz
  5. Iwona says

    6 kwietnia 2020 at 15:02

    Zupa wyszła rewelacyjna! choć z braku kalafiora użyłam mrożonych warzyw, w których był m.in.kalafior,ale i fasolka szparagowa zielona i obawiałam się jak to będzie smakowało i wyglądało. Dzieci coś nie mogą się przekonać do czosnku więc dodałam tylko 2 ząbki. Czuć czerwoną paprykę, czosnku wcale a kolor delikatnie czerwony, apetyczny:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 kwietnia 2020 at 22:38

      W tym przepisie można też upiec czosnek z papryką i kalafiorem a pieczony zupełnie zmienia smak- traci na ostrości i czosnkowatości i robi się wręcz słodkawy:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress