Zupa z pieczonej papryki i kalafiora
Prep time
Cook time
Total time
Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem
Serves: 4
Ingredients
- 1 kalafior
- 3 papryki
- 4 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie)
- 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- sól. pieprz do smaku
- ser żółty do posypania
Instructions
- Kalafior umyć, obsuszyć i podzielić na kawałki.
- Paprykę umyć, osuszyć, wykroić górną część z ogonkiem i przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek.
- Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko przemieszać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut aż kalafior zbrązowieje i papryka lekko sczernieje i popęka ( w połowie pieczenia przemieszać warzywa).
- Paprykę gorącą przełożyć do foliowej torebki.
- Pokroić cebulę, posiekać czosnek.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Zdjąć z papryki skórkę, kalafior i paprykę dodać do garnka z cebulą, dodać wędzoną papryką i za'atar, przemieszać i zalać rosołkiem.
- Gotować ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
- Całość zblendować ręcznym blenederem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawać gorącą posypaną startym żółtym zerem.
Majka says
A ja się bardzo cieszę, że wrzucasz właśnie takie przepisy 🙂 Pierwsze co mi na myśl przychodzi gdy widzę nowy wpis: kolejne pyszne danie ?
Majka says
Przyszedł i czas na tę zupkę! Jest wyśmienita, pyszna, po prostu cudo! Doroto! Twoje zupy to „petardy” 😀
cookingforemily says
Dzięki Majka!:))
monika says
jaka papryke Pani dodaje?
cookingforemily says
Chodzi o kolor? To czerwone
monika says
dziękuje:)
Marta says
Zaskakująco pyszna. Dodatek wędzonej papryki dodaje smaku. Mniam 😊
cookingforemily says
dokładnie, taka niepozorna zupka a w smaku pyszność:)
Iwona says
Zupa wyszła rewelacyjna! choć z braku kalafiora użyłam mrożonych warzyw, w których był m.in.kalafior,ale i fasolka szparagowa zielona i obawiałam się jak to będzie smakowało i wyglądało. Dzieci coś nie mogą się przekonać do czosnku więc dodałam tylko 2 ząbki. Czuć czerwoną paprykę, czosnku wcale a kolor delikatnie czerwony, apetyczny:)
cookingforemily says
W tym przepisie można też upiec czosnek z papryką i kalafiorem a pieczony zupełnie zmienia smak- traci na ostrości i czosnkowatości i robi się wręcz słodkawy:)