Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Przetwory / Domowy ajvar

Domowy ajvar

21 września 2017 by cookingforemily 8 komentarzy

domowy-ajvar

Przetwory w naszej rodzinie robi mama. Ma to we krwi. Co roku zapełnia swoją piwniczkę na nowo- zawsze robi kilka rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów.

Ja w związku z tym nie mam już motywacji do robienia przetworów – chociaż sama idea mi się bardzo podoba to jednak nie można jej nie zarzucić czasochłonności, no więc jak nie muszę… Czasem jednak mam zrywy półprzetworowe i coś mi do głowy wpada – kilka lat temu zrobiłam dżem pomarańczowy i był boski, robiłam konfiturę z arbuza, mój ulubiony dżem morelowy albo  ogórki na ostro (to niestety mało udany eksperyment bo były tak ostre, że nikt ich nie mógł zjeść). Ale są to sporadyczne zrywy. W tym roku naszło mnie na ajvar – którymś z poprzednich magazynów „Kuchnia” był dodatek o przetworach – było tam kilka wersji ajvaru, wybrałam ten.

Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików –  ale to taka forma medytacji… polecam na odstresowanie się. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami z końca lata.

domowy-ajvar


5.0 from 3 reviews
Domowy ajvar
 
Drukuj
Prep time
50 min
Cook time
2 godzin
Total time
2 godzin 50 min
 
Łagodny ajvar domowy - dodatek do kanapek, serów, mięs. Przepis z magazynu "Kuchnia"
Ingredients
  • 2,5 kg czerwonej papryki
  • 2 papryczki chilli
  • ½ kg pomidorów
  • 1 kg bakłażanów
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Paprykę umyć, wykroić wierzch z każdej, pozbawić gniazd nasiennych.
  3. Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika,
  4. Piec ok 15 obracając paprykę, żeby przypiekła się z każdej strony.
  5. Wyjąć blachę z piekarnika - paprykę przełożyć do foliowej torebki i zakręcić, żeby nie dochodziło powietrze, odłożyć
  6. Na blachę przełożyć pomidory, piec 10 minut.
  7. Chilli i czosnek zmiksować na gładką pastę (można dodać trochę oliwy).
  8. Pomidory wyjąć i przełożyć do miski.
  9. Bakłażany umyć, każdy ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze i piec 50 minut
  10. Pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito.
  11. Z papryki zdjąć skórkę.
  12. Upieczone bakłażany lekko przestudzić a następnie wyjąć z nich łyżką miąższ.
  13. Papryki i bakłażana zmiksować, połączyć z pomidorami i pastą z papryczek i czosnku.
  14. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut.
  15. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut.
  16. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć do sucha.
  17. Gorący ajvar przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić przykrywkami do dołu do ostygnięcia.
3.5.3226

domowy-ajvar

 

Related Posts

  • Domowy syrop daktylowy

    Sama teraz nie mogę w to uwierzyć ale pierwszy raz zetknęłam się z syropem daktylowym…

  • Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent

    O moim podejściu do słodyczy pisałam już na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale…

  • Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek

    Ten wpis powinien mieć tytuł "Soczek babci Kisi" bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas…

Filed Under: Przetwory Tagged With: ajvar, bakłażan, papryka, pomidory, przetwory

« Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem
Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa »

Comments

  1. Zuza says

    21 września 2017 at 10:29

    ajvar jest u mnie stałym składnikiem w kuchni. Zrobienie domowego – świetna sprawa 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    21 września 2017 at 16:17

    Świetny! Ile słoiczków wychodzi z tych składników? Zastanawiam się czy jest sens robić bez chili skoro za kilka miesięcy będę musiała odstawić ostre smaki na bok. Co sądzisz o tym skróconym składzie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 września 2017 at 20:23

      Tego chilli jest tam nie dużo i całość nie jest zbyt ostra, Może po prostu dodaj jedną papryczkę zamiast dwóch, zaostrzy całość delikatnie.
      Oprócz tych słoików na zdjęciu było jeszcze kilka ( 4-5) podobnych rozmiarów.

      Odpowiedz
      • Majka says

        21 września 2017 at 21:00

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  3. Asa_6niebo says

    21 września 2017 at 22:30

    na smutne jesienne dni, bomba!

    Odpowiedz
  4. Majka says

    4 października 2017 at 13:30

    Zrobiłam tak jak mi poradziłaś. Sos wyszedł pyszny ? Dla mnie idealny ❤ Mam 5 średniej wielkości słoików + trochę sosu od razu do obiadu. Baaardzo polecam!

    Odpowiedz
  5. Dawid says

    12 czerwca 2018 at 22:50

    Dziękuję za odpowiedź w sprawie sosu. A teraz pytanie dotyczące ajvaru i bakłażanów: ile tego miąższu z bakłażanów wyjąć?
    Na upartego można tak jak w avocado, czyli zostawić samą skórkę, ale to chyba nie o to chodzi?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 czerwca 2018 at 11:26

      To zależy jaki jest bakłażan. Niektóre – te dojrzałe -mają dużo pestek to zwykle staram się je oddzielać i wyrzucać. Ale jak jest mało pestek to daję wszystko ( oprócz skórki) – po zmieszaniu z innymi warzywami nie będzie to przeszkadzało, ajvar nie musi być gładki jak przecier.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress