Macie takie momenty totalnego niezdecydowania obiadowego? Kiedy w głowie pustka, nikt nie ma na nic specjalnego zamówienia, przeglądacie książki kucharskie i nic Wam się nie podoba, zapisane na kompie i pintereście przepisy do wypróbowania nagle tracą swoją atrakcyjność? Ja czasem tak miewam. I co wtedy robię? Zaczynam przeglądać po raz setny „Plenty” albo „Plenty more” Ottholenghiego. I zawsze trafiam tam na coś co mam ochotę zjeść. To mój stary i nowy testament kulinarny:)
Tym razem wpatrzyłam zapiekankę makaronową z drobnego makarony orzo z dodatkiem bakłażana, marchewki, selera i pomidorów i kawałków mozzarelli, która pi upieczeniu cudownie się ciągnie. Ottholenghi nie zawodzi nigdy. Tylko co będzie jak przerobię wszystkie przepisy..
- 6-7 łyżek oliwy
- 1 duży bakłażan
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g makaronu orzo
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 400 ml wywaru warzywnego
- skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 200 g mozzarelli
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Bakłażana pokroić w plastry ok półtora cm. Posolić z obu stron odłożyć na 15 minut.
- Marchewkę pokroić w kostkę, seler w plasterki, cebulę i czosnek posiekać.
- Bakłażana wytrzeć, pokroić w kostkę,
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i smażyć mieszając ok 10 minut aż zbrązowieje. Odłożyć na ręcznik papierowy.
- Na patelnię dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić seler, marchewkę, cebulę, smażyć 3-4 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- Na patelnię wrzucić makaron, zmieszać z warzywami, dodać trochę rosołku i wymieszać całość – przełożyć do miski.
- Mozzarelle pokroić w drobną kostką
- Do miski dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz do smaku.
- Formę do pieczenia wysmarować jakimś tłuszczem ( np masło)
- Przełożyć masę, wygładzić,
- Na wierzch położyć pokrojone w plastry pomidory i posypać resztą oregano.
- Piec ok 40 minut ( ja początkowo piekłam przykryte folią aluminiową, którą zdjęłam 15 minut przed końcem pieczenia)
- •
Dodaj komentarz