Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów

Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów

17 października 2017 by cookingforemily 9 komentarzy

zapiekanaka-z-kaszy-jaglanej-grzyby

Przegapiłam w tym roku sezon grzybowy a wiem, że był obfity. Żałuję, bo lubię zbierać grzyby i lubię je jeść. Niestety to był dość ciężki czas w pracy, i siedziałam cały wrzesień w Warszawie. Do lasu udało mi się dotrzeć dopiero w ostatni weekend. Niestety czekały na nas mocno ponadgryzane, nieliczne lekko przerośnięte grzyby. Dla Emilki jednak była to duża frajda – znajdowaniu grzybów, więc można potraktować ten nasz wypad na grzyby jako dobry spacer z wątkiem przygodowym:)

Udało się jednak grzybów nazbierać tyle, że mogła powstać ta zapiekanka z kaszą jaglaną . Robi się ją trochę jak risotto, ale zamiast ugotować całość w wywarze, w połowie gotowania kaszę mieszamy z jajkami i zapiekamy w piekarniku. Powstaje coś w rodzaju ciasta, kótre można kroić w trójkąty ( i zjeść na zimno jak też na ciepło). Cała zapiekanka była dla nas bo Emilka jeszcze nie je grzybów leśnych – nie chodzi tu nawet o ryzyko zatrucia – bo jestem ostrożnym zbieraczem i właściwie zbieram tylko podgrzybki i borowiki ( jak się trafią), ale ze względu na to, że są zbyt ciężkostrawne dla dziecka.

zapiekanaka-z-kaszy-jaglanej-grzyby


5.0 from 1 reviews
Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina
 
Jesienna zapiekana z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami z dodatkiem szałwi
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500-700 g grzybów leśnych
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 6 listków szałwii
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyzeczki)
  • 4 jajka
  • garść posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać, grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć aż się zeszkli, dodać czosnek i grzyby - smażyć ok 10 minut mieszając.
  3. Garnek o grubym dnie postawić na mały ogień- jak się rozgrzeje wrzucić suchą kaszę i prażyć mieszając aż zacznie wydobywać orzechowy zapach - zalać rosołkiem.
  4. Do kaszy dodać usmażone grzyby i gotować mieszając ok 10 minut aż część płynu się wchłonie.
  5. Kaszę zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia - na ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem.
  7. Do przestygniętej kaszy dodać jajka, posiekaną natkę i szałwię oraz skórkę z cytryny - wymieszać.
  8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  9. Formę ze zdejmowany brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć formy na tartę, należy ją wysmarować masłem). Wyłożyć kaszę,
  10. Piec 30 minut.
  11. Przed pokrojeniem lekko przestudzić.
  12. Można podać z sosem pomidorowym. Pasuje też surówka z marchewki.
3.5.3228

zapiekanaka-z-kaszy-jaglanej-grzyby

 

 


Na grzyby...

Related Posts

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

  • Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami

    Niestety skończyły się czasy kiedy Emilka jadła wszystko i chętnie próbowała nowych rzeczy. Teraz jej…

Filed Under: Na obiad Tagged With: bezglutenowe, grzyby, kasza jaglana, nie dla dzieci, zapiekanka

« Odwrócone ciasto z figami
Korzenna tarta z dynią i mascarpone »

Comments

  1. gin says

    17 października 2017 at 12:11

    Mmm, musiała smakować bosko! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 października 2017 at 12:22

      Gin, dzięki, rzeczywiście fajna była. Yakie zapiekane risotto tylko z kaszą jaglaną. Super do podgrzewania:)

      Odpowiedz
  2. Aguś kulinarnie says

    17 października 2017 at 18:44

    Wspaniałości:)

    Odpowiedz
  3. Monika says

    21 października 2017 at 12:12

    Mam pytanie,czy z pieczarek by wyszla?

    Odpowiedz
    • Cookingforemily says

      21 października 2017 at 12:22

      Wyjdzie oczywiście chociaż pieczarki nie mają takiego aromatu i smaku jak grzyby leśne. Jak będziesz je podsmażała dodaj trochę sosu sojowego albo jak masz to pasty miso, żeby je naładować bardziej umami i wzmocnić smak?

      Odpowiedz
      • Monika says

        22 października 2017 at 05:13

        Dobry pomysł!
        Wlasnie myślałam o tym zeby dodac tez kilka suszonych grzybow dla aromatu i posmaku,bo wiadomo pieczarki są mniej wyraziste,dzieki!

        Odpowiedz
  4. Badylarka says

    21 października 2017 at 18:11

    Sezon na grzyby jeszcze się nie kończy. Bywają lata, gdy czerwony kozaki zbiera się w grudniowym śniegu.
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji „Na grzyby…2”

    Odpowiedz
  5. Majka says

    16 października 2022 at 15:49

    Przepyszne jesienne danie 🥰 Akurat miałam odpowiednią ilość grzybów leśnych.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2022 at 16:39

      dokładnie, takie proste i pyszne

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress