Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Odwrócone ciasto z figami

Odwrócone ciasto z figami

9 października 2017 by cookingforemily 3 komentarze

Naszła mnie w weekend ochota na ciasto z figami. Na blogach i na instagramie wszędzie dynie i figi. Ja sezon na dynię rozpocznę w pałni przy najbliższej wizycie u mojej mamy, po rozprawieniu się z jedną z dyń z ogródka. Fig jeszcze nie jadałam w tym roku, więc uznałam, że czas najwyższy. Zrobiłam proste, ucierane ciasto z mąki owsianej i mielonych migdałów. Figi i miód wyłożyłam na dno bo lubię odwrócone ciasta. Ciasto wyszło ciężki i wilgotne, lepkie z wierzchu ale nie za słodkie. Ja takie ciasta z migdałami lubię jeść z jogurtem. Do jesiennej kawy najlepsze.

Za nami ciężki tydzień. W zeszły wtorek mieliśmy lecieć na Gran Canarie, ale niestety nic z tego nie wyszło bo w poniedziałek wylądowaliśmy w szpitalu z Emilką, która jak się okazało dostała zapalenia stawu biodrowego. Lekarz zalecił 5 dni bez wstawania z łóżka… palmy i baseny zamieniliśmy na kanapę w pokoju. Na szczęście noga już wyleczona, ale lekki smutek został a pogoda nie pomaga.


5.0 from 1 reviews
Odwrócone ciasto z figami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
60 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Proste jesienne ciasto ze świeżymi figami, migdałami i miodem
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 5-6 świeżych fig
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g masła (musi być miękkie więc trzeba pamiętać i wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki)
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 230 g mąki owsianej (albo orkiszowej)
  • 100 g migdałów zmielonych
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 230 ml jogurtu naturalnego
Instructions
  1. Brzegi okrągłej formy z wyjmowanym brzegiem (26 cm) nasmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na dnie rozprowadzić miód ( jeżeli jest zbyt gęsty to podgrzać wcześniej)
  3. Figi pokroić na plasterki i rozłożyć na dnie.
  4. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  5. Masło utrzeć mikserem z cukrem aż zbieleje a cukier się rozpuści ( ok 7-10 minut).
  6. W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek i sodę.
  7. Do masła dodawać cały czas miksując - po jednym jajku na zamianę z łyżką mieszanki suchych składników, na koniec dodać jogurt i resztę mąki - zmiksować.
  8. Ciasto wyłożyć na figi.
  9. Piec 60 minut .
  10. Po wyciągnięciu ostudzić przez ok 20 minut, zdjąć obręcz i obrócić do góry dnem -na koniec delikatnie zdjąć górę ( formę i papier).
3.5.3228

Related Posts

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Ciastka z migdałami i figami

    Te ciastka z migdałami i figami przypominają włoskie cantucci. Twardawe, choć nie aż tak twarde…

  • Kokosowe ciasto bananowe

    Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, figi, mąka owsiana

« Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie
Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów »

Comments

  1. Majka says

    9 października 2017 at 23:47

    Współczuję choroby córeczki. A z wyjazdu już nici? Ciasto za to prezentuje się wspaniale 🙂 I szybkie do zrobienia. Figi w tym sezonie użyte już w mleku sezamowym 🙂 I powtórzę jeszcze nie raz.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 października 2017 at 11:56

      No niestety nici…
      pociezam się dobrym jedzeniem:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    14 października 2017 at 19:20

    Ciasto jest przepyszne ❤ Idealne na tę porę roku.
    Masz rację – jedzeniem można naprawdę poprawić sobie nastrój ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress