To, że zupy są świetne na jesień to wiadomo, to że dynia jest świetna na jesień też wiadomo. Zupa ta jednak idealna jest na jesień też z innego powodu – zawiera w znacznej większości pomarańczowe składniki – soczewicę, marchewkę i dynię więc całość ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor – zachodzące słońce na talerzy w opozycji do szaroburu za oknem.
Ta zupa z dyni i marchewki z dodatkiem mleka kokosowego jest delikatna i lekko słodkawa – więc nada się dla dzieci. Zawiera co prawda przyprawy – kumin, kurkumę i kolendrę ale one nie dominują smaku. W wersji dorosłej można dodać papryczkę chilli do środka, albo też ( tak jak w naszym przypadku) polać olejem z dodatkiem chilli po wierzchu. U nas zupa przeszła test smaku Emilki – chociaż oczywiście nie przeszła posypka z orzechów i kolendry. Posypka jest cudowna i nadaje zupie charakteru – ale Emilka wolała swój ulubiony groszek ptysiowy.
Warzywa są uprzednio upieczone z dodatkiem przypraw – co też bardzo dobrze wpływa na smak zupy. Można nawet się chwilę zapomnieć.. jak się spieką to nie będzie przeszkadzało.
Wiem, trochę się nad nią rozpływam… ale ja bardzo lubię takie smaki:)
- 4 marchewki
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyzki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli
- 1i ½ litra wywaru warzywnego
- ⅔ szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy limonki
- do posypania:
- ½ łyżki oleju kokosowego
- posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść)
- ½ łyżeczki papryki
- kolendra
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Marchewki pokroić w plasterki, dynię w kawałki, cebulę w półplasterki a czosnek grubo posiekać.
- Przyprawy ugnieść i wymieszać w moździerzu.
- Marchewki wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy i ⅓ przypraw – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczeni, wstawić do piekarnika.
- Dynię, cebulę i czosnek przełożyć do miski – wymieszać z pozostałą oliwą i przyprawami, po 15 minutach pieczenia dodać do marchewek.
- Piec kolejne 20 minut, mieszając warzywa co jakiś czas.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie.
- Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody).
- Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki i orzechy, dodać olej kokosowy i paprykę, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Zupę podawać z urażonymi pestkami i orzechami oraz posypane kolendrą.
Dodaj komentarz