Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Zupa z dyni, marchewki i soczewicy

Zupa z dyni, marchewki i soczewicy

4 grudnia 2017 by cookingforemily Leave a Comment

zupa-z-dyni-marchewki-soczewicy

To, że zupy są świetne na jesień to wiadomo, to że dynia jest świetna na jesień też wiadomo. Zupa ta jednak idealna jest na jesień też z innego powodu – zawiera w znacznej większości pomarańczowe składniki – soczewicę, marchewkę i dynię więc całość ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor – zachodzące słońce na talerzy w opozycji do szaroburu za oknem.

zupa-z-dyni-marchewki-soczewicy

Ta zupa z dyni i marchewki z dodatkiem mleka kokosowego jest delikatna i lekko słodkawa – więc nada się dla dzieci. Zawiera co prawda przyprawy – kumin, kurkumę i kolendrę ale one nie dominują smaku. W wersji dorosłej można dodać papryczkę chilli do środka, albo też ( tak jak w naszym przypadku) polać olejem z dodatkiem chilli po wierzchu. U nas zupa przeszła test smaku Emilki – chociaż oczywiście nie przeszła posypka z orzechów i kolendry. Posypka jest cudowna i nadaje zupie charakteru – ale Emilka wolała swój ulubiony groszek ptysiowy.

zupa-z-dyni-marchewki-soczewicy

Warzywa są uprzednio upieczone z dodatkiem przypraw – co też bardzo dobrze wpływa na smak zupy. Można nawet się chwilę zapomnieć.. jak się spieką to nie będzie przeszkadzało.

Wiem, trochę się nad nią rozpływam… ale ja bardzo lubię takie smaki:)

Zupa z dyni, marchewki i soczewicy
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina
 
Idealna zupa na jesień gdy za oknem szaro i ciemno. Zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchewki - same ciepłe kolory i rozgrzewające przyprawy.
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 4 marchewki
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyzki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli
  • 1i ½ litra wywaru warzywnego
  • ⅔ szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połowy limonki
  • do posypania:
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść)
  • ½ łyżeczki papryki
  • kolendra
Instructions
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. Marchewki pokroić w plasterki, dynię w kawałki, cebulę w półplasterki a czosnek grubo posiekać.
  3. Przyprawy ugnieść i wymieszać w moździerzu.
  4. Marchewki wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy i ⅓ przypraw – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczeni, wstawić do piekarnika.
  5. Dynię, cebulę i czosnek przełożyć do miski – wymieszać z pozostałą oliwą i przyprawami, po 15 minutach pieczenia dodać do marchewek.
  6. Piec kolejne 20 minut, mieszając warzywa co jakiś czas.
  7. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie.
  8. Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody).
  9. Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  10. Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki i orzechy, dodać olej kokosowy i paprykę, wymieszać i zdjąć z ognia.
  11. Zupę podawać z urażonymi pestkami i orzechami oraz posypane kolendrą.
3.5.3229

Related Posts

  • Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

    To jedna z moich ulubionych zup i to z wielu powodów. Po pierwsze bardzo lubię…

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem

    I po świętach.. uff. Teraz tylko trzeba dojeść zapasy sałatki jarzynowej, żurku,  niedobitki wędlin i…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: czerwona soczewica, dynia, kolenda, kolendra, marchewka, mleko kokosowe, wegetariańskie

« Jaglane krakersy z parmezanem
Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress