Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika

Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika

26 stycznia 2015 by cookingforemily 12 komentarzy

krakersy-z-ziaren-i-pasta-ze-slonecznika

Baaaardzo zdrowa przekąska – krakersy z ziaren siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Całe mnóstwo dobroci do pochrupania. Siemię lniane to trochę nasz niedoceniany super-składnik – bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3, cynk, magnez i żelazo, ma właściwości odchudzające i przeciwzapalne. Sezam to przede wszystkim bardzo bogate źródło wapnia (niełuskany ma go 10 razy więcej niż mleko) oraz magnezu.  Słonecznik to też bardzo bogate źródło magnezu, witaminy E i kwasu foliowego. Oprócz ziaren właściwie nic więcej tam nie ma ( plus jedno białko). Podsumowując można powiedzieć, że te krakersy są więc przede wszystkim odstresowujące ( magnez !) i odchudzające. Mają dość specyficzny smak, dzieciom mogą one nie posmakować – Emilka poskubała i zostawiła swój kawałek – no ale ona nie potrzebuje jeszcze się odstresować ani tym bardziej odchudzać. Ale dla dorosłych jako zdrową przekąskę bardzo polecam. Można je chrupać same albo z jakąś pastą. Ja zrobiłam dodatkowo do ich posmarowania pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów.

Krakersy wyszyły mi dość ciemne – bo dodałam sos sojowy ciemny ale można dodać też jasny albo po prostu posolić.

5.0 from 1 reviews
Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Zdrowa przekąska do pochrupania - bogata w magnez i wapń. Dla odchudzajacych się i potrzebujących zniwelowania poziomu stresu.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 2 szklanki ziaren: słonecznika siemienia lnianego i sezamu (najlepiej nieoczyszczonego)
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub ⅓ łyżeczki soli)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 białko
  • 180 ml wody
Instructions
  1. Ziarna wymieszać, odsypać 1 i ⅓ szklanki ziaren
  2. Resztę ( ⅔) zmielić na bardzo drobno – najlepiej w młynku do kawy.
  3. Zmieszać zmielone ziarna z całymi, dodać resztę składników i wymieszać.
  4. Odstawić na 10 minut.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać na niego masę i rozprowadzić równo po całej powierzchni.
  6. Nagrzać piekarnik do 150 stopni, wstawić blachę i piec 30 minut.
  7. Wyjąć blachę z piekarnika, masę (która powinna być już sztywna) pokroić nożem w kratkę, delikatnie podważając rozdzielić kawałki i rozłożyć z powrotem na blasze do góry odwrotną stroną niż był poprzednio. Będą się trzymały ale będą jeszcze trochę miękkie.
  8. Piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
  9. Blachę wyjąć i całkowicie ostudzić krakersy.
  10. Dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku
3.2.2929

 

Related Posts

  • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

    Jak się zdecydujecie zrobić ostatnio tu goszczące krakersy to polecam dorobić do nich jakieś smarowidło…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, krakersy, przekąska, sezam, siemię lniane, słonecznik

« Zdrowy krem czekoladowy
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów »

Comments

  1. Marcelina says

    27 stycznia 2015 at 17:01

    A widziałam ostatnio w sklepie siemię lniane i się zastanawiałam do czego mogłabym użyć, a krakersy mi się bardzo podobają 🙂

    Odpowiedz
  2. Paula says

    28 stycznia 2015 at 10:50

    Czym można zastąpić białko przy alergii?

    Odpowiedz
    • woman76 says

      27 czerwca 2016 at 10:53

      Ja spróbuję zamiast białka ubić wodę po gotowaniu ciecierzycy.

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        27 czerwca 2016 at 12:40

        daj znać jak wyszło, myślę że bez białka też będzie ok bo siemię lniane ma dużo lepkości.

        Odpowiedz
  3. cookingforemily says

    28 stycznia 2015 at 21:04

    Możesz spróbować bez białka wogóle – siemię lniane się robi klejące po zmieszaniu z wodą, więc powinno się trzymać – nie próbowałam tej wersji ale myślę, że może się udać.
    Możesz też dodać trochę nasion chia – one po zmieszaniu z wodą mogą stanowić substytut białka. 1 łyżka wystarczy.

    Odpowiedz
    • Ania says

      21 marca 2021 at 10:24

      Ja raz zapomniałam jajka i wyszło tak samo dobrze…od tej pory robię bez jajka.

      Odpowiedz
  4. ada. says

    3 lutego 2015 at 19:45

    a gdyby je zrobić z dodatkiem kakao i ew. syropem z agawy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 lutego 2015 at 20:49

      One są raczej wytrawne. Nie mam pojęcia jak będą smakować na słodko. Szczerze mówiąc jakoś tego nie czuję:)

      Odpowiedz
  5. maj says

    28 marca 2015 at 17:21

    ile dokładnie ma być siemienia, sezamu i słonecznika? 2 szklanki każdego – czyli 2 siemienia, 2 słonecznika i 2 sezamu?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 marca 2015 at 21:23

      2 szklanki w sumie

      Odpowiedz
      • maj says

        29 marca 2015 at 20:38

        a jak to wymierzyć w takim razie? na oko? 🙂 pytania laika, wybacz 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          29 marca 2015 at 21:40

          Nie musi ich być idealnie po równo, jak będzie któryś z nich trochę więcej nic się nie stanie. Możesz też dodać więcej tych które lubisz najbardziej ( ja np daję troszkę więcej słonecznika niż sezamu). Ważne, żeby w sumie było ich ok dwóch szklanek po zmieszaniu.

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress