I po świętach.. uff. Teraz tylko trzeba dojeść zapasy sałatki jarzynowej, żurku, niedobitki wędlin i pieczystego i… wolność! Można zacząć gotować wegetariańsko, rześko i nietradycyjnie. Na tę okoliczność polecam tę zupę ze słodkich ziemniaków i czerwonej soczewicy. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa plus lekki i rześki sos z avocado, jogurtu, kolendry i limonki. Czyli doskonała propozycja na przedwiośnie, jakie ciągle- pogodowo przynajmniej – u nas panuje. Zupa jest jeszcze zimowa ale sos już wiosenny. No i te kolory!… czas zapomnieć o szarych mięsiwach i stonowanej sałatce warzywnej.
- ZUPA:
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy/oleju kokosowego
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- po ½ łyżeczki: kolendry mielonej, kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
- 2 litry wywaru warzywnego
- 1 i ½ szklanki soczewicy
- 2 słodkie ziemniaki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego.
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz do smaku
- Avo-kolendrowy SOS:
- 1 miękkie avocado
- 2 łyżki soku z limonki
- garść kolendry
- 4 łyżki jogurty naturalnego
- trochę wody
- sól
- Cebulę pokroić na drobne kawałki.
- Słodkie ziemniaki posiekać w kosteczkę.
- Soczewicę przepłukać na sitku.
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
- Jak cebula będzie miękka dodać przyprawy i wszystko dobrze zmieszać, chwilę podsmażyć cebulę z przyprawami i dodać do niej wywar warzywny.
- Do zupy dodać soczewicę, gotować 5 minut i dodać ziemniaki.
- Całość gotować aż ziemniaki zmiękną ( ok 15 minut). Dodać pomidory i przecier i gotować kolejne 5 minut.
- Zupę doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- W mikserze umieścić wszystkie składniki na sos, dodać 2-3 łyżki wody i zmiksować na gładki sos przypominający gęstością śmietanę ( w razie potrzeby dodać więcej wody).
- Podawać zupę z sosem na wierzchu.
Dodaj komentarz