Jak sobie radzicie z nagłym atakiem jesieni? Ja jestem w szoku i niedowierzaniu i zdecydowanie nie jestem na to gotowa. Nie mogę się rozgrzać od tygodnia, nie wiem jak się ubrać, nie radzę sobie:) Szok, nie tylko termiczny. Jesień ma swój urok i nawet go czasem dostrzegam ale to tylko po tym, jak już się z nią pogodzę, a póki co jestem w fazie zaprzeczania. Ale prawda jest taka, że moje gotowanie się od razu zmieniło i to chyba moja kuchnia szybciej się adaptuje niż ja sama. Od razu przyszła ochota na zupy i zapiekanki, zaczęłam znów pić herbatę ( a ostatnią wypiłam chyba w marcu:) no i desperacko zapragnęłam połączenia jabłek i cynamonu. Wymyśliłam sobie granolę o smaku szarlotki. Z jabłek zrobiłam mus, dodałam orzechy i rodzynki i zapiekłam wszystko razem. Pewnie już to kiedyś pisałam, ale połączenie jabłek u cynamonu to dla mnie najskuteczniejszy sposób na jesienną melancholię, zawsze działa. Szarlotkowa granola poleca się i Wam na jesienne śniadania.
- 3 jabłka
- ⅓ szklanki wody
- 3 szklanki płatków owsianych
- ⅔ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy)
- 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
- Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
- Jabłka umieścić w garnku, zalać ¼ szklanki wody i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut aż się rozpadną, zmiksować na sos.
- Płatki wymieszać w misce z cynamonem i solą, dodać posiekane orzechy i rodzynki.
- Do jabłek dodać syrop klonowy i olej kokosowy, w razie potrzeby podgrzać, żeby olej się rozpuścił.
- Wlać do miski z płatkami, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
- Wysypać na blachę płatki, rozłożyć równo.
- Piec przez 20 minut, często mieszając.
- Ostudzić, przełożyć do pojemnika.
- Podawać jak lubicie - z mlekiem, jogurtem, owocami.
Majka says
Zachęciłaś ? Robię! Mam to samo z herbatą ?
Domi15 says
Ciekawa alternatywa dla szarlotki! 🙂 Przepis na pewno przyda się na jesienne poranki 😉
Geny po ojcu says
Muszę zrobić, moi chłopcy uwielbiają szarlotkę ?
FasOla says
Przepis rewelacja! Pychota!!! Ja tylko przetrzymalam nieco dłużej w piekarniku bo mi słabiej przypieka ?
cookingforemily says
cieszę się, że smakowało Olcia:) a piekarnik piekarnikowi nie równy, więc trzeba to wyczuć:) poza tym ona jak pieczesz to wydaje się miękka jeszcze ale po ostygnięciu wszystko jest ok – nabiera chrupkości
Majka says
Potwierdzam, granola pychotka 😀
cookingforemily says
cmok 🙂