Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Szarlotkowa granola

Szarlotkowa granola

26 września 2018 by cookingforemily 7 komentarzy

szarlotkowa-granola-z-jablkami-orzechami

Jak sobie radzicie z nagłym atakiem jesieni? Ja jestem w szoku i niedowierzaniu i zdecydowanie nie jestem na to gotowa. Nie mogę się rozgrzać od tygodnia, nie wiem jak się ubrać, nie radzę sobie:) Szok, nie tylko termiczny. Jesień ma swój urok i nawet go czasem dostrzegam ale to tylko po tym, jak już się z nią pogodzę, a póki co jestem w fazie zaprzeczania. Ale prawda jest taka, że moje gotowanie się od razu zmieniło i to chyba moja kuchnia szybciej się adaptuje niż ja sama. Od razu przyszła ochota na zupy i zapiekanki, zaczęłam znów pić herbatę ( a ostatnią wypiłam chyba w marcu:) no i desperacko zapragnęłam połączenia jabłek i cynamonu. Wymyśliłam sobie granolę o smaku szarlotki. Z jabłek zrobiłam mus, dodałam orzechy i rodzynki i zapiekłam wszystko razem. Pewnie już to kiedyś pisałam, ale połączenie jabłek u cynamonu to dla mnie najskuteczniejszy sposób na jesienną melancholię, zawsze działa. Szarlotkowa granola poleca się i Wam na jesienne śniadania.

szarlotkowa-granola-z-jablkami-orzechami


5.0 from 4 reviews
Szarlotkowa granola
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Jesienna, szarlotkowa granola - z jabłkami, cynamonem i orzechami
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 3 jabłka
  • ⅓ szklanki wody
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • ⅔ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
Instructions
  1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
  2. Jabłka umieścić w garnku, zalać ¼ szklanki wody i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut aż się rozpadną, zmiksować na sos.
  3. Płatki wymieszać w misce z cynamonem i solą, dodać posiekane orzechy i rodzynki.
  4. Do jabłek dodać syrop klonowy i olej kokosowy, w razie potrzeby podgrzać, żeby olej się rozpuścił.
  5. Wlać do miski z płatkami, wymieszać.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  7. Wysypać na blachę płatki, rozłożyć równo.
  8. Piec przez 20 minut, często mieszając.
  9. Ostudzić, przełożyć do pojemnika.
  10. Podawać jak lubicie - z mlekiem, jogurtem, owocami.
3.5.3251

szarlotkowa-granola-z-jablkami-orzechami

Related Posts

  • Bananowa granola

    Ta bananowa granola  to nasza ostatnio ulubiona. Robię ją już pod rząd kolejny raz. Ze…

  • 3 pomysły na zdrowe drugie śniadanie z truskawkami w słoiku

    Uwielbiam ten sezon na truskawki od rana do wieczora. Codziennie schodzi nam łubianka truskawek. Zjadamy…

  • Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem

    Jakie jest moje ulubione śniadanie? To się oczywiście zmienia ale chyba na pierwszym miejscu zawsze…

Filed Under: Na śniadanie, Przekąska Tagged With: cynamon, granola, jabłka, orzechy włoskie, płatki owsiane, rodzynki

« Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą »

Comments

  1. Majka says

    27 września 2018 at 18:41

    Zachęciłaś ? Robię! Mam to samo z herbatą ?

    Odpowiedz
  2. Domi15 says

    2 października 2018 at 16:13

    Ciekawa alternatywa dla szarlotki! 🙂 Przepis na pewno przyda się na jesienne poranki 😉

    Odpowiedz
  3. Geny po ojcu says

    9 października 2018 at 20:17

    Muszę zrobić, moi chłopcy uwielbiają szarlotkę ?

    Odpowiedz
  4. FasOla says

    10 października 2018 at 22:58

    Przepis rewelacja! Pychota!!! Ja tylko przetrzymalam nieco dłużej w piekarniku bo mi słabiej przypieka ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2018 at 22:15

      cieszę się, że smakowało Olcia:) a piekarnik piekarnikowi nie równy, więc trzeba to wyczuć:) poza tym ona jak pieczesz to wydaje się miękka jeszcze ale po ostygnięciu wszystko jest ok – nabiera chrupkości

      Odpowiedz
  5. Majka says

    18 października 2018 at 21:24

    Potwierdzam, granola pychotka 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 października 2018 at 20:51

      cmok 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress