Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Szarlotkowa granola

Szarlotkowa granola

26 września 2018 by cookingforemily 7 komentarzy

szarlotkowa-granola-z-jablkami-orzechami

Jak sobie radzicie z nagłym atakiem jesieni? Ja jestem w szoku i niedowierzaniu i zdecydowanie nie jestem na to gotowa. Nie mogę się rozgrzać od tygodnia, nie wiem jak się ubrać, nie radzę sobie:) Szok, nie tylko termiczny. Jesień ma swój urok i nawet go czasem dostrzegam ale to tylko po tym, jak już się z nią pogodzę, a póki co jestem w fazie zaprzeczania. Ale prawda jest taka, że moje gotowanie się od razu zmieniło i to chyba moja kuchnia szybciej się adaptuje niż ja sama. Od razu przyszła ochota na zupy i zapiekanki, zaczęłam znów pić herbatę ( a ostatnią wypiłam chyba w marcu:) no i desperacko zapragnęłam połączenia jabłek i cynamonu. Wymyśliłam sobie granolę o smaku szarlotki. Z jabłek zrobiłam mus, dodałam orzechy i rodzynki i zapiekłam wszystko razem. Pewnie już to kiedyś pisałam, ale połączenie jabłek u cynamonu to dla mnie najskuteczniejszy sposób na jesienną melancholię, zawsze działa. Szarlotkowa granola poleca się i Wam na jesienne śniadania.

szarlotkowa-granola-z-jablkami-orzechami


5.0 from 4 reviews
Szarlotkowa granola
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Jesienna, szarlotkowa granola - z jabłkami, cynamonem i orzechami
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 3 jabłka
  • ⅓ szklanki wody
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • ⅔ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
Instructions
  1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
  2. Jabłka umieścić w garnku, zalać ¼ szklanki wody i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut aż się rozpadną, zmiksować na sos.
  3. Płatki wymieszać w misce z cynamonem i solą, dodać posiekane orzechy i rodzynki.
  4. Do jabłek dodać syrop klonowy i olej kokosowy, w razie potrzeby podgrzać, żeby olej się rozpuścił.
  5. Wlać do miski z płatkami, wymieszać.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  7. Wysypać na blachę płatki, rozłożyć równo.
  8. Piec przez 20 minut, często mieszając.
  9. Ostudzić, przełożyć do pojemnika.
  10. Podawać jak lubicie - z mlekiem, jogurtem, owocami.
3.5.3251

szarlotkowa-granola-z-jablkami-orzechami

Related Posts

  • Bananowa granola

    Ta bananowa granola  to nasza ostatnio ulubiona. Robię ją już pod rząd kolejny raz. Ze…

  • 3 pomysły na zdrowe drugie śniadanie z truskawkami w słoiku

    Uwielbiam ten sezon na truskawki od rana do wieczora. Codziennie schodzi nam łubianka truskawek. Zjadamy…

  • Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem

    Jakie jest moje ulubione śniadanie? To się oczywiście zmienia ale chyba na pierwszym miejscu zawsze…

Filed Under: Na śniadanie, Przekąska Tagged With: cynamon, granola, jabłka, orzechy włoskie, płatki owsiane, rodzynki

« Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą »

Comments

  1. Majka says

    27 września 2018 at 18:41

    Zachęciłaś ? Robię! Mam to samo z herbatą ?

    Odpowiedz
  2. Domi15 says

    2 października 2018 at 16:13

    Ciekawa alternatywa dla szarlotki! 🙂 Przepis na pewno przyda się na jesienne poranki 😉

    Odpowiedz
  3. Geny po ojcu says

    9 października 2018 at 20:17

    Muszę zrobić, moi chłopcy uwielbiają szarlotkę ?

    Odpowiedz
  4. FasOla says

    10 października 2018 at 22:58

    Przepis rewelacja! Pychota!!! Ja tylko przetrzymalam nieco dłużej w piekarniku bo mi słabiej przypieka ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2018 at 22:15

      cieszę się, że smakowało Olcia:) a piekarnik piekarnikowi nie równy, więc trzeba to wyczuć:) poza tym ona jak pieczesz to wydaje się miękka jeszcze ale po ostygnięciu wszystko jest ok – nabiera chrupkości

      Odpowiedz
  5. Majka says

    18 października 2018 at 21:24

    Potwierdzam, granola pychotka 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 października 2018 at 20:51

      cmok 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress