Wymyśliłam sobie tort warzywny. Widziałam takie zdjęcia w internecie, spodobała mi się koncepcja więc postanowiłam zrobić swoją wersję w opcji czym lodówka bogata. Wylądowała w nim obowiązkowo dynia bo ją lubię i wiedziałam, że będzie ładni się prezentowała po przekrojeniu, cukinia – bo miałam:) a poza tym chciałam mieć warstwę w stylu tego wytrawnego sernika z cukinią, oraz papryka bo chciałam mieć akcent kolorystyczny. Całość spaja masa z jajek, śmietany i fety, ale myślę, że świetnie sprawdzi się tu też ser kozi. No i upiekłam… jak dziecko czekałam aż ostygnie żeby zobaczyć jak wygląda środek:) i piękny, prawda? Lekkie, jesienne, efektowne danie.
Uwaga techniczna – z torcika wycieka trochę wody ( z cukini przede wszystkim), więc jeżeli nie będziecie go zajadać od razu to dobrze po całkowitym przestudzeniu wyjąć z obręczy i położyć go na grubej warstwie ręcznika, żeby woda wsiąkła – będzie wtedy bardziej zwarty.
- 2 cukinie
- 1 kg dynia
- 4 papryki
- 100 g sera feta (można zastąpić serem kozim)
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 2 cebule
- skórka z połowy cytryny
- 200 gr serka typu włoskiego
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kaszy manny
- sól
- do posypania na wierzchu kawałek startego żółtego sera.
- Cukinie zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na sitku do odcieknięcia.
- Dynię obrać i pokroić na cienkie plasterki.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do piecznie, nagrzać piekarnik do 210 stopni (górna grzałka) i piec aż skórka sczernieje - przełożyć do torby foliowej, odłożyć.
- Ser feta pokruszyć, dodać jajka i śmietanę, sól, pieprz i wymieszać dobrze.
- Cebulkę posiekać, usmażyć na oliwie na brązowo.
- Cukinię dobrze odsączyć z wody, przełożyć do miski. Przełożyć do niej cebulę, dodać pokruszony serek włoski, jajka, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny - całość dobrze wymieszać. Dodać kaszkę manną, wymieszać.
- Paprykę pozbawić skórki, podzielić na kawałki w kształcie pasków
- Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu.
- Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut.
- Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem.
Ania says
Czy serek typu włoskiego to ricotta?
Pozdrawiam 🙂
cookingforemily says
ja używałam capri – on jest trochę bardziej zwarty i ma mniej wody więc będzie lepszy ale jak masz ricottę to też będzie ok
Ania says
Dzięki za odpowiedź 🙂
Ania says
Serek typu włoskiego to ricotta?