Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Fit / Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką

Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką

21 listopada 2018 by cookingforemily 4 komentarze

warzywny tort z dynia cukinia i papryka

Wymyśliłam sobie tort warzywny. Widziałam takie zdjęcia w internecie, spodobała mi się koncepcja więc postanowiłam zrobić swoją wersję w opcji czym lodówka bogata. Wylądowała w nim obowiązkowo dynia bo ją lubię i wiedziałam, że będzie ładni się prezentowała po przekrojeniu, cukinia – bo miałam:) a poza tym chciałam mieć warstwę w stylu tego wytrawnego sernika z cukinią, oraz papryka bo chciałam mieć akcent kolorystyczny. Całość spaja masa z jajek, śmietany i fety, ale myślę, że świetnie sprawdzi się tu też ser kozi. No i upiekłam… jak dziecko czekałam aż ostygnie żeby zobaczyć jak wygląda środek:) i piękny, prawda? Lekkie, jesienne, efektowne danie.

warzywny tort z dynia cukinia i papryka

Uwaga techniczna – z torcika wycieka trochę wody ( z cukini przede wszystkim), więc jeżeli nie będziecie go zajadać od razu to dobrze po całkowitym przestudzeniu wyjąć z obręczy i położyć go na grubej warstwie ręcznika, żeby woda wsiąkła – będzie wtedy bardziej zwarty.

Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
1 godzina
Total time
1 godzina 40 min
 
Lekki tort warzywny z dynią, cukinią i papryką z serem feta i masą jajeczną
Author: Cooking for Emily
Serves: 8
Ingredients
  • 2 cukinie
  • 1 kg dynia
  • 4 papryki
  • 100 g sera feta (można zastąpić serem kozim)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • skórka z połowy cytryny
  • 200 gr serka typu włoskiego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • sól
  • do posypania na wierzchu kawałek startego żółtego sera.
Instructions
  1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na sitku do odcieknięcia.
  2. Dynię obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do piecznie, nagrzać piekarnik do 210 stopni (górna grzałka) i piec aż skórka sczernieje - przełożyć do torby foliowej, odłożyć.
  4. Ser feta pokruszyć, dodać jajka i śmietanę, sól, pieprz i wymieszać dobrze.
  5. Cebulkę posiekać, usmażyć na oliwie na brązowo.
  6. Cukinię dobrze odsączyć z wody, przełożyć do miski. Przełożyć do niej cebulę, dodać pokruszony serek włoski, jajka, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny - całość dobrze wymieszać. Dodać kaszkę manną, wymieszać.
  7. Paprykę pozbawić skórki, podzielić na kawałki w kształcie pasków
  8. Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu.
  10. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut.
  11. Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem.
3.5.3251

warzywny tort z dynia cukinia i papryka

 

Related Posts

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

  • Wytrawny sernik z cukinią

    Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W…

  • Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni.

    Otwieram na blogu sezon na dynię! Tak wiem, że dynie już od jakiegoś czasu panoszą…

Filed Under: Fit, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: cukinia, dynia, feta, papryka, wegetariańskie, zapiekanka

« Bananowe gofry z czekoladą
Makaron z brokułami i kurczakiem w serowym sosie »

Comments

  1. Ania says

    26 listopada 2018 at 14:52

    Czy serek typu włoskiego to ricotta?
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 listopada 2018 at 21:46

      ja używałam capri – on jest trochę bardziej zwarty i ma mniej wody więc będzie lepszy ale jak masz ricottę to też będzie ok

      Odpowiedz
      • Ania says

        26 listopada 2018 at 22:31

        Dzięki za odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  2. Ania says

    26 listopada 2018 at 22:30

    Serek typu włoskiego to ricotta?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress