Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W zeszłym roku o tej porze przepisy z cukinią wyskakiwały jeden po drugim, jak z kapelusza, a w tym roku jakoś tak mizernie. Więc nadrabiam, tym bardziej, że zalegają mi w kuchni dorodne egzemplarze z ogródka mamy. I tym bardziej, że Emilka obecnie nad morzem z dziadkami więc nie muszę się tak wysilać i kombinować żeby przemycić warzywa do posiłku. Dziś wytrawny sernik z cukinią. W roli głównej oprócz cukinii występuje w ser ricotta i parmezan (stąd pomysł nazwania go sernikiem) i mnóstwo koperku. Do zjedzenia na zimno jako przekąska albo na ciepło ( jak zapiekanka) z jogurtowym sosem albo sałatką z pomidorów. Lekko i letnio ( jeszcze!).
- 2 średnie cukinie ( ok 2,5 szklanki po starciu)
- 2 łyżeczki kaszy manny
- ½ kg ricotty lub serka typu włoskiego
- 70 g parmezanu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3 jajka
- sok i skórka z ½ cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Cukinię zetrzeć na tarce ( wraz ze skórką), posolić ½ łyżeczki soli i położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła (co jakiś czas można przemieszać i docisnąć).
- Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, posiekaną cebule, czosnek i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
- Cukinię przełożyć do miski i wymieszać z kaszą manną. Następnie przełożyć do mieszanki z serami i wszystko dobrze wymieszać.
- Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 60 minut w 180 stopniach.
Bardzo ładny blog, dania na pewno są pyszne. Strona estetycznie prowadzona. Podoba mi się 🙂
A jaki rozmiar tej foremki 🙂 ?
ja mialam taką o średnicy 22 ale mozna też w trochę większej piec