Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Wytrawny sernik z cukinią

Wytrawny sernik z cukinią

20 sierpnia 2015 by cookingforemily 4 komentarze

wytrawny-sernik-z-cukinia
Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W zeszłym roku o tej porze przepisy z cukinią wyskakiwały jeden po drugim, jak z kapelusza, a w tym roku jakoś tak mizernie. Więc nadrabiam, tym bardziej, że zalegają mi w kuchni dorodne egzemplarze z ogródka mamy. I tym bardziej, że Emilka obecnie nad morzem z dziadkami więc nie muszę się tak wysilać i kombinować żeby przemycić warzywa do posiłku. Dziś wytrawny sernik z cukinią. W roli głównej oprócz cukinii występuje w ser ricotta i parmezan (stąd pomysł nazwania go sernikiem) i mnóstwo koperku. Do zjedzenia na zimno jako przekąska albo na ciepło ( jak zapiekanka) z jogurtowym sosem albo sałatką z pomidorów. Lekko i letnio ( jeszcze!).

wytrawny-sernik-z-cukinia

5.0 from 1 reviews
Wytrawny sernik z cukinią
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
60 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Wytrawny sernik z cukinia czyli właściwie zapiekanka z cukinii i sera ricotta z parmezanem. Do zjedzenia na zimno jako przekąska albo na ciepło ( jak zapiekanka) z jogurtowym sosem albo sałatką z pomidorów.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 2 średnie cukinie ( ok 2,5 szklanki po starciu)
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • ½ kg ricotty lub serka typu włoskiego
  • 70 g parmezanu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 jajka
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Instructions
  1. Cukinię zetrzeć na tarce ( wraz ze skórką), posolić ½ łyżeczki soli i położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła (co jakiś czas można przemieszać i docisnąć).
  2. Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, posiekaną cebule, czosnek i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
  3. Cukinię przełożyć do miski i wymieszać z kaszą manną. Następnie przełożyć do mieszanki z serami i wszystko dobrze wymieszać.
  4. Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 60 minut w 180 stopniach.
3.3.3077

 

Włoskie sery

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

Filed Under: Na obiad, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, cukinia, parmezan, ricotta, wypieki na słono, zapiekanka

« Clafoutis ze śliwkami
Czekoladki kokosowe ze śliwką »

Comments

  1. Studentnadiecie says

    20 sierpnia 2015 at 12:43

    Bardzo ładny blog, dania na pewno są pyszne. Strona estetycznie prowadzona. Podoba mi się 🙂

    Odpowiedz
  2. An etka says

    20 sierpnia 2015 at 14:17

    A jaki rozmiar tej foremki 🙂 ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 sierpnia 2015 at 21:18

      ja mialam taką o średnicy 22 ale mozna też w trochę większej piec

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanowym sosie pisze:
    17 lipca 2019 o 16:32

    […] to ja w lipcu jestem cukinią:) Przerabiam zawsze moje ulubione klasyki z cukinii ( obowiązkowo  wytrawny sernik z cukinią i  lazania z cukinii ) i wymyślam nowe połączenia. I skutkuje to tym, że w ostatnioch dwóch […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress