Już połowa listopada… jak Wasza inwencja w pakowaniu lunchówek dla dzieci do szkoły? Czy skończyło się jak zawsze na kanapkach czy kombinujecie i urozmaicacie? Ja tylko ze swojej strony podpowiadam, że świetnie w tym temacie sprawdzają się gofry- bo dzieci je uwielbiają i można je zrobić na mnóstwo sposobów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry na słodko (gryczane, ze szpinakiem, moje ulubione czekoladowe z cukinią czy z dynią) oraz wytrawne (ziemniaczane z serem, z cukinią i cheddarem). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana ale jak lubicie słodkie można dodać łyżeczką cukru brązowego) i z kawałkami czekolady. Takiego gofra znaleźć na przerwie w pudełku to jest szczęście:)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru ( ale można pominąć bo dzięki bananom są słodkie)
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki stopionego masła ( albo oleju)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 60 g gorzkiej czekolady
- tłuszcz do smarowania gofrownicy - masło, olej kokosowy
- W misce wymieszć mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce rozgnieść banany na paćkę, dodać mleko, jajka - wymieszać.
- Dodać mokre składniki do suchych, szybko zmiksować całość, dodać roztopione masło lub olej, zmiksować.
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki, dodać do masy, wymieszać łyżką.
- Gofrownicę nasmarować tłuszczem ( ja robię to za pomocą pędzelka)
- Piec gofry aż będą rumiane i chrupkie (czas zależy od mocy gofrownicy)

Fajny pomysł na śniadanie do szkoły, moja córka na pewno byłaby zachwycona.
Aż chce się je zjeść!
Myślisz, że może być mleko kokosowe albo woda gazowana zamiast zwykłego mleka?
mleko kokosowe będzie ok:)
Sprawdzony przepis, przepyszne 🙂
Jak gęste powinno być ciasto?
konsystencja gęstej smietany
Pyszne i chrupiące! Zrobiłam pół na pół z mąki pszennej i orkiszowej razowej.
Najlepsze!
Wyglądają cudownie! <3
właśnie zrobiłam…wyszło super!!