Byłyśmy w zeszłym tygodniu z Emilką na imprezie Halloween skąd przyniosłyśmy wielką dynię z wyciętym podłym uśmieszkiem. Dynia postała dwa dni, Emilka się nią nacieszyła a potem… poszła pod nóż. Nie mogłam dopuścić do tego, żeby się zmarnowała taka piękna dynia. Z części powstał torcik warzywny (wkrótce też na blogu) a z reszty zrobiłam gar zupy. Dodałam do niej też kurczaka, pomidory, kaszę jaglaną i natkę pietruszki. Wyszła gęsta, pożywna i krzepiąca zupa pełnia dobroci – kwintesencja mojego jesiennego gotowania. Zjadasz talerz i czujesz ze zrobiłaś dla siebie coś dobrego:)
Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną
Prep time
Cook time
Total time
Pełna dobroci zupa z dynią, pomidorami, kurczakiem, kaszą jaglaną i natką pietruszki.
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
- 1 udko z kurczaka
- 1 por
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 litry rosołku (ja miałam drobiowy ale można użyć warzywny)
- 1 kg dyni
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka natki pietruszki
Instructions
- Udko z kurczaka zalać wodą, gotować ok 10 minut aż zbiorą się szumowiny, odlać wodę, udko przemyć i odłożyć.
- Pora oczyścić i pokroić w półplasterki.
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, podsmażyć pora.
- Dynię pokroić na małe kawałki.
- Do garnka z porem wlać rosołek, dodać udko z kurczaka i gotować ok 10 minut.
- Dodać pokrojoną dynię i kaszę, gotować ok 10 minut, dodać pomidory i gotować dalej aż dynia zmięknie a kasza się ugotuje.
- Wyjąć kurczaka, chwilę przestudzić i zdjąć mięso z kości - pokroić i przełożyć do zupy.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
Majka says
Kocham Twoje zupy ❤ Będę robić i to szybko!
cookingforemily says
❤❤
Majka says
Taka tylko formalność – zupka jest przepyszna ❤
cookingforemily says
dzięki!