Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną

Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną

6 listopada 2018 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-z-dynia-kurczakiem-kasza-jaglana

Byłyśmy w zeszłym tygodniu z Emilką na imprezie Halloween skąd przyniosłyśmy wielką dynię z wyciętym podłym uśmieszkiem. Dynia postała dwa dni, Emilka się nią nacieszyła a potem… poszła pod nóż. Nie mogłam dopuścić do tego, żeby się zmarnowała taka piękna dynia. Z części powstał torcik warzywny (wkrótce też na blogu) a z reszty zrobiłam gar zupy. Dodałam do niej też kurczaka, pomidory, kaszę jaglaną i natkę pietruszki. Wyszła gęsta, pożywna i krzepiąca zupa pełnia dobroci – kwintesencja mojego jesiennego gotowania. Zjadasz talerz  i czujesz ze zrobiłaś dla siebie coś dobrego:)

zupa-z-dynia-kurczakiem-kasza-jaglana


5.0 from 1 reviews
Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Pełna dobroci zupa z dynią, pomidorami, kurczakiem, kaszą jaglaną i natką pietruszki.
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 litry rosołku (ja miałam drobiowy ale można użyć warzywny)
  • 1 kg dyni
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
Instructions
  1. Udko z kurczaka zalać wodą, gotować ok 10 minut aż zbiorą się szumowiny, odlać wodę, udko przemyć i odłożyć.
  2. Pora oczyścić i pokroić w półplasterki.
  3. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, podsmażyć pora.
  4. Dynię pokroić na małe kawałki.
  5. Do garnka z porem wlać rosołek, dodać udko z kurczaka i gotować ok 10 minut.
  6. Dodać pokrojoną dynię i kaszę, gotować ok 10 minut, dodać pomidory i gotować dalej aż dynia zmięknie a kasza się ugotuje.
  7. Wyjąć kurczaka, chwilę przestudzić i zdjąć mięso z kości - pokroić i przełożyć do zupy.
  8. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
3.5.3251

 

Related Posts

  • Zupa pomidorowa z kaszą quinoa

    Wiosna wiosną, a u nas nadal królują zupy. Gęste, rozgrzewające, z warzywami, kaszami czy strączkowymi.…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Zupa z ciecierzycą, soczewicą i kaszą quinoa

    Codziennie rano, po przebudzeniu, Emi sprawdza czy spadł śnieg. Ciekawa jestem jak będzie na niego…

Filed Under: Bezglutenowe, Zupy Tagged With: bezglutenowe, drób, dynia, kasza jaglana, kurczak, mięso, pomidory, zupa

« Trufle z orzechów laskowych i daktyli
Bananowe gofry z czekoladą »

Comments

  1. Majka says

    6 listopada 2018 at 12:34

    Kocham Twoje zupy ❤ Będę robić i to szybko!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 listopada 2018 at 16:54

      ❤❤

      Odpowiedz
  2. Majka says

    8 listopada 2018 at 23:26

    Taka tylko formalność – zupka jest przepyszna ❤

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 listopada 2018 at 10:57

      dzięki!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress