Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem

Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem

26 lutego 2019 by cookingforemily 9 komentarzy

drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem

Lubicie zapiekanki z pieczarkami? Trochę wstyd się przyznać ale jest coś wciągającego w bule z pieczarkami i serem, i pewnie spora część z Was ma z nią związane jakieś wspomnienia ( wakacje nad morzem, studenckie czasy, nocne powroty z imprez…). Mam dziś dla Was bardziej elegancką wersję tego dania – drożdżowe bułki z pieczarkami, serem, szynką i koncentratem pomidorowym w środku. Czyli danie między zapiekanką a pizzą właściwie ( bo w drożdżowym cieście) – które to połączenie gwarantuje, że po prostu nie może nie smakować dobrze:) Danie te, chociaż bardziej pracochłonne niż zapiekanka czy nawet pizza, ma dodatkową duża zaletę- jest łatwo przenośnie, więc doskonale się nada na wynos do szkolnej lunchówki.

drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem

Ciasto z tego przepisu można wykorzystać też do słodkich wersji bułeczek (cukier trzeba dodać do żółtek i zmiksować a resztę tak jak w przepisie) – można je nadziać jabłkami, powidłami czy białym serem. A jeżeli zostanie Wam nadzienie… wrzućcie na bułkę, i upieczcie w piekarniku do natychmiastowego zjedzenia.

drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem

Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem

Puszyste, drożdżowe bułki z pieczarkami, pomidorami, szynką i serem żółtym. Elegancka wersja zapiekanki z pieczarkami, idealna na wynos.
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 30 mins
Cook Time 25 mins
wyrastanie ciasta 1 hr
Total Time 55 mins

Ingredients
  

  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

NADZIENIE

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

NA WIERZCH

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • garść nasion sezamu

Instructions
 

  • Mleko lekko podgrzać.
    W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jajko i żółtka umieścić w misce, wymieszać.
    W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
    Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  • Przygotować nadzienie:
    Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem.
  • Ciasto podzielić na 10 porcji. 
    Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i uformować bułeczkę.
    Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
    Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem.
    Piec 25-30 minut w 180 stopniach
drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem
drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem

Related Posts

  • Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem

    Dziś pierwszy przepis z cyklu wrześniowych propozycji idealnych do zapakowania dziecku do szkoły - bułka…

  • Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym

    Jak tam Wasze dzieciaczki? Okrzepnięte w szkołach i przedszkolach? Dziś kolejna propozycja z cyklu do…

  • Placki gryczane z białym serem

    Pamiętacie swoją pierwszą książkę kucharską? Nawet nie taką, z której gotowaliście ale taką, którą przeglądaliście,…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: bułki, ciasto drożdżowe, do szkoły, pieczarki, szynka

« Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą
Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym »

Comments

  1. Małgorzata says

    5 marca 2019 at 09:09

    Świetny pomysł! Moje dzieciaki na pewno chętnie wezmą do szkoły takie smakołyki 🙂

    Odpowiedz
  2. Dalia Rozalia says

    6 kwietnia 2020 at 07:47

    Świetne bułeczki! Baaardzo rzadko robię ciasto drożdżowe, to chyba było moje 3 w życiu, ale przepis jest bardzo dobrze opisany, więc nie miałam żadnych problemów i wszystko wyszło super. Pominęłam jedynie szynkę w nadzieniu, zamiast tego dałam dodatkowe 100 g pieczarek bo u mnie nie wszyscy jedzą mięso. Z ciastem bardzo dobrze się pracowało. Wyszło mi 10 sporych bułeczek, które zostały pochłonięte błyskawicznie i skomentowane bardzo pozytywnie 🙂 Na pewno powtórzę 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 kwietnia 2020 at 22:35

      Cieszę się, że smakowało. Ciasto drożdżowe z przepisu mojej mamy a ona jest mistrzynią drożdżowego:)

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    8 kwietnia 2020 at 08:01

    A jak mam tylko suche drozdze to ile ich i jak się do tego zabrać? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 kwietnia 2020 at 18:21

      co najmniej jedno opakowanie (7 g) a najlepiej 1,5 opakowania i można dzialac tak samo- wymieszac i odstawic na 10 minut

      Odpowiedz
  4. Ewa says

    15 maja 2020 at 10:20

    5 stars
    Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje 🙂 Mam tylko mały problem – brak świeżych drożdży. Czyli suche to ok. 1,5 opakowania, a jak z instant? Wyszłyby w ogóle? W internecie jest mnóstwo przeliczników i w końcu nie wiem jak się do tego zabrać, proszę o pomoc. Z góry dziękuję!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 maja 2020 at 19:00

      myślę że jak dodasz 1 i 1/2 opakowania drożdży w torebce ( one zwykle mają 7g) to powinno być ok

      Odpowiedz
  5. Mońki says

    4 czerwca 2020 at 18:37

    Przyrządziłam moim dzieciom na śniadanie i były zachwycone 🙂 Niechętnie podchodzą do nowości w kuchni, ale takie bułeczki bardzo im smakowały. Codziennie pytają kiedy znowu im takie przygotuję. To nie tylko dobry pomysł na śniadanie, ale również na przekąskę do szkoły. Na pewno często będą pojawiać się na moim stole 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 czerwca 2020 at 19:42

      super, że smakowały! masz rację – to świetny pomysł na szkolną lunchówkę. jak już dzieciaki wrócą do szkół…;P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress