Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą

Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą

19 lutego 2019 by cookingforemily 2 komentarze

gulasz-z-indyka-z-morelami

Gulasz z indyka w stylu marokańskim – gęsty, słodkawy, aromatyczny. Mięso duszone jest w soku jabłkowym z dodatkiem dyni, z morelami i ciecierzycą, pełen przypraw – cynamonu, kminu i papryki. Ja podałam z go kuskusem, posypany prażonymi płatkami migdałowymi i natką pietruszki ale będzie pyszny też z ryżem albo inną kaszą.

Czujecie wiosnę, bo ja nieśmiało już jej wypatruję. Nawet dziś rano naszła mnie ochota na założenie sukienki w kwiatki a to już bardzo wiosenny znak bo przez ostatnie miesiące nosiłam tylko spodnie. A dziś i sukienka i płaszczyk. Wiem, że to byłoby zbyt piękne, ale naprawdę mogłabym już pożegnać zimę. Trzymam kciuki:)

gulasz-z-indyka-z-morelami
gulasz-z-indyka-z-morelami

Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą

Gęsty, słodkawy gulasz z indyka z morelami, ciecierzycą, duszony w soku jabłkowy, z dodatkiem pure z dyni, pełen smaków i aromatów. Doskonały do kuskusu albo ryżu.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr

Ingredients
  

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosku
  • 3 cm imbiru ok 1 łyżeczka startego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 kg mięsa z indyka pierś z indyka, albo udziec
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka wywaru warzywnego/ rosołku można też dodać wody
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 ml pure z dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • garść płatków migdałowych

Instructions
 

  • Cebulę i czosnek posiekać. 
    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 2-3 minut.
    Wsypać imbir, cynamon, kmin i papryki, wymieszać, dodać indyka pokrojonego w kostkę, podsmażyć ze wszystkich stron.
    Zawartość patelni dodać do garnka, zalać sokiem i wodą, dodać morele i dusić ok 30 minut.
    Dodać ciecierzycę i pure z dyni, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 15 minut.
    Podawać z kuskusem, posypane prażonymi płatkami migdałów.

Notes

Jeżeli nie posiadać pure z dyni można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę miodu.
gulasz-z-indyka-z-morelami

Related Posts

  • Smoothie z morelami i malinami na końcówkę lata

    Morele i maliny to moje ulubione letnie owoce. Maliny to kwintesencja lipca, zaś morele kojarzą…

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

  • 3 przepisy na wiosenne sałatki

    Ostatni wpis o  sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: ciecierzyca, gulasz, indyk, morele

« Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem
Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem »

Comments

  1. Majka says

    20 lutego 2019 at 17:31

    Ależ to musi być pyszne ❤ Będzie w weekend!

    Odpowiedz
  2. Majka says

    23 lutego 2019 at 18:32

    5 stars
    Tak jak wygląda tak smakuje ❤ Przepyszne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress