Gulasz z indyka w stylu marokańskim – gęsty, słodkawy, aromatyczny. Mięso duszone jest w soku jabłkowym z dodatkiem dyni, z morelami i ciecierzycą, pełen przypraw – cynamonu, kminu i papryki. Ja podałam z go kuskusem, posypany prażonymi płatkami migdałowymi i natką pietruszki ale będzie pyszny też z ryżem albo inną kaszą.
Czujecie wiosnę, bo ja nieśmiało już jej wypatruję. Nawet dziś rano naszła mnie ochota na założenie sukienki w kwiatki a to już bardzo wiosenny znak bo przez ostatnie miesiące nosiłam tylko spodnie. A dziś i sukienka i płaszczyk. Wiem, że to byłoby zbyt piękne, ale naprawdę mogłabym już pożegnać zimę. Trzymam kciuki:)
Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą
Ingredients
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosku
- 3 cm imbiru ok 1 łyżeczka startego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 kg mięsa z indyka pierś z indyka, albo udziec
- 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka wywaru warzywnego/ rosołku można też dodać wody
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 ml pure z dyni
- sól, pieprz do smaku
- garść płatków migdałowych
Instructions
- Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 2-3 minut.Wsypać imbir, cynamon, kmin i papryki, wymieszać, dodać indyka pokrojonego w kostkę, podsmażyć ze wszystkich stron.Zawartość patelni dodać do garnka, zalać sokiem i wodą, dodać morele i dusić ok 30 minut.Dodać ciecierzycę i pure z dyni, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 15 minut.Podawać z kuskusem, posypane prażonymi płatkami migdałów.
Majka says
Ależ to musi być pyszne ❤ Będzie w weekend!
Majka says
Tak jak wygląda tak smakuje ❤ Przepyszne