Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Sałatki / Sałatka makaronowa w paprykowym pesto

Sałatka makaronowa w paprykowym pesto

10 lipca 2019 by cookingforemily 4 komentarze

salatka-makaronowa-z-paprykowym-pesto

Lato to dla mnie czas sałatek. Po pierwsze przez dostępność pysznych, tanich warzyw , po drugie przez to, że (zazwyczaj:) jest gorąco więc nie chce się stać przy kuchni i gotować lub piec a po trzecie – zwykle Emi jest poza domem, więc nie muszę uwzględniać jej preferencji obiadowych ( a sałatki się w nich nie mieszczą:) I mimo, że pogoda w tym roku pozostawia póki co wiele do życzenia, to dwa pozostałe warunki są spełnione i zajadam sałatki. Dziś dla Was sałatka makaronowa z pesto z pieczonej papryki i nerkowców, z dodatkiem mozzarelli, pomidorków i rukoli. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować, pasować będzie dodatek oliwek lub suszonych pomidorów, rukolę można zastąpić szpinakiem. Pyszna sałatka, idealna na lunch na wynos, dobrze przechowa się w słoiku.

salatka-makaronowa-z-paprykowym-pesto
salatka-makaronowa-z-paprykowym-pesto

Sałatka makaronowa z paprykowym pesto

Sałatka makaronowa z pesto z pieczonej papryki, parmezanu i nerkowców, z dodatkiem pomidorków, mozzarelli i rukoli
5 z 2 głosy
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut

Składniki
  

PESTO

  • 2 papryki
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 50 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka soku z cytrynyt
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku

SAŁATKA

  • 300 g pomidorów
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 garście rukoli
  • 250 g mozzarelli

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
    Z papryki delikatnie wykroić zieloną części i wyjąć
    gniazda nasienne. Ułożyć papryki na blasze do pieczenia i opiekać ok 15 minut,
    przewracając żeby się przypiekły z każdej strony.
    Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do
    ostygnięcia.
    Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do
    melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto.
  • Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze
    ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać
    rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Related Posts

  • Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto

    Ta ziemniaczana sałatka powinna się raczej nazywać pochwała wiosny bo w jej skład wchodzi to…

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

  • Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem

    To już trzeci odcinek zielonej, jarmużowej tyrogii. Najpierw było pesto, potem pasujące do niego kluski…

Filed Under: Sałatki Tagged With: makaron, mozzarella, papryka, pesto, rukola, sałatka

« Chrupiące naleśniki z dymką
Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie »

Comments

  1. Majka says

    17 lipca 2019 at 03:11

    Pysznie wygląda 😋 Mozzarella biala z zalewy czy twarda?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lipca 2019 at 11:44

      ja robiłam z taką z zalewy, ale ta twarda też się sprawdzi

      Odpowiedz
  2. maria says

    17 lipca 2019 at 15:51

    5 gwiazdek
    Fajny i szybki obiadek 🙂

    Odpowiedz
  3. Majka says

    17 lipca 2019 at 20:56

    5 gwiazdek
    Doskonałe ❤ Zostało wręcz pochłonięte. Będę do tego dania wracać jak bumerang.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress