
Lato to dla mnie czas sałatek. Po pierwsze przez dostępność pysznych, tanich warzyw , po drugie przez to, że (zazwyczaj:) jest gorąco więc nie chce się stać przy kuchni i gotować lub piec a po trzecie – zwykle Emi jest poza domem, więc nie muszę uwzględniać jej preferencji obiadowych ( a sałatki się w nich nie mieszczą:) I mimo, że pogoda w tym roku pozostawia póki co wiele do życzenia, to dwa pozostałe warunki są spełnione i zajadam sałatki. Dziś dla Was sałatka makaronowa z pesto z pieczonej papryki i nerkowców, z dodatkiem mozzarelli, pomidorków i rukoli. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować, pasować będzie dodatek oliwek lub suszonych pomidorów, rukolę można zastąpić szpinakiem. Pyszna sałatka, idealna na lunch na wynos, dobrze przechowa się w słoiku.


Sałatka makaronowa z paprykowym pesto
Ingredients
PESTO
- 2 papryki
- 1 garść orzechów nerkowca
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżeczka soku z cytrynyt
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
SAŁATKA
- 300 g pomidorów
- 250 g pomidorków cherry
- 2 garście rukoli
- 250 g mozzarelli
Instructions
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni.Z papryki delikatnie wykroić zieloną części i wyjąć
gniazda nasienne. Ułożyć papryki na blasze do pieczenia i opiekać ok 15 minut,
przewracając żeby się przypiekły z każdej strony.Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do
ostygnięcia.Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do
melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto. - Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze
ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać
rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Pysznie wygląda 😋 Mozzarella biala z zalewy czy twarda?
ja robiłam z taką z zalewy, ale ta twarda też się sprawdzi
Fajny i szybki obiadek 🙂
Doskonałe ❤ Zostało wręcz pochłonięte. Będę do tego dania wracać jak bumerang.