Dziś typowe danie z kuchni kryzysowej – ryż z brokułami i serem. Proste, z niewielu, podstawowych składników i jednocześnie sycące, kojące i poprawiające nastrój. Jak każde danie z ciągnącym serem.
Mam nadzieję, że jakoś dajecie radę i siedzicie twardo w domach. U nas lekkie kryzysy klaustrofobiczne ale trzymamy się. Emilka nadal nie zaczęła lekcji on-line (sic!) więc dla niej to wakacje, trochę dziwne bo w domu ale zawsze lepsze od szkoły. Ja dużo pracuje (home office) i staram się nie dać zwariować. Czego i Wam życzę.
Ryż z brokułami i serem
Składniki:
200 g ryżu
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr wywaru (warzywnego albo na bazie mięsa)
1 brokuł
150 g żółtego sera
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzać masło. Dodać cebule i czosnek, smażyć przez 5 minut, dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając i zalać połową wywaru, dusić pod przykryciem 5 minut.
Brokuły rozdrobnić ( bez łodyżek) i dodać do ryżu, całość posolić i dolać resztę wywaru, wymieszać i przykryć. Dusić ok 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż ryż i brokuły zmiękną.
Na koniec dodać starty ser, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.
Podawać od razu.
Majka says
Wiedziałam, że prędzej czy później spróbuję tego dania 🙂 Dla urozmaicenia nawet i ryż się tu sprawdził.
Adu says
Cebulę pokroić w koteczkę. ❤️
cookingforemily says
poprawiłam.. chociaż koteczka miała swój urok 🙂