Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Ryż z brokułami i serem

Ryż z brokułami i serem

26 marca 2020 by cookingforemily 3 komentarze

ryż-z-brokułami-serem

Dziś typowe danie z kuchni kryzysowej – ryż z brokułami i serem. Proste, z niewielu, podstawowych składników i jednocześnie sycące, kojące i poprawiające nastrój. Jak każde danie z ciągnącym serem.

ryż-z-brokułami-serem

Mam nadzieję, że jakoś dajecie radę i siedzicie twardo w domach. U nas lekkie kryzysy klaustrofobiczne ale trzymamy się. Emilka nadal nie zaczęła lekcji on-line (sic!) więc dla niej to wakacje, trochę dziwne bo w domu ale zawsze lepsze od szkoły. Ja dużo pracuje (home office) i staram się nie dać zwariować. Czego i Wam życzę.

Ryż z brokułami i serem

Składniki:

200 g ryżu

2 łyżki masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 litr wywaru (warzywnego albo na bazie mięsa)

1 brokuł

150 g żółtego sera

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.

Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzać masło. Dodać cebule i czosnek, smażyć przez 5 minut, dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając i zalać połową wywaru, dusić pod przykryciem 5 minut.

Brokuły rozdrobnić ( bez łodyżek) i dodać do ryżu, całość posolić i dolać resztę wywaru, wymieszać i przykryć. Dusić ok 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż ryż i brokuły zmiękną.

Na koniec dodać starty ser, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.

Podawać od razu.

ryż-z-brokułami-serem

Related Posts

  • Ryż z cukinią i serem

    Jest coś kojącego i domowego w daniach typu "paciaja". Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale…

  • Pełnoziarniste placki z brokułami i serem

    Kiedy Emilka była mała i wprowadzałam do jej menu nowe smaki, wszystko szło bardzo gładko,…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: brokuły, ryż, ser żółty

« Makaron z groszkiem i cukinią w sosie z kozim serkiem
Pieczone frytki z czosnkiem i oregano »

Comments

  1. Majka says

    15 kwietnia 2020 at 19:58

    Wiedziałam, że prędzej czy później spróbuję tego dania 🙂 Dla urozmaicenia nawet i ryż się tu sprawdził.

    Odpowiedz
  2. Adu says

    15 sierpnia 2022 at 17:36

    Cebulę pokroić w koteczkę. ❤️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 września 2022 at 15:33

      poprawiłam.. chociaż koteczka miała swój urok 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress