Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron w pesto z kalafiora romanesco

Makaron w pesto z kalafiora romanesco

5 maja 2021 by cookingforemily 1 Comment

kalafior-w-pesto-kalafior-romanesco

W ręce niedawno wpadł mi kalafior romanesco, piękny okaz, warzywne dzieło sztuki. Zrobiłam, z uprzednio upieczonego kalafiora romenesco, pesto z dodatkiem orzechów, parmezanu, anchois i bazylii. Trochę żałowałam, że w tej postaci traci on swoją piękną formę ( zostawiłam kilka różyczek do przybrania) ale smak rekompensuje, poza tym w tej postaci to danie bardziej przypadnie do gustu dzieciom, dla których kawałki zielonych warzyw w daniu to podejrzana sprawa. Pesto jest wytrawne i zdecydowane w smaku ale Emilka zjadła, więc sprawdzone na dzieciach.

kalafior-w-pesto-kalafior-romanesco

A tymczasem przyszedł maj, rośnie ochota na zielone i zaraz się zacznie.. szparagi, botwinka, rabarbar, bób.. nie mogę się doczekać rozbuchanej kulinarnie wiosny.

Makaron w pesto z kalafiora romanesco

Składniki na 4 porcje:

1 mała główka kalafiora romanesco

1/2 szklanki oliwy

garść orzechów włoskich (ok 30 g)

garść liści bazylii

2 łyżki soku z cytryny

4 fileciki anchois

1 ząbek czosnku

30 g tartego parmezanu + więcej do posypania

sól, pieprz do smaku

makaron spaghetti – 500 g

Kalafior podzielić na różyczki, polać 3 łyżkami oliwy i upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut.

Orzechy uprażyć na suchej patelni przez kilka minut.

Kilka różyczek kalafiora zachować do ozdoby, resztę przełożyć do blendera, poczekać aż trochę ostygnie i dodać pozostałe składniki – zblendować na gładkie pesto.

kalafior-w-pesto-kalafior-romanesco

Makaron ugotować, odlać wodę ( kilka łyżek zachować). Wymieszać pesto z gorącym makaronem, w razie potrzeby jak będzie za gęste dodać trochę wody z gotowania.

Podawać z dodatkowym paremzanem i ozdobione różyczkami na wierzchu.

kalafior-w-pesto-kalafior-romanesco

Related Posts

  • Makaron z pesto z avocado i szpinaku

    No i po świętach, trochę uff. Chociaż biorę udział w tym całym planowaniu, gotowaniu, pieczeniu…

  • Pesto z suszonych pomidorów i migdałów

     Wielokrotnie pisałam, że serce mnie boli jak w mojej kuchni się coś marnuje i bliska…

  • Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

    Zabawa w przemycanie warzyw trwa u nas w najlepsze. Taki na przykład makaron do tej…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: anchois, bazylia, kalafior, makaron, orzechy włoskie, paremzan, pesto, romanesco, wegetariańskie

« Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie
Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto »

Comments

  1. Majka says

    6 maja 2021 at 10:46

    Jak dopadnę kalafiorka to zrobię na bank 😉 Pysznie się zapowiada.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress