Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciastka z truskawkami

Ciastka z truskawkami

6 lipca 2021 by cookingforemily 3 komentarze

ciastka-z-truskawkami

Jeszcze chwila będziemy się cieszyć truskawkami więc macie jeszcze trochę czasu, żeby upiec te proste ciastka z truskawkami. Proste, kruche, maślane ciasto i zatopione w nim kawałki truskawek, lekko puszczające sok. Będą smakować jako przekąska na wakacyjnych szlakach- na plaży, nad jeziorami i w górach.

A jak macie ochotę na wegańską wersję tu przepis na owsiane ciastka z truskawkami, słodzone bananem

Ciastka z truskawkami

ok 200 g truskawek

2 szklanki mąki

3 łyżki cukru trzcinowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

120 g masła

120 ml śmietany (pół szklanki)

cukier do posypania

Wykonanie:

Truskawki pokroić w kosteczkę drobną, rozłożyć na talerzu i wstawić do zamrażarki.

W misce wymieszać mąkę z cukrem proszkiem i solą, dodać zimne masło posiekane w kosteczkę i i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać śmietanę, wymieszać i wyrobić ciasto.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Do ciasta dodać truskawki i połączyć z ciastem – to etap brudnej roboty, niestety sok z truskawek rozmiękczy ciasto, truskawki ciężko się łączą, rozgniatają, i słabo to wygląda – ale nie przejmujcie się, to co wypadnie i nie polączy się z ciastem potem można wcisnąć po uformowaniu ciastek.

Z masy lepić kulki i układać na blasze lekko spłaszczając, powciskać w wierzch truskawki które wypadły. Wierzch ciastek posypać cukrem trzcinowym.

Piec 20 minut.

Related Posts

  • Ciastka owsiane z truskawkami i bananem

    Seson truskawkowy w pełni. Korzystacie?? U nas truskawki najczęściej w koktajlach lub na surowo ale…

  • 3 pomysły na zdrowe drugie śniadanie z truskawkami w słoiku

    Uwielbiam ten sezon na truskawki od rana do wieczora. Codziennie schodzi nam łubianka truskawek. Zjadamy…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Przekąska Tagged With: ciastka, do szkoły, przekąska, truskawki

« Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto
Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami »

Comments

  1. Majka says

    8 lipca 2021 at 22:21

    Pyszne 😍 Dlaczego sezon truskawkowy jest tak krótki?

    Odpowiedz
  2. Ania says

    11 lipca 2021 at 22:28

    Jaką śmietanę dodać? 12%. 18%, 30% czy 36%. Kwaśną czy słodką? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lipca 2021 at 13:31

      kwaśną, może być 12% albo 18%

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress