Jeszcze chwila będziemy się cieszyć truskawkami więc macie jeszcze trochę czasu, żeby upiec te proste ciastka z truskawkami. Proste, kruche, maślane ciasto i zatopione w nim kawałki truskawek, lekko puszczające sok. Będą smakować jako przekąska na wakacyjnych szlakach- na plaży, nad jeziorami i w górach.
A jak macie ochotę na wegańską wersję tu przepis na owsiane ciastka z truskawkami, słodzone bananem
Ciastka z truskawkami
ok 200 g truskawek
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
120 g masła
120 ml śmietany (pół szklanki)
cukier do posypania
Wykonanie:
Truskawki pokroić w kosteczkę drobną, rozłożyć na talerzu i wstawić do zamrażarki.
W misce wymieszać mąkę z cukrem proszkiem i solą, dodać zimne masło posiekane w kosteczkę i i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać śmietanę, wymieszać i wyrobić ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Do ciasta dodać truskawki i połączyć z ciastem – to etap brudnej roboty, niestety sok z truskawek rozmiękczy ciasto, truskawki ciężko się łączą, rozgniatają, i słabo to wygląda – ale nie przejmujcie się, to co wypadnie i nie polączy się z ciastem potem można wcisnąć po uformowaniu ciastek.
Z masy lepić kulki i układać na blasze lekko spłaszczając, powciskać w wierzch truskawki które wypadły. Wierzch ciastek posypać cukrem trzcinowym.
Piec 20 minut.
Majka says
Pyszne 😍 Dlaczego sezon truskawkowy jest tak krótki?
Ania says
Jaką śmietanę dodać? 12%. 18%, 30% czy 36%. Kwaśną czy słodką? 🙂
cookingforemily says
kwaśną, może być 12% albo 18%