Dziś trzy przepisy na świąteczne przystawki i przekąski. Świetnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole jak też kilka dni później na sylwestrowej imprezie. Proste, szybkie smaczne i efektowne.
Kawałki gruszki z listkami rukoli zawinięte w szynkę parmeńską, posypane pestkami granatu. Ser kozi z suszoną żurawiną i orzechami, świetny do krakersów. Zawijane ciasto francuskie z miodem, żurawiną, serem brie i orzechami. Konieczne wypróbujcie któryś z nich, wszak okazji wkrótce będzie sporo.
Wesołych Świąt, radosnego biesiadowania. Dużo zdrowia i miłości dla Was.
Gruszka z rukolą i szynką paremeńską
Szybka i prosta przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Gruszka z rukolą, szynką parmeńską i granatem
Ingredients
- 1 twarda gruszka
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- garść rukoli
- pestki z 2/3 granatu
Instructions
- Gruszkę przekroić na połowę, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.Każdy kawałek gruszki razem z kilkoma listkami rukoli owinąć w plasterek szynki, ułożyć na talerzu.Posypać pestkami granatu
Zawijaki z ciasta francuskiego z serem brie, żurawiną i orzechami
Ingredients
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 150 g sera brie
- garść żurawiny
- garść orzech.ów włoskich lub pekan
Instructions
- Ciasto rozmrozić i rozłożyć.W misce wymieszać musztardę i miód, wysmarować ciasto.Ser pokroić na cienkie kawałki, ułożyć na cieście.Żurawinę i orzechy posiekać, posypać ciasto.Zwinąć ciasto w rulon, brzeg posmarować lekko wodą żeby się łatwiej skleił.Pokroić ciasto w kawałki ok 2 cm, ułożyć na blasze do pieczenia.Piec 20-25 cm w 180 stopniach.
Ser kozi z orzechami i żurawiną
Szybka przystawka, ser z żurawiną i orzechami do smarowania krakersów
Ingredients
- 150 g serka koziego
- 50 g serka białego typu Philadelphia albo twój smak
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich albo pekan
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Oba sery wyłożyć do miski, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać.Dodać skórkę i posiekaną drobno żurawinę.Wyłożyć na folię spożywczą, uformować wałek, zwinąć, wcisnąć i uformować równy wałek. Włożyć do lodówki na godzinę.Posiekać orzechy, wyjąć ser, obtoczyć w orzechach.Podawać do krakersów
Majka says
Mniam, wszystkie propozycje świetne 😋