Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zupa a la lazania

Zupa a la lazania

17 stycznia 2023 by cookingforemily 2 komentarze

zupa-jak-lazania

Styczeń jest idealnym miesiącem na zupy, właściwie zupa to zawsze dobry pomysł, ale w styczniu, kiedy zimno, smutno i przygnębiająco taki talerz treściwej, rozgrzewającej zupy może zdziałać cuda.

Dzisiejsza zupa to zdecydowanie to co niedźwiadki lubią najbardziej – połączenie składników i smaków znanych z lazanii w postaci, o wiele prostszej i szybszej w przygotowaniu, zupy. Jest zatem mięso mielone, są warzywa, jest sos pomidorowy, makaron i rozpuszczony ser, który ciągnie się z każdą łyżeczką parującej zupy. Ta pomidorowa zupa z mięsem i makaronem ma dużą szansę posmakować dzieciom, które uwielbiają takie smaki. Ser można posypać na wierzchy gorącej zupy, żeby zrobił rozpływającą się przykrywkę, albo wmieszać do środka – mniej elegancko ale pysznie.

zupa-jak-lazania
zupa-jak-lazania

Zupa a la lazania

Pomidorowa zupa z mięsem, warzywami i makaronem z ciągnącym się serem, smaki znane z lazanii w prostszym i szybszym wydaniu
5 z 1 głos
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 35 minuty minut

Składniki
  

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 2 zabki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 litr wywaru/rosołku warzywnego albo z kurczaka
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie chilli jak wolicie ostrzej
  • opcjonalnie świeża bazylia
  • 200 g makaronu można pokruszyć płaty lazani, albo użyć łazanek lub szerokich wstążek
  • 100 g startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery

Instrukcje
 

  • Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
    W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając.
    Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty.
  • Do warzyw dodać mięso, rozdrobnić, wymieszać z warzywami i smażyć kolejne 7-8 minut. Dodać przecier, oregano i słodką paprykę, wymieszać.
    Całość zalać rosołkiem i gotować 10 minut.
    Dodać passatę pomidorową i gotować kolejne 10 minut.
  • Równocześnie ugotować w innym garnku makaron do miękkości.
  • Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Opcjonalnie zaostrzyć chilli i wrzucić listki świeżej bazylii.
  • Jeżeli podajecie zupę od razu, to przed podaniem wrzucić do niej makaron i chwilę całość podgrzać. Jeżeli zupa będzie na potem to przechowywać makaron oddzielnie i podgrzać z zupą przed podaniem.
    Na talerzu posypać serem i poczekać aż się rozpuści.
zupa-jak-lazania

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

    Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Na obiad, Zupy Tagged With: makaron, mieso, mięso mielone, pomidorowa, pomidory, ser żółty, zupa

« Cantucci z żurawiną i pistacjami
Fasola w kremowym sosie pomidorowym »

Comments

  1. Majka says

    26 stycznia 2023 at 16:45

    5 gwiazdek
    Petarda 💥 Już pisałam kiedyś, że kocham Twoje zupy. Ta zupka utwierdziła mnie w tym jeszcze bardziej ❤

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 lutego 2023 at 10:16

      śliczne dzięki:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress