Styczeń jest idealnym miesiącem na zupy, właściwie zupa to zawsze dobry pomysł, ale w styczniu, kiedy zimno, smutno i przygnębiająco taki talerz treściwej, rozgrzewającej zupy może zdziałać cuda.
Dzisiejsza zupa to zdecydowanie to co niedźwiadki lubią najbardziej – połączenie składników i smaków znanych z lazanii w postaci, o wiele prostszej i szybszej w przygotowaniu, zupy. Jest zatem mięso mielone, są warzywa, jest sos pomidorowy, makaron i rozpuszczony ser, który ciągnie się z każdą łyżeczką parującej zupy. Ta pomidorowa zupa z mięsem i makaronem ma dużą szansę posmakować dzieciom, które uwielbiają takie smaki. Ser można posypać na wierzchy gorącej zupy, żeby zrobił rozpływającą się przykrywkę, albo wmieszać do środka – mniej elegancko ale pysznie.
Zupa a la lazania
Ingredients
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 2 zabki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata
- 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 litr wywaru/rosołku warzywnego albo z kurczaka
- 1/2 litra passaty pomidorowej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki cukru
- opcjonalnie chilli jak wolicie ostrzej
- opcjonalnie świeża bazylia
- 200 g makaronu można pokruszyć płaty lazani, albo użyć łazanek lub szerokich wstążek
- 100 g startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery
Instructions
- Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając.Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty.
- Do warzyw dodać mięso, rozdrobnić, wymieszać z warzywami i smażyć kolejne 7-8 minut. Dodać przecier, oregano i słodką paprykę, wymieszać.Całość zalać rosołkiem i gotować 10 minut.Dodać passatę pomidorową i gotować kolejne 10 minut.
- Równocześnie ugotować w innym garnku makaron do miękkości.
- Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Opcjonalnie zaostrzyć chilli i wrzucić listki świeżej bazylii.
- Jeżeli podajecie zupę od razu, to przed podaniem wrzucić do niej makaron i chwilę całość podgrzać. Jeżeli zupa będzie na potem to przechowywać makaron oddzielnie i podgrzać z zupą przed podaniem.Na talerzu posypać serem i poczekać aż się rozpuści.
Majka says
Petarda 💥 Już pisałam kiedyś, że kocham Twoje zupy. Ta zupka utwierdziła mnie w tym jeszcze bardziej ❤
cookingforemily says
śliczne dzięki:)