Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną

Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną

8 marca 2016 by cookingforemily 16 komentarzy

zapiekana-owsianka-z-jablkami-marchewka

Dawno nie było u nas zapiekanej owsianki 🙂 A to jeden z moich ulubionych patentów na owsiankę- szczególnie zimą (tu przepis z dynią a tu z bananami). Jest pyszna, zdrowa, pożywna i rozgrzewająca – czego chcieć więcej od zimowego śniadania. Jedyny minus to czas- taka zapiekana owsianka potrzebuje minimum pół godziny w piekarniku, plus przygotowanie – więc mało kto ma rano tyle czasu. Mam jednak na nią patent – wszystko przygotowuję wieczorem, i gotową do wstawienia do piekarnika owsiankę trzymam przez noc w lodówce. Dzięki temu oszczędzam rano czas na jej przygotowanie, a poza tym składniki  takie jak płatki (owsiane czy jak w tym przypadku orkiszowe) czy orzechy  zmiękną i napęcznieją i dzięki temu potem można skrócić czas pieczenia (mniej więcej o 10 minut). Rano po przebudzeniu pierwsza rzecz jaką robię to wstawiam ją do piekarnika- a potem reszta porannych czynności, mycie, ubieranie, dobudzanie Emilki (a to potrafi potrwać i z 15 minut), w tym czasie owsianka się spokojnie dopieka. Polecam Wam ten patent, bo szkoda jeść ją tylko w weekendy.

Moja dzisiejsza propozycja to zapiekana owsianka z marchewką, jabłkami i żurawiną. Można też dodać do niej orzechy bo świetnie pasują. Dodałam też do niej płatki orkiszowe, które są większe i twardsze niż owsiane ale dzięki nocy spędzonej w lodówce zmiękły i dobrze wkomponowały się w całość.

zapiekana-owsianka-z-jablkami-marchewka

5.0 from 2 reviews
Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Zapiekana owsianka śniadaniowa z jabłkami, marchewką i żurawiną. Ciepłe zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepsza z porcją naturalnego jogurtu.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków orkiszowych (można zastąpić owsianymi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki imbiru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 marchewki
  • duże jabłko
  • 2 i ½ szklanki mleka (u mnie owsiane)
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • garść żurawin albo rodzynek
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich poszatkowanych
  • kawałek masła do wysmarowania formy
Instructions
  1. Płatki wymieszać z cynamonem, imbirem, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce ( marchewka na drobnych oczkach, jabłko na grubych) i wymieszać z mlekiem i syropem z agawy.
  3. Do mokrych składników przesypać suche i dobrze wymieszać. Dodać żurawinę i rozdrobnione orzechy.
  4. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem.
  5. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
  6. Owsiankę można przygotować wieczorem i wstawić przygotowaną do pieczenia w formie do lodówki. Rano wstawić do piekarnika – wystarczy wtedy piec 25-30 minut.
3.5.3208

zapiekana-owsianka-z-jablkami-marchewka

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Zapiekana owsianka z dynią

    Wiem, że sezon na dynię już się zakończył ale tak jak wspominałam już kiedyś- my…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na śniadanie Tagged With: jabłka, marchewka, owsianka, płatki orkiszowe, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka, wegetariańskie, zapiekanka, żurawina

« Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem
Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem »

Comments

  1. Ewelina says

    11 marca 2016 at 08:06

    Witam serdecznie, robilam ta owsianke pierwszy raz – w smaku pycha:-) ale mam pytanie odnosnie konsystencji, czy ma byc lekko wilgotna czy chrupiaca i sucha?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 marca 2016 at 09:25

      Moja była na wierzchu lekko chrupiąca ale wewnątrz wilgotna. Jak wyszła Ci za sucha to trzeba dodać więcej mleka.

      Odpowiedz
    • mrs says

      15 stycznia 2017 at 21:07

      Witam! Czym mogę zastąpić syrop z agawy?

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        15 stycznia 2017 at 21:11

        Czymś co używacie do słodzenia. Może być miód, syrop ryżowy, syrop klonowy etc

        Odpowiedz
        • mrs says

          15 stycznia 2017 at 21:56

          Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂 zaraz idę szykować wszystko na jutro

          Odpowiedz
    • Agawia says

      12 października 2019 at 09:40

      Zapiekanka przepyszna. Czy można ewentualnie resztę zamrozić? Pozostało trochę a szkoda żeby się zmarnowało.

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        13 października 2019 at 16:21

        tak, mozna mrozić:)

        Odpowiedz
  2. Małgosia says

    15 marca 2016 at 18:37

    Zapiekanka obłędna!!! 🙂 zakochałam się w niej ja i cała rodzina. Dziękuję za przepis. W planach mam wypróbowanie także pozostałych wersji. Superstrona i świetne przepisy. Gratulacje i podziękowania, że się nimi dzielisz:-)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 marca 2016 at 20:52

      Dziękuję za opinię i za te slowa:) serce rośnie

      Odpowiedz
  3. Zosia says

    30 listopada 2016 at 18:59

    Zrobiłam już po raz drugi i znowu wyszła pyszna! Zastanawiam się tylko czy powinnam dodać jajko – w pozostałych owiankowych zapiekankach się pojawiało?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 listopada 2016 at 21:14

      Można dodać jajko – będzie bardziej zwarta i będzie bardziej przypominać w konsystencji ciasto ( jak w tych pozostałych owsiankach – bananowej i z dynia). Ale jajko nie jest konieczne:)

      Odpowiedz
  4. Ramona says

    14 grudnia 2016 at 14:52

    Czym można zastąpić syrop z agawy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 grudnia 2016 at 16:49

      Każdy inny słodzik, najlepiej zdrowy – miód ( tylko on traci swoje zdrowotne właściwości po obróbce cieplnej), syrop ryżowy, syrop klonowy

      Odpowiedz
  5. Marta says

    15 marca 2019 at 10:07

    Czy rzeczywiscie potrzebny jest tu proszek do pieczenia?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 marca 2019 at 21:20

      z proszkiem całość jest bardziej pulchna ale nie jest on konieczny

      Odpowiedz
  6. Majka says

    14 października 2019 at 11:25

    Pyszna 🥰

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress