Pochwała prostoty – fasola w kremowym sosie pomidorowym. Najlepszy dowód na to, że nawet pozornie najmniej interesujacy składnik, jak fasola po lekkim podrasowaniu może zmienić się w nieziemskie danie. Fasola i pomidory to dobre połączenie, a jeżeli dodacie do tego czosnek, chilli, śmietanę i parmezam to powstanie coś obłędnego, kremowego i bardzo satysfakcjonującego. Do tego grzanka z chleba i trochę octu balsamicznego na wierzch i chowajcie się wykwintne frykasy.
W tym daniu możecie wykorzystać fasolę z puszki, będzie to opcja ekspresowa, albo ugotować wcześniej suchą fasolę. Ja zwykle gotuje więcej fasoli i potem ją wykorzystuje do takich właśnie szybkich dań i różnych sałatek. Ugotowana fasola postoi w lodówce kilka dni, więc można zrobić na zapas.
Fasolę przygotowaną zgodnie z tym przepisem można zawekować w słoiku ( ja wkładam gorące danie do słoika, dobrze zakręcam i odwracam) i wtedy wytrzyma w lodówce do 2 tygodni. Dobrze więc zrobić od razu na zapas, a danie to jak stoi w lodówce to tylko zyskuje na smaku bo wszystko się ladnie przenika i łączy.
Fasola jest tania, zdrowa i pożywna. Może myślicie o niej jak o miłej i sympatycznej koleżance ale uwierzcie mi, że można jej naprawdę przemienić w fascynującą przygodę kulinarną, czego dowodem powyższe danie. A jakbyście mieli za mało podrasowanej fasolki to polecam fasolową zupę z brokułami i pesto lub pastę z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem
Fasola w kremowym sosie pomidorowym
Ingredients
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 1/2 kg ugotowanej białej fasoli może być z puszki, można też ugotować wcześniej suszoną fasolę
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 czubata łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ocet albo emulsja balsamiczna do polania
Instructions
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki
- Na patelnie dodać olej, podgrzać i dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli i dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty.
- Cebulę posolić, dodać chilli i przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć ok 2-3 minut.
- Na patelnię wlać 3/4 szklanki wody, wymieszać i zagotować, dodać śmietanę i dobrze wymieszać
- Dodać fasolę i całość zagotować. Gotować ok 3-4 minut.
- Na koniec dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Doprawić wszystko solą i pieprzem, dodać cukier.
- Na sam koniec przed podaniem dodać 2/3 parmezanu, resztę zachować do posypania
- Podawać polane octem balsamicznym i dodatkową oliwą, posypane parmezanem i natkią pietruszki. Najlepiej też z grzankami z dobrego chleba/bułki
Dodaj komentarz