Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Fasola w kremowym sosie pomidorowym

Fasola w kremowym sosie pomidorowym

20 lutego 2023 by cookingforemily Leave a Comment

fasola-w-pomidorach

Pochwała prostoty – fasola w kremowym sosie pomidorowym. Najlepszy dowód na to, że nawet pozornie najmniej interesujacy składnik, jak fasola po lekkim podrasowaniu może zmienić się w nieziemskie danie. Fasola i pomidory to dobre połączenie, a jeżeli dodacie do tego czosnek, chilli, śmietanę i parmezam to powstanie coś obłędnego, kremowego i bardzo satysfakcjonującego. Do tego grzanka z chleba i trochę octu balsamicznego na wierzch i chowajcie się wykwintne frykasy.

fasola-w-pomidorach

W tym daniu możecie wykorzystać fasolę z puszki, będzie to opcja ekspresowa, albo ugotować wcześniej suchą fasolę. Ja zwykle gotuje więcej fasoli i potem ją wykorzystuje do takich właśnie szybkich dań i różnych sałatek. Ugotowana fasola postoi w lodówce kilka dni, więc można zrobić na zapas.

Fasolę przygotowaną zgodnie z tym przepisem można zawekować w słoiku ( ja wkładam gorące danie do słoika, dobrze zakręcam i odwracam) i wtedy wytrzyma w lodówce do 2 tygodni. Dobrze więc zrobić od razu na zapas, a danie to jak stoi w lodówce to tylko zyskuje na smaku bo wszystko się ladnie przenika i łączy.

Fasola jest tania, zdrowa i pożywna. Może myślicie o niej jak o miłej i sympatycznej koleżance ale uwierzcie mi, że można jej naprawdę przemienić w fascynującą przygodę kulinarną, czego dowodem powyższe danie. A jakbyście mieli za mało podrasowanej fasolki to polecam fasolową zupę z brokułami i pesto lub pastę z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

fasola-w-pomidorach

Fasola w kremowym sosie pomidorowym

Print Recipe Pin Recipe

Ingredients
  

  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1/2 kg ugotowanej białej fasoli może być z puszki, można też ugotować wcześniej suszoną fasolę
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ocet albo emulsja balsamiczna do polania

Instructions
 

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki
  • Na patelnie dodać olej, podgrzać i dodać cebulę, podsmażyć aż się zeszkli i dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty.
  • Cebulę posolić, dodać chilli i przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć ok 2-3 minut.
  • Na patelnię wlać 3/4 szklanki wody, wymieszać i zagotować, dodać śmietanę i dobrze wymieszać
  • Dodać fasolę i całość zagotować. Gotować ok 3-4 minut.
  • Na koniec dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Doprawić wszystko solą i pieprzem, dodać cukier.
  • Na sam koniec przed podaniem dodać 2/3 parmezanu, resztę zachować do posypania
  • Podawać polane octem balsamicznym i dodatkową oliwą, posypane parmezanem i natkią pietruszki. Najlepiej też z grzankami z dobrego chleba/bułki
fasola-w-sosie-pomidorowym

Related Posts

  • Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

    Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne…

  • Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

    Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu.…

  • Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

    klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: biała fasola, paremzan, pomidory, w 30 minut, wegetariańskie

« Zupa a la lazania

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress