Krakersy z ziarnami, parmezanem i jogurtem – zdrowa przekąska do pochrupania w okolicznościach pochrupania wymagających – do filmu wieczornego, jako szybka przekąska na mały głód czy jako zawartość szkolnego lunchboxa. Ziarna użyte to siemię lniane, chia, sezam i słonecznik ale możecie użyć innych – sprawdzi się dynia, można też użyć nasion babki płesznik. Świetnie pasują do hummusu albo też innych past (spróbujcie zrobić do nich tę pastę z soczewicy i marchewki lub pastę z fasoli i migdałów). Krakersy dobrze się przechowują, nie tracą chrupkości i smaku nawet do kilku tygodni.
A tu więcej pomysłów na domowe krakersy:
krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia
Krakersy z nasionami i jogurtem
Ingredients
- 200 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 40 g startego parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy (ok 60 ml)
- 150 g mąki 1 niecała szklanka
- 50 g nasion siemienia lnianego
- 50 g nasion słonecznika
- 40 g nasion sezamu
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 łyżeczki soli
Instructions
- W misce wymieszać jogurt, oliwę i parmezan
- Dodać nasiona, mąkę i sól – całość dobrze wymieszać. Powstanie gęste ciasto
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienki, prostokątny kształt.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Z placków zdjąć wierzchnią warstwę papieru i przełożyć na blachy do pieczenia.Piec ok 20-25 na rumiano. Ostudzić i połamać na mniejsze kawałki
Dodaj komentarz