Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Krakersy z ziarnami i jogurtem

Krakersy z ziarnami i jogurtem

3 listopada 2023 by cookingforemily 2 komentarze

c

Krakersy z ziarnami, parmezanem i jogurtem – zdrowa przekąska do pochrupania w okolicznościach pochrupania wymagających – do filmu wieczornego, jako szybka przekąska na mały głód czy jako zawartość szkolnego lunchboxa. Ziarna użyte to siemię lniane, chia, sezam i słonecznik ale możecie użyć innych – sprawdzi się dynia, można też użyć nasion babki płesznik. Świetnie pasują do hummusu albo też innych past (spróbujcie zrobić do nich tę pastę z soczewicy i marchewki lub pastę z fasoli i migdałów). Krakersy dobrze się przechowują, nie tracą chrupkości i smaku nawet do kilku tygodni.

krakersy-z-ziaren-z-jogurtem

A tu więcej pomysłów na domowe krakersy:

krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia

jaglane krakersy z parmezanem

krakersy-z-ziaren-z-jogurtem

Krakersy z nasionami i jogurtem

Zdrowa i chrupiąca przekąska – krakersy z nasionami- słonecznik, sezam, siemię lniane i chia
5 z 1 głos
Wydrukuj przepis Pin Recipe

Składniki
  

  • 200 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 40 g startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy (ok 60 ml)
  • 150 g mąki 1 niecała szklanka
  • 50 g nasion siemienia lnianego
  • 50 g nasion słonecznika
  • 40 g nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje
 

  • W misce wymieszać jogurt, oliwę i parmezan
  • Dodać nasiona, mąkę i sól – całość dobrze wymieszać. Powstanie gęste ciasto
  • Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienki, prostokątny kształt.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
    Z placków zdjąć wierzchnią warstwę papieru i przełożyć na blachy do pieczenia.
    Piec ok 20-25 na rumiano. Ostudzić i połamać na mniejsze kawałki

Related Posts

  • Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia

    Zdrowe przekąski przyjacielem postanowień noworocznych - z takim przyświecającym hasłem podaję Wam dziś przepis na…

  • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

    Jak się zdecydujecie zrobić ostatnio tu goszczące krakersy to polecam dorobić do nich jakieś smarowidło…

  • Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika

    Baaaardzo zdrowa przekąska - krakersy z ziaren siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Całe mnóstwo dobroci…

Filed Under: Do szkoły, Fit, Przekąska Tagged With: chia, krakersy, nasiona, parmezan, sezam, siemię lniane, słonecznik

« Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym
Zapiekanka ziemniaczana z dynią »

Comments

  1. maja says

    6 marca 2025 at 16:11

    5 gwiazdek
    ekstra przepis polecam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 marca 2025 at 12:19

      dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress