Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

4 października 2017 by cookingforemily 5 komentarzy

klopsiki-w-sosie-pomidorowym

Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne gotowanie. Pyszne kuleczki, skąpane w sosie. A jak dodamy do nich kremową polentę – nie wyględną ale bardzo smakowitą paciaję to mamy prawdziwe comfort food, idealne na wczesno-jesienne chłody. Danie nie do reatauracji, nie na proszony obiad, nie na ładne zdjęcie na bloga:) ale każdy z chęcią takie zje.  Można zrobić cały gar i potem odgrzewać w tygodniu.

Klopsiki w sosie pomidorowym już wcześniej wystąpiły na blogu ( tu wersja z indyka z dodatkiem cukinii ) ale takich dań nigdy dość – te dzisiejsze są z dodatkiem sera pleśniowego – nie czuć go potem za bardzo, bo jest pokrojony na drobne kawałki i się rozpuszcza ( nadając tylko mięsu wytrawny, słonawy smaczek). Danie można zjeść z kaszą albo makaronem ale kremowa polenta to zdecydowanie dobry dodatek. Resztkę polenty gdy jest ciepła trzeba przelaż do płaskiego naczynia – potem pokrojona w plastry będzie świetna do odsmażania lub grillowania dnia następnego.

klopsiki-w-sosie-pomidorowym

5.0 from 1 reviews
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
1 godzina 15 min
Total time
1 godzina 45 min
 
Serves: 5
Ingredients
  • KLOPSIKI
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
  • SOS:
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 marchewka
  • ½ litra rosoły
  • 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie)
  • garść kaparów
  • POLENTA
  • ½ litra rosołu
  • ½ litra mleka
  • 200 g kaszki kukurydzianej
  • sól do smaku
  • 60 g masła
  • 70 g parmezanu
Instructions
  1. Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką.
  2. Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać.
  3. Uformować pulpeciki.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  6. Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć.
  7. Marchewkę zetrzeć na tarce – dodać do cebuli, podsmażyć ok 10 minut mieszając.
  8. Z pomidorów zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych).
  9. Pomidory przełożyć na patelnie, lekko podsmażyć całość – przełożyć do pulpecików. Dodać rosół.
  10. Wstawić do piekarnika – piec 30 minut.
  11. Po 30 minutach wyjąć z piekarnika – pulpeciki przełożyć do miski, a sos zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
  12. W tym czasie przygotować polentę – zagotować mleko i rosół, lekko posolić, dodać kaszkę kukurydzianą, i na bardzo małym ogniu gotować ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
  13. Jak będzie za gęste dodać trochę mleka.
  14. Na koniec dodać masło i parmezan – wymieszać aż się rozpuści, przykryć, wyłączyć ogień i odstawić na 5 minut.
  15. Polentę wyłożyć na talerz, podawać z sosem i klopsikami.
  16. Resztę polenty przełożyć do płaskiego pojemnika, wygładzić i odstawić do ostygnięcia. Taką polentę można potem kroić w plastry i podsmażać na oliwie albo patelni grillowej.
3.5.3228

klopsiki-w-sosie-pomidorowym

Related Posts

  • Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

    Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z "zimnym" krajem czyli Szwecją.…

  • Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy

    Ten sos pomidorowy pojawiał się już na blogu nie raz - bo to mój ulubiony…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Na obiad Tagged With: bezglutenowe, klopsiki, mielone, mięso, polenta, sos pomidorowy

« Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa
Odwrócone ciasto z figami »

Comments

  1. Majka says

    4 października 2017 at 13:55

    Twoje klopsiki wymiatają ? Wszystkie i te o których wspomniałaś powyżej. Polentę już widziałam ale jakoś nigdy nie mam okazji zrobić. Nie omieszkam dzisiejszej propozycji spróbować jak najszybciej ?

    Odpowiedz
    • Cookingforemily says

      4 października 2017 at 13:57

      Polenta super się sprawdza w takich daniach z sosem. Ja uwielbiam. I potem sie świetna odzsmaża pokrojone na plasterki

      Odpowiedz
  2. Majka says

    8 października 2017 at 19:38

    Dla mnie super ? Akcent serowy bardzo udany ☺

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 października 2017 at 12:19

      I jak Ci smakowała polenta w tym wydaniu?

      Odpowiedz
      • Majka says

        9 października 2017 at 23:36

        Rewelacja ? Super alternatywa do makaronów, ryżu, kasz czy ziemniaków ?

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress