Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne gotowanie. Pyszne kuleczki, skąpane w sosie. A jak dodamy do nich kremową polentę – nie wyględną ale bardzo smakowitą paciaję to mamy prawdziwe comfort food, idealne na wczesno-jesienne chłody. Danie nie do reatauracji, nie na proszony obiad, nie na ładne zdjęcie na bloga:) ale każdy z chęcią takie zje. Można zrobić cały gar i potem odgrzewać w tygodniu.
Klopsiki w sosie pomidorowym już wcześniej wystąpiły na blogu ( tu wersja z indyka z dodatkiem cukinii ) ale takich dań nigdy dość – te dzisiejsze są z dodatkiem sera pleśniowego – nie czuć go potem za bardzo, bo jest pokrojony na drobne kawałki i się rozpuszcza ( nadając tylko mięsu wytrawny, słonawy smaczek). Danie można zjeść z kaszą albo makaronem ale kremowa polenta to zdecydowanie dobry dodatek. Resztkę polenty gdy jest ciepła trzeba przelaż do płaskiego naczynia – potem pokrojona w plastry będzie świetna do odsmażania lub grillowania dnia następnego.
- KLOPSIKI
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
- SOS:
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 marchewka
- ½ litra rosoły
- 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie)
- garść kaparów
- POLENTA
- ½ litra rosołu
- ½ litra mleka
- 200 g kaszki kukurydzianej
- sól do smaku
- 60 g masła
- 70 g parmezanu
- Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką.
- Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać.
- Uformować pulpeciki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć.
- Marchewkę zetrzeć na tarce – dodać do cebuli, podsmażyć ok 10 minut mieszając.
- Z pomidorów zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych).
- Pomidory przełożyć na patelnie, lekko podsmażyć całość – przełożyć do pulpecików. Dodać rosół.
- Wstawić do piekarnika – piec 30 minut.
- Po 30 minutach wyjąć z piekarnika – pulpeciki przełożyć do miski, a sos zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
- W tym czasie przygotować polentę – zagotować mleko i rosół, lekko posolić, dodać kaszkę kukurydzianą, i na bardzo małym ogniu gotować ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
- Jak będzie za gęste dodać trochę mleka.
- Na koniec dodać masło i parmezan – wymieszać aż się rozpuści, przykryć, wyłączyć ogień i odstawić na 5 minut.
- Polentę wyłożyć na talerz, podawać z sosem i klopsikami.
- Resztę polenty przełożyć do płaskiego pojemnika, wygładzić i odstawić do ostygnięcia. Taką polentę można potem kroić w plastry i podsmażać na oliwie albo patelni grillowej.
Majka says
Twoje klopsiki wymiatają ? Wszystkie i te o których wspomniałaś powyżej. Polentę już widziałam ale jakoś nigdy nie mam okazji zrobić. Nie omieszkam dzisiejszej propozycji spróbować jak najszybciej ?
Cookingforemily says
Polenta super się sprawdza w takich daniach z sosem. Ja uwielbiam. I potem sie świetna odzsmaża pokrojone na plasterki
Majka says
Dla mnie super ? Akcent serowy bardzo udany ☺
cookingforemily says
I jak Ci smakowała polenta w tym wydaniu?
Majka says
Rewelacja ? Super alternatywa do makaronów, ryżu, kasz czy ziemniaków ?