Jest szansa, że to będzie ulubione rybne danie Waszych dzieci. Kotleciki z uprzednio ugotowanego na parze łososia i ziemniaków z chrzanem, skórką cytrynową i koperkiem.
Wy też je polubicie i to nie tylko ze względu na smak. Łosoś ma mało ości i raczej nie są one małe i zdradzieckie- łatwo przejrzeć mięso i się ich pozbyć. Te łososiowe kotleciki łatwo się robi, dobrze przechowuje i łatwo odgrzewa. Przygotowanie tej potrawy na raz jest dość czasochłonne (ugotowane ziemniaki i ryba muszą wystygnąć zanim można je formować w kotleciki) ale żeby przygotować je na szybki obiad lub kolację po pracy warto ugotować łososia i ziemniaki dzień wcześniej – można też użyć resztek ziemniaków z obiadu. W wersji dziecięcej proponuje je podać z jogurtem i puree z zielonego groszku a w wersji dorosłej z zieloną sałatką w winegrecie, jogurtem i kaparami (kapary można też dodać do środka). Nie obawiajcie się chrzanu – w takiej ilości składników nie sprawi nie będzie on mocno wyczuwalny, tylko nada całości bardziej zdecydowany smak.
- ½ kg ziemniaków
- łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 600 g łososia
- jajko
- sok i skórka z połowy cytryny
- pęczek koperku
- łyżeczka chrzanu (lub musztardy)
- sól, pieprz
- mąka
- oliwa z masłem do smażenia
- WERSJA DZIECIĘCA
- 250 g mrożonego groszku
- 1 łyżka masła
- kilka listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie sól
- jogurt do polania po wierzchu
- WERSJA DOROSŁA
- sałata z ogórkiem i prażonymi pestkami słonecznika w sosie z cytryny i oliwy
- jogurt naturalny do polania po wierzchu
- kapary
- Ziemniaki ugotować. Rozgnieść widelcem, dodać masło i pozwolić żeby się rozpuściło, dodać śmietanę i dobrze wszystko wymieszać.
- Łososia ugotować na parze- zajmuje to ok 10-15 minut. Ostudzić obrać rybę, pozbawić ości i dokładnie rozdrobnić. Zalać rybę sokiem z cytryny i wymieszać. Zmieszać rybę z ziemniakami, dodać jajko, startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.
- Formować kotleciki (wielkości mielonych). Każdy kotlecik obtoczyć w mące i smażyć na mieszance oliwy i masła z każdej strony aż się ładnie zarumienią (ok 7-10 minut z każdej strony, na średnim ogniu).
- Puree – ugotować groszek w wodzie, ok 15 minut. Odlać wodę ale zostawić ok ¼ szklanki wody. Zmiksować groszek z wodą i miętą, dodać masło i sok z cytryny i dobrze mieszać aż masło się rozpuści. Doprawić lekko solą.
Dodaj komentarz