Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

3 września 2014 by cookingforemily 11 komentarzy

tarta-ze-sliwkami-w-kremie-waniliowym

To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w waniliowym, budyniowym kremie… jest przepyszne! Robię je zawsze o tej porze co teraz, trochę osładza ten ciężki czas w ciągu roku, określany jako „lato prawie się skończyło”. I chociaż śliwki węgierki to znak, że jesień tuż, tuż to kosztując tego ciasta będziecie, na chwilę przynajmniej, wdzięczni za to, że to jednak początek września, a nie powiedzmy upalny czerwiec.

Piekąc je tym razem, trochę się zagapiłam i za długo je piekłam – powinno być trochę jaśniejsze niż to na zdjęciu. Nie wpłynęło to jednak na smak, tylko trochę na estetykę. Ale pal licho estetykę, w obliczu tej pyszności. Polecam zdecydowanie:)

tarta-ze-sliwkami-w-waniliowym-kremie

5.0 from 2 reviews
Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Pyszne jesienna tarta ze śliwkami węgierkami zapiekanymi w waniliowym, budyniowym kremie.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • KRUCHE CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • KREM:
  • 1,5 szklanki mleka
  • niecała szklanka (200 ml) śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki extraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 50 g (dwie łyżki) masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • POZA TYM: 0k. 800 g śliwek węgierek
  • kilka biszkoptów ( ok 5-6 okrągłych albo 3-4 kocie języki)
Instructions
  1. ZROBIĆ CIASTO KRUCHE:
  2. Z mąki, masła i cukru wyrobić kruszonkę.
  3. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić kruche ciasto.
  4. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce.
  5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica ok 30 cm).
  6. Na spodzie tarty rozsypać pokruszone biszkopty (wchłoną część soku ze śliwek i ciasto nie przemoknie)
  7. Śliwki umyć, obsuszyć, wypestkować, każdą przekroić na pół i rozłożyć na spodzie tarty – ma ich być tyle, żeby pokryły ciasto ułożone jedna przy drugiej acz bez ścisku.
  8. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  9. PRZYGOTOWAĆ KREM:
  10. Odlać z przygotowanego mleka 4 łyżki, dodać extrakt i wymieszać w tym jajka, budyń i mąkę, dokładnie, żeby nie było grudek.
  11. Do garnka dodać mleko, śmietanę, cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia.
  12. Dodać mleko z budyniem i jajkami i stale mieszając gotować jeszcze ok 1-2 minut aż zacznie gęstnieć (ale nie mogą powstać grudy).
  13. Takim kremem zalać śliwki na cieście.
  14. Piec ok 50 minut.
3.3.3077

 

Related Posts

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą

    To połączenie smaków - kokos, śliwki i czekolada powstało w naszej kuchni przez przypadek, a…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, ciasto z owocami, śliwki

« Frittata z dyni i szpinaku z fetą
Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem »

Comments

  1. Marcelina says

    3 września 2014 at 21:28

    Nic nie widać, że się zagapiłaś 🙂 Tarta (przede wszystkim na pierwszym zdjęciu) prezentuje się bajecznie! 🙂

    Odpowiedz
  2. gin says

    7 września 2014 at 19:45

    Mmm, wygląda bosko! Takie to bym mogła jeść i jeść 🙂

    Odpowiedz
  3. olimpia34 says

    10 września 2014 at 19:34

    Uwielbiam takie ciasta, muszę zapisać sobie przepis będzie jak znalazł jak już zacznę robić śliwkowe wariacje:-)

    Odpowiedz
  4. Alina says

    17 września 2014 at 23:48

    Ciasto piękne, wlasnie wyjęłam z piekarnika. Moje nie jest takie przypieczone (chyba szkoda, Twoje swietnie wyglada). Zgubiłas w przepisie, co sie dzieje z jajkami w kremie. Dodałam do budynia i maki, wyszło ok 😉
    Super blog!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 września 2014 at 10:42

      o dzięki wielkie! już poprawiłam. Dokładnie tak jak zrobiłaś – powinno się je dodać do budyniu i mąki:) Ja powiem Ci że wolę takie mniej podpieczone. Mam nadzieję, że zmakowało

      Odpowiedz
  5. Alina says

    18 września 2014 at 13:13

    Tak, bardzo dobre wyszło. Doslodze następnym razem spod tarty, ja lubię na słodko 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 września 2014 at 13:48

      no ja staram się ograniczać ten cukier gdzie mogę… chociaż też wolę na słodko:)

      Odpowiedz
  6. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 12:55

    Bardzo apetycznie wygląda. Coraz bardziej mi się u Ciebie podoba i będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 października 2014 at 13:26

      zapraszam w każdej chwili i dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  7. tasma says

    4 września 2015 at 10:28

    u mnie niestety zrobiły się pod koniec grudki – chyba za szybko zgęstniał mi krem na kuchence (elektrycznej) (?). ale mimo tego i tak wyszło przepysznie i będę podejmować kolejną próbę bezgrudkową 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 września 2015 at 10:35

      to się chyba obijałaś przy mieszaniu kremu, trzeba to robić energicznie 🙂 a jak się zrobią grudki to szybko potraktować je mikserem!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress