W zeszły weekend wpadła w moje ręce piękna wiązanka z rabarbaru. Rozpoczęły się rodzinne narady jak ma ona skończyć. Na finiszu walczyły z sobą crumble, odwracane ciasto i tarta. W końcu zwyciężyła tarta, ale żeby nie było tak łatwo to zdecydowałam się nie robić jednej dużej tarty tylko małe tarteletki. Ponieważ rabarbar po obraniu miał dość mało zachęcający zielony kolor to dla koloru zostały do niego dodane mrożone maliny i kilka świeżych truskawek, a do ciasta dorzuciłam mielone migdały. I oto one- migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami. Oczywiście możecie nie chcieć się bawić tak jak ja w lepienie małych tarteletek – powiem szczerze, że przy ich formowaniu trochę przeklinałam tę wizję bo dużo było z nimi dłubania – w takim przypadku możecie zrobić jedną dużą tartę. Jednak takie małe indywidualne porcje mają swój urok i cudownie się komponują z gałką śmietankowych lodów.
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 130 g mielonych migdałów
- 200 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- Nadzienie:
- Kilka łodyg rabarbaru (ja miałam ich koło 10 ale były dość cienkie)
- 3 łyżki cukru brązowego ( lub więcej jak będzie mocno kwaśny rabarbar)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka truskawek
- kilka malin (u mnie mrożone) opcjonalnie
- do posypania: trochę brązowego cukru
- Do miski wsypać mąkę, cukier i migdały, dodać pokrojone zimne masło – w palcach wyrobić na kruszonkę.
- Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do garnka, wsypać cukier i zalać 3 łyżkami wody i postawić na małym ogniu. Gotować ok 10-15 minut, aż część rabarbaru zacznie się rozpadać ale część ma pozostać w kawałkach. Pod koniec gotowania dodać maliny, wymieszać i zestawić z ognia. Spróbować czy nie jest za kwaśne – w razie potrzeby dodać więcej cukru. Truskawki pokroić na kawałki i dodać do rabarbaru. Do owoców wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
- Owoce muszę całkowicie wystygnąć zanim zaczniecie robić tarteletki.
- Ciasto rozwałkować, wycinać kółka za pomocą miseczki ( u mnie średnica 12 cm).
- Kółka rozkładać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
- Na każdym kółku wyłożyć ok 1-2 łyżeczki owoców i tak złożyć do środka brzegi żeby sklejone stanowiły rodzaj płaskiej miseczki dla owoców. Przed wstawieniem do piekarnika posypać cukrem brązowym.
- Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach.
- Z ciasta i owoców można też zrobić jedną dużą tartę. Wtedy jednak należy najpierw zapiec samo ciasto –ok 15 minut w 190 stopniach a potem wyłożyć owoce i posypać np kruszonką albo migdałami.
alezakwas says
Wyglądają rewelacyjnie! Uwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami. 🙂
gin says
Cudne maleństwa, musiały smakować bajecznie 🙂
marcelina says
O Tak! Z lodami idealny zestaw stworzyłaś 🙂
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
Tarteletki mają śliczny kolor! Ja też lubię łączyć rabarbar z truskawkami.
Malwina says
Czesc. Czy masło mogę zastąić olejem kokosowym?
cookingforemily says
Nie robiłam jeszcze kruchego z olejem kokosowym:) ale powinno się udać