Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami

Migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami

8 maja 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

tarteletki-z-rabarbarem-i-truskawkami
W zeszły weekend wpadła w moje ręce piękna wiązanka z rabarbaru. Rozpoczęły się rodzinne narady jak ma ona skończyć. Na finiszu walczyły z sobą crumble, odwracane ciasto i tarta. W końcu zwyciężyła tarta, ale żeby nie było tak łatwo to zdecydowałam się nie robić jednej dużej tarty tylko małe tarteletki. Ponieważ rabarbar po obraniu miał dość mało zachęcający zielony kolor to dla koloru zostały do niego dodane mrożone maliny i kilka świeżych truskawek, a do ciasta dorzuciłam mielone migdały. I oto one- migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami. Oczywiście możecie nie chcieć się bawić tak jak ja w lepienie małych tarteletek – powiem szczerze, że przy ich formowaniu trochę przeklinałam tę wizję bo dużo było z nimi dłubania – w takim przypadku możecie zrobić jedną dużą tartę. Jednak takie małe indywidualne porcje mają swój urok i cudownie się komponują z gałką śmietankowych lodów.

tarteletki-z-rabarbarem-i-truskawkami

Migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Tarteletki na migdałowym cieście z nadzieniem z rabarbaru i truskawek
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 130 g mielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • Nadzienie:
  • Kilka łodyg rabarbaru (ja miałam ich koło 10 ale były dość cienkie)
  • 3 łyżki cukru brązowego ( lub więcej jak będzie mocno kwaśny rabarbar)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka truskawek
  • kilka malin (u mnie mrożone) opcjonalnie
  • do posypania: trochę brązowego cukru
Instructions
  1. Do miski wsypać mąkę, cukier i migdały, dodać pokrojone zimne masło – w palcach wyrobić na kruszonkę.
  2. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na godzinę.
  3. Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Włożyć do garnka, wsypać cukier i zalać 3 łyżkami wody i postawić na małym ogniu. Gotować ok 10-15 minut, aż część rabarbaru zacznie się rozpadać ale część ma pozostać w kawałkach. Pod koniec gotowania dodać maliny, wymieszać i zestawić z ognia. Spróbować czy nie jest za kwaśne – w razie potrzeby dodać więcej cukru. Truskawki pokroić na kawałki i dodać do rabarbaru. Do owoców wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
  4. Owoce muszę całkowicie wystygnąć zanim zaczniecie robić tarteletki.
  5. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka za pomocą miseczki ( u mnie średnica 12 cm).
  6. Kółka rozkładać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
  7. Na każdym kółku wyłożyć ok 1-2 łyżeczki owoców i tak złożyć do środka brzegi żeby sklejone stanowiły rodzaj płaskiej miseczki dla owoców. Przed wstawieniem do piekarnika posypać cukrem brązowym.
  8. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach.
  9. Z ciasta i owoców można też zrobić jedną dużą tartę. Wtedy jednak należy najpierw zapiec samo ciasto –ok 15 minut w 190 stopniach a potem wyłożyć owoce i posypać np kruszonką albo migdałami.
3.3.2998

tarteletki-z-rabarbarem-i-truskawkami

 

Related Posts

  • Ciasto z rabarbarem i migdałami

    Lubię w ciastach zastępować część albo całość mąki zmielonymi migdałami. Ciasta nabierają wtedy takiej ciężkiej,…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: rabarbar, słodkie, tarta na słodko, truskawki

« Jaglanka z truskawkami i migdałami
Zupa bakłażanowa »

Comments

  1. alezakwas says

    9 maja 2015 at 08:13

    Wyglądają rewelacyjnie! Uwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami. 🙂

    Odpowiedz
  2. gin says

    9 maja 2015 at 20:53

    Cudne maleństwa, musiały smakować bajecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. marcelina says

    10 maja 2015 at 21:07

    O Tak! Z lodami idealny zestaw stworzyłaś 🙂

    Odpowiedz
  4. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    11 maja 2015 at 19:13

    Tarteletki mają śliczny kolor! Ja też lubię łączyć rabarbar z truskawkami.

    Odpowiedz
  5. Malwina says

    7 sierpnia 2019 at 14:42

    Czesc. Czy masło mogę zastąić olejem kokosowym?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 sierpnia 2019 at 12:01

      Nie robiłam jeszcze kruchego z olejem kokosowym:) ale powinno się udać

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress