Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

2 czerwca 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

nalesniki-szpinakowe
Powoli się specjalizuję w przemycaniu zielonego do dań Emilki. Przenigdy nie zjadłaby ona liści szpinaku surowych czy zblanszowanych a jednak szpinak je dość często- zmiksowany w zupach, sosach, pesto czy dodany do kotlecików. Te naleśniki szpinakowe to mistrzostwo zielonego przemytu – zdradza je jedynie kolor a w smaku zupełnie go nie czuć. Do ich przygotowania użyłam resztek mąk, które miałam w szafce – wyszła mieszanka pszennej białej i razowej z gryczaną – bardzo udana. Jak jednak nie macie takich mąk możecie użyć tylko białej lub tylko razowej, a i z samą gryczaną też powinno się udać.

A środek? To już inna bajka. Tu polecam ponieść się fantazji. Emilka swoje zjadła z żółtym serem, szynką i pomidorami. Ja swoje zjadłam z podsmażonymi wcześniej na maśle szparagami i jajkiem. Obie wersje były świetne, przysmażone na patelni- chrupiące na zewnątrz a w środku ciągnące (ser) lub płynące (jajko). Inne pomysły: ricotta wymieszana z jajkiem i szczypiorkiem (trzeba dłużej zapiec żeby jajko się ścięło) lub baiły serek z łososiem.

nalesniki-szpinakowe

naleśniki szpinakowe podsmażone ze szparagami i jajkiem

 

 

nalesniki-szpinakowe

naleśniki szpinakowe z nadzieniem z sera, szynki i pomidora

Naleśniki szpinakowe
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Uniwersalne naleśniki z mieszanki mąk pszennej i gryczanej z dodatkiem szpinaku. A do środka np. ser żółty i pomidor, ricotta ze szczypiorkiem albo szparagi z jajkiem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • 100 g szpinaku
  • 2 szklanki mąki– u mnie była to mieszanka pszennej, pszennej razowej i gryczanej
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jajka
Instructions
  1. Szpinak umyć i wysuszyć.
  2. Wszystkie składniki naleśników umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Odstawić na minimum 30 minut.
  3. Smażyć naleśniki na oliwie lub oleju kokosowym.
  4. Propozycje nadzienia:
  5. #Szparagi i jajko
  6. #Ser, szynka i pomidor
  7. #Ser biały/ricotta wymieszana z jajkiem i szczypiorkiem
3.3.3070

 

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kluseczki szpinakowe z kaszą manną

    Szukacie pomysłu na przemycenie szpinaku do obiadu dziecka? Proszę bardzo! Oto delikatne kluseczki szpinakowe z…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: danie dla dzieci, naleśniki, szpinak

« Ciasto z rabarbarem i migdałami
Risotto z cukinią i marchewką »

Comments

  1. naleśniki przepis says

    3 czerwca 2015 at 01:12

    Twoje naleśniki wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Iwona says

    5 czerwca 2015 at 08:20

    Wyszły pyszne:) użyłam mleka sojowego bo nie miałam ryżowego, i wyszły naprawdę dobre:)
    Zastanawiam sie tylko czy ten szpinak to zachowuje swoje witaminy po takim smażeniu na gorącym oleju? Jak Pani uważa?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 czerwca 2015 at 15:44

      przy obróbce termicznej zawsze straci część witamin, tak samo przy gotowaniu czy duszeniu. No ale coś tam zostaje:) u nas taki świeży nie przejdzie, no chyba że w koktajlu z czymś słodkim ale to też zależy od humoru bo generalnie kolor zielony jest podejrzewany o najgorsze:)

      Odpowiedz
  3. Aga says

    14 stycznia 2016 at 10:08

    A jakie warzywa byś jeszcze polecała do przemycania w ten sposób? Bo u mojej 2-latki te zielone naleśniki to hit, chociaż na szpinak w innej formie od razu reaguje „nie lubiem” 😉 Ostatnio w ogóle warzywa są u niej na cenzurowanym, więc szukam sposobów na przemyt 🙂
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 stycznia 2016 at 11:36

      U nas warzywa też są mocno na cenzurowanym. Ja przemycam najczęściej do kotlecików, pesto do makaronu a ostatnio jest tolerancja na zupy-krem ( jak nie widać kawałków to jakby ich nie było). Świeże warzywa natomiast daję do soków i smoothie (szpinak, jarmuż, burak, marchewka).
      Do tych naleśników możesz też zamiast szpinaku dodać jarmuż właśnie, jest jeszcze zdrowszy niż szpinak chociaż trudniej go rozdrobnić.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress