Ta zupa z porów i ziemniaków to „prościuch” zarówno pod względem wykonania jak też użytych składników. To przykład jak małym nakładem pracy osiągnąć duży efekt. Zupę można podać rodzinie na kolację ale też doskonale sprawdzi się na eleganckim obiedzie. I każdemu posmakuje.
Zupa z porów i ziemniaków
Prep time
Cook time
Total time
Klasyczna i bardzo prosta zupa z porów i ziemniaków, podana z wędzonym łososiem
Serves: 4
Ingredients
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- dwa duże pory
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy
- 6 ziemniaków
- litr wywaru (warzywny albo drobiowy)
- 50 ml śmietanki 18%
- sok z 1 cytryny
- sól pieprz
- pęczek koperku
- 100 gr łososia, wymieszanego z koperkiem i skórką cytryny
Instructions
- Cebulę i pora pokroić w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 3 minut, dodać czosnek, podsmażyć kolejne 3 minuty i dodać pora. Dusić aż por zmięknie ( ok 10 minut).
- Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać do garnka, chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Gotować całość ok 25 minut. Zestawić z ognia, dodać połowę pęczka koperku i dokładnie zblendować całość. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i połową soku z cytryny.
- Łososia pokroić na paseczki, zmieszać z pozostałym sokiem z cytryny i posiekaną resztą koperku. Dodać trochę skórki z cytryny.
- Zupę podawać z łososiem na wierzchu.
gin says
Mniam, smakowicie wygląda 🙂
Majka says
Przepyszna, fantastyczna zupka ? Kolejna na tym blogu, która skradła mi serce ?
Bożka says
dziś robiłam zupkę dla wnuczki jest super w smaku i prosta , dziękuję